“Να κρατάμε μικρό καλάθι” συνέστησε ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχετικά με την αυριανή έναρξη του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Μιλώντας στον Real FM το μεσημέρι της Κυριακής δήλωσε χαρακτηριστικά πως “μόνο και μόνο ο αριθμός των γύρων των επαφών, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις της τουρκικής ηγεσίας, τη στάση κρατών-μελών της ΕΕ, όπως η Γερμανία, αλλά και τις εσωκομματικές αντιδράσεις στη ΝΔ απέναντι στη γραμμή Μητσοτάκη, είναι ενδεικτικά της κατάστασης“, αναφερόμενος και στη ρητή διαφωνία του Αντ. Σαμαρά με τη συνέντευξή του στην “Καθημερινή”.

“Δεδομένης και της θετικής στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην επανέναρξη των διερευνητικών, το σωστότερο είναι να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, και στο μεταξύ η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αφήσει την αυτάρκεια και να δεχθεί την πρόταση και πρόσκληση του Αλ. Τσίπρα για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική με αρχή, μέση και τέλος. Αυτό σημαίνει να γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση“, υπογράμμισε ο Δημ. Παπαδημούλης.

“Φαίνεται πως στα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής η ΝΔ εγκαταλείπει την προεκλογική της δημαγωγία και τελικά υλοποιεί πλήρως την πολιτική Τσίπρα. Και πολύ καλά κάνει. Καλώς έκανε στροφή στο θέμα των Πρεσπών, παρ’ όλο που προεκλογικά έλεγε ότι θα βάλει βέτο στην ευρωπαϊκή προοπτική της βόρειας Μακεδονίας -ενώ τώρα κάνει κριτική ως και στον Μακρόν και γι’ αυτό κατηγορεί τον Μητσοτάκη ο Σαμαράς. Και ακόμη, καλώς έστρεψε θετικά η κυβέρνηση και στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο“, συμπλήρωσε.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να τονίσει πάντως πως αυτά που “ουσιαστικά καίνε τους πολίτες είναι η οικονομία, η ύφεση, τα λουκέτα, τα εμβόλια και ο εμβολιασμός”.

“Τα δύσκολα για την κοινωνική πλειοψηφία είναι μπροστά μας”, είπε χαρακτηριστικά. «Το δημόσιο χρέος είναι ήδη στην Ελλάδα πάνω από 200% του ΑΕΠ, ενώ το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε μέσα στην πανδημία φτάνοντας τα 40 δις. ευρώ. Και δυστυχώς η κυβέρνηση προαναγγέλει πως μετά το Μάρτιο θα… αποσωληνώσει την οικονομία και θα περικόψει ακόμη και τα ανεπαρκή μέτρα που έχει λάβει! Έτσι θα μας οδηγήσει σε έκρηξη των λουκέτων και της ανεργίας”, σημείωσε.

Μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση “να θέσει άμεσα στο ευρωπαϊκό τράπεζι την ανάγκη ελάφρυνσης ή και μερικής διαγραφής του πρόσθετου δημόσιου χρέους  που προκαλεί η πανδημία“. “Δυστυχώς, αυτά δεν τα διεκδικεί η κυβέρνηση. Η Ελλάδα όμως οφείλει να είναι πρωτοπόρα και να ζητήσει μια ευρωπαϊκή ρύθμιση του χρέους, διαφορετικά μας περιμένει μια νέα κρίση και σκληρή λιτότητα, που δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε”, τόνισε.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως “αν δει κανείς το σχέδιο Πισσαρίδη για την οικονομία, τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 20 δισ. του ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση τα προορίζει για τους μεγάλους -όχι για τους ασθενέστερους και τους μικρομεσαίους που της έδωσαν το 40%”. “Αντί, λοιπόν, να σχεδιάζει εκλογές για το 2021, να δει τί θα κάνουμε για να στηρίξουμε την οικονομία και την κοινωνία”, προσέθεσε.

Ο Δημ. Παπαδημούλης, θύμισε, αναφερθείς στο θέμα των εμβολίων πως “η ΝΔ μας λοιδορούσε όταν ως ευρωομάδα, αλλά και σε συνεργασία με προοδευτικές δυνάμεις στο Ε/Κ, προτείναμε επιπρόσθετα μέτρα για την παραγωγή των εμβολίων –να αγοραστούν δηλαδή οι πατέντες που δημιουργήθηκαν με δημόσιο χρήμα. Αυτό το υπέγραψε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τον Απρίλιο του 2020 και τώρα το θεωρεί δήθεν ανέφικτο!“.

“Οφείλουμε να δαμάσουμε την πανδημία, αν θέλουμε να θωρακίσουμε την οικονομία και την κοινωνία. Όσο καθυστερεί η παραγωγή εμβιολίων και αθετούν οι φαρμακευτικές τις δεσμεύσεις τους, όσο πηγαίνουμε σαν τον κάβουρα, η κατάσταση θα δυσκολεύει”, τόνισε. “Το εμβόλιο είναι δημόσιο αγαθό, παρήχθη με δημόσιο χρήμα δεν είναι εμπόρευμα“, κατέληξε ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ.