“Ακραία και επικίνδυνη ανευθυνότητα” καταλόγισε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή “την απόφαση που υλοποίησε η ΕΛΑΣ ώστε να απαγορευτούν οι συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου“.

Η κυβέρνηση, επειδή απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας και μας οδήγησε σε ένα σφοδρό δεύτερο lockdown, επειδή δεν τα έχει καταφέρει ούτε στην οικονομία και οδεύουμε σε διψήφια ύφεση, επιλέγει τον διχασμό και ένα ακραίο μείγμα αυταρχισμού“, δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98.9 FM. “Πρόκειται για έναν πολιτικό σχεδιασμό επικίνδυνης πρόκλησης, που σίγουρα δεν εισηγήθηκε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων“, συνέχισε, θυμίζοντας ότι “τον Μάιο εν μέσω της πρώτης καραντίνας δεξιοί πολιτευτές επαινούσαν το ΚΚΕ που οργάνωσε συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά με αποστάσεις, αλλά σήμερα καταγγέλλουν σύσσωμη την αντιπολίτευση, επιλέγοντας τη βία και τις ταραχές”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεγάλο, προοδευτικό και δημοκρατικό κόμμα, με ευθύνη απέναντι σε αυτόν τον τόπο. Για εμάς είναι προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Γι’ αυτό και εξαρχής ανακοινώσαμε ότι θα τιμήσουμε με διαφορετικό τρόπο φέτος το Πολυτεχνείο, καταθέτοντας στεφάνια από ολιγομελείς αντιπροσωπείες μας. Με ανάλογο τρόπο έχουν τοποθετηθεί όλοι οι φορείς”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι “η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να δίνει μαθήματα υπευθυνότητας“. “Αντίθετα είναι από πλευράς της μεγάλη ανευθυνότητα η ακραία και αχρείαστη αυτή απόφαση για την απαγόρευση των συναθροίσεων που δεν ελήφθη ούτε την 28η Οκτωβρίου, ούτε την 25η Μαρτίου ούτε και το Πάσχα“, τόνισε.

Μάλιστα, ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ επισήμανε πως “η αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος στην Ελλάδα έχει να εφαρμοστεί από την εποχή της Χούντας -και η δυνατότητα αυτή δίνεται μόνο όταν απειλείται η δημόσια τάξη, κάτι που δεν ισχύει εν προκειμένω”. “Πρόκειται για μια επικίνδυνη εντολή της κυβέρνησης, που επιλέγει τον διχασμό και τον αποπροσανατολισμό από τη συζήτηση του τί δεν έγινε σωστά με τον κορονοϊό και με τη στήριξη της οικονομίας”, σημείωσε.

Τέλος, ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στις δύο “νίκες του Ευρωκοινοβουλίου“, όπως τις χαρακτήρισε, σχετικά με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της οικονομίας που πλήττεται από την πανδημία. “Είναι νίκες που αφορούν την Ελλάδα και στις οποίες συνέβαλλα ως εισηγητής της Ευρωομάδας της Αριστεράς. Πρώτον ζητάμε η προκαταβολή που θα έρθει  στο α’  εξάμηνο του 2021 να είναι 20% -και όχι 10%- του συνολικού ποσού, δηλαδή 6 δισ. ευρώ και όχι 3 δισ. ευρώ. Και δεύτερον, ο χρόνος που θα διατεθεί για να απορροφηθούν τα χρήματα αυτά να μην είναι 3 χρόνια, όπως αποφάσισαν στο Συμβούλιο οι κυβερνήσεις –Μέρκελ, Μητσοτάκης και άλλοι- αλλά 4 χρόνια, ώστε να μην χαθεί ούτε ευρώ”, εξήγησε.

Και κατέληξε: “Τα χρήματα αυτά δεν είναι προίκα της κυβέρνησης. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει από τώρα σχεδιασμός για να πιάσουν τόπο. Σχεδιασμός με εντιμότητα, χρηστή διαχείριση, μακριά από διαφθορά, πελατειακές σκοπιμότητες και ‘κολλητηλίκια’ που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία και σε τρία μνημόνια”.