«Ο βιαστής είσαι εσύ», τραγουδούσαν οι γυναίκες της Χιλή πριν μερικούς μήνες, ενάντια στη δολοφονική βία που είχε εξαπολύσει το δεξιό κατεστημένο του προέδρου Sebastián Piñera, αιματοκυλώντας τους χιλιάδες διαδηλωτές, που πλήρωσαν με τη ζωή τους, τα μάτια και τα ακρωτηριασμένα σώματά τους, χωρίς να υποχωρήσουν.

, Δημήτρης Μπαμπάκος: El violador eres tu, INDEPENDENTNEWS

 

Οι εμπειρίες της Χιλής ενδιαφέρουν το προοδευτικό κίνημα, το δημοκρατικό πολίτη του κόσμου και ιδιαίτερα της Ελλάδας με τις πολλές κοινές εμπειρίες. H Χιλή υπήρξε το εργαστήρι, που επέλεξαν οι δυνάμεις του διεθνούς ιμπεριαλιστικού κατεστημένου, για να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα του νεοφιλελεύθερου οικονομικού εγχειρήματος, που λίγο αργότερα κυριάρχησε και έγινε η προμετωπίδα της καπιταλιστικής  παγκοσμιοποίησης. Με αποκορύφωμα τη παγκόσμια κρίση του 2007-8 και τα μνημόνια για την Ελλάδα.

Είναι πολλές δεκαετίες που οι δυνάμεις της αριστεράς στη Χιλή μαζεύοντας τα συντρίμμια τους, μετά το Αμερικανόπνευστο Πραξικόπημα ενάντια στον Πρόεδρο Αλιέντε και τη δολοφονία του στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, ανασυγκροτούνται και παλεύουν. Στη παρανομία στην αρχή και στο εξαιρετικά δύσκολο μετα Πινοσετ περιβάλλον που διαμορφώθηκε στη συνέχεια, με τη συμμετοχή της σοσιαλδημοκρατίας  της κεντροαριστεράς στην κυβερνητική εξουσία.

, Δημήτρης Μπαμπάκος: El violador eres tu, INDEPENDENTNEWS

 

Ενάντια στην ποιο άγρια καταπίεση και τη δολοφονική βία, οι εργατικές κινητοποιήσεις, το κίνημα των ιθαγενών και οι αγώνες των φοιτητών τα τελευταία χρόνια, έφεραν στο προσκήνιο τους πρωταγωνιστές του 21ου Αιώνα.  Αυτούς που στις  διαμαρτυρίες τους το 2019, φώναζαν ότι δεν ήταν η αύξηση των 30 πέσος στα εισιτήρια, αλλά τα 30 χρόνια αδικίας και καταπίεσης, που τους έβγαζαν στους δρόμους.

Και ήλθαν τα εκλογικά αποτελέσματα το Μάη του 2021 για την ανάδειξη της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος για να τους δικαιώσουν.

Από το Valparaiso μέχρι τη Vina del Mar εκλέγονται εναλλακτικοί υποψήφιοι με εμπειρίες αιματηρών αγώνων ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Άνδρες και γυναίκες που είναι έτοιμοι να συγκρουστούν, χωρία να λογαριάζουν το κόστος για να  υπερασπιστούν τη πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία της Χιλής και τους περιθωριοποιημένους ιθαγενείς πληθυσμούς της.

, Δημήτρης Μπαμπάκος: El violador eres tu, INDEPENDENTNEWS

 

Ο Sebastián Piñera βέβαια εξακολουθεί να είναι πρόεδρος της Χιλής αλλά ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής θα διαθέτει μόνον 37 εκπροσώπους.

Η κεντροαριστερά και η σοσιαλδημοκρατία πρώην «Concertación» , η οποία κυβερνούσε τη Χιλή για δεκαετίες, πήρε μόλις 24 έδρες.

Είναι η «τιμωρία» όπως την αποκαλούν στις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Αντίθετα η συμμαχία  Apruebo Dignidad, τα μέλη της οποίας πρωτοστάτησαν σε όλες τις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιδραστική  πολιτική του Piñera και συμμετέχουν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής και το Ευρύ Μέτωπο (Frente Amplio) εκπροσωπείται με 28 αντιπροσώπους.

Επίσης η ανεξάρτητη «Λίστα των Λαών», αυτών που όπως λένε έζησαν και μεγάλωσαν στην νεοφιλελεύθερη ανισότητα και αναδείχθηκαν σαν κίνημα, μέσα από τις διαμαρτυρίες στην Plaza Italia στο κέντρο του Σαντιάγο, κέρδισαν 24 αντιπροσώπους,

“Η Χιλή αλλάζει” και στο Σαντιάγκο της Χιλής μια τριάντατριάχρονη κομμουνίστρια, Iraci Hassler διανοούμενη και φεμινίστρια, κερδίζει το συμβολικά ποιο σημαντικό Δημαρχείο. Αυτό της πρωτεύουσας της χώρας. Ο Daniel Jadue ( κομμουνιστής υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές) επανεκλέγεται στη Racoleta (βόρεια του Σαντιάγκο) με ποσοστό 60%.

Οι απόγονοι του Alliente αφομοιώνουν την πενηντάχρονη αντιιμπεριαλιστική τους   εμπειρία αγώνων και ανοίγουν νέους δρόμους. Πέρα από τη Σοσιαλδημοκρατία και τις προοδευτικές συμμαχίες όπως η πρώην «Concentracion» στη Χιλή. Για τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό.

 

 

Δημήτρης Μπαμπάκος για το

#independentnews.gr