Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, στον τηλεοπτικό  σταθμό «ALERT»:

«…Η κυβέρνηση της ΝΔ μιλάει πολύ, κάνει λίγα, δεν λέει την αλήθεια και είναι εμμονικά ιδεοληπτική.

Δεν επιθυμεί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας τη στιγμή που αυτό μπαίνει παντού, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Δεν φτάνει ότι δεν πήραν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά δεν φρόντισαν να επιζήσει ο κόσμος.

Όλοι ξέρουν ότι αν δεν πάρεις μέτρα στην αρχή μετά θα χρειαστεί να δώσεις πολύ περισσότερα.

Η λογική λέει ότι όσο αφορά τα ΜΜΜ , όταν ο κόσμος στοιβάζεται σαν τις σαρδέλες, θα υπάρξει  ραγδαία μετάδοση του ιού.

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης για το αντίθετο, αποτελεί ΄΄επιχείρημα του δρόμου΄΄.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να μπουν στην διαδικασία παραγωγής όλες οι φαρμακοβιομηχανίες που έχουν τη δυνατότητα,  ώστε  να προχωρήσει γρήγορα ο εμβολιασμός του κόσμου.

Απέναντι σε αυτή την πρόταση ο κος Μητσοτάκης απαντά με ειρωνείες περί κρατικοποίησης της Pfizer κλπ.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πανδημία αλλάζει τον κόσμο και πρέπει να προχωράμε σε ριζικές αλλαγές και στη λήψη καινοτόμων  αποφάσεων.

Υπάρχει το παράδειγμα της Ινδίας στην αντιμετώπιση του AIDS και του ιού της γρίπης, όπου αγνόησε τις επιδιώξεις των φαρμακευτικών εταιριών και προχώρησε στην μαζική παραγωγή φαρμάκων με γνώμονα το καλό της κοινωνίας.

Το ίδιο θα συμβεί σήμερα με τον covid-19 σε μια σειρά χώρες της Αφρικής και της Νοτίου Αμερικής, όπου δεν φαίνεται να υπάρχει πρόγραμμα εμβολιασμού στο άμεσο μέλλον.

Υπάρχουν σαφέστατα πολιτικές ευθύνες και χρέος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να τις καταδείξει και να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα .

Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινείται η πρόταση που θα καταθέσουμε μέσω του Αλέξη Τσίπρα την επόμενη εβδομάδα και θα αφορά το νέο ΕΣΥ.

Αυτό που έχει αποδειχθεί με όλους τους τρόπους στο θέμα της πανδημίας και του εμβολιασμού είναι ότι κρατούνται διπλά βιβλία.

Και όταν υπάρχουν διπλά βιβλία, ΄΄κάποιο λάκκο έχει η φάβα΄΄.

Ακούμε από υπουργούς της κυβέρνησης να λένε προς τους επιχειρηματίες της εστίασης, ενός κλάδου που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, να τους παραδώσουν τα κλειδιά.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν καταστραφεί και χρειάζονται μέτρα για τη στήριξή τους και όχι ειρωνείες.

Λίγο έλειψε σήμερα στη Bουλή ο κος Σταϊκούρας να μας πει ότι τους έχουν κάνει και πλούσιους.

Το μοναδικό πράγμα που τους ενδιαφέρει είναι η εικόνα τους. Και δεν μπορεί κάποιος να τους κοροϊδεύει  όλους για πάντα.

Τα ΜΜΕ θα έπρεπε να είναι πιο δεικτικά προς την κυβέρνηση και να μη μένει ο κόσμος τυφλός.

Με αυτή την κυβερνητική πολιτική, δεν είναι δυνατόν να ανακάμψει η οικονομία μας και φαίνεται ότι βαδίζουμε ολοταχώς σε μνημόνια.

Δεν μπορώ να ξέρω αν θα είναι μνημόνιο μέσω ΔΝΤ ή μια σκληρή δημοσιονομική πολιτική.

Θα μπορούσε σήμερα η Ευρώπη να ακολουθήσει τη συνταγή Ομπάμα σπρώχνοντας χρήμα στην αγορά, να ανακάμψει η οικονομία και να επιστραφεί το χρήμα από άλλο δρόμο.

Αντίθετα η Ευρώπη μπήκε στη λογική Σόiμπλε, δηλαδή όλοι με δεμένα τα χέρια.

Κάθε φορά που η κυβέρνηση είναι στα σχοινιά εμφανίζεται και μια ΄΄υπόθεση Παππά΄΄.

Είναι το γνωστό παιχνίδι της προπαγάνδας.

Φαίνεται όμως ότι πλέον η κοινωνία τα έχει καταλάβει όλα αυτά.

Στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ανταλλαγή ιδεών αλλά δεν υπάρχει σύγκρουση.

Εμείς έχουμε έναν αδιαμφισβήτητο πρόεδρο και έχουμε μάθει να  λύνουμε τα ζητήματα που προκύπτουν με τη συζήτηση.

Θα πάμε σε ένα συνέδριο όπου ο καθένας θα αναπτύξει τις ιδέες του αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει  ενωμένος και με μια σαφή πολιτική γραμμή για την επάνοδο στην διακυβέρνηση της χώρας.

Ο Ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει τα βασικά σημεία της εξωτερικής πολιτικής όσο αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να μην υπάρχει μυστική διπλωματία.

Είμαστε υπέρ των διερευνητικών επαφών αρκεί να ορίζουμε σαφώς τις κόκκινες γραμμές, οι οποίες θα πρέπει να οριστούν σε ένα συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Η στάση του κου Σαμαρά , δηλαδή η έκφραση ενός ΄΄λαϊκίστικου πατριωτισμού, είναι υπόθεση της ΝΔ και αυτή πρέπει να το λύσει.

Το γεγονός όμως είναι ότι δύο υπογεγραμμένες συμφωνίες με την Βόρεια Μακεδονία, εξακολουθούν να μην έρχονται για κύρωση στη Bουλή, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στις σχέσεις μας και με άλλες χώρες.

Αν υπάρχει κάποια έκφραση παραβατικότητας στα πανεπιστήμια, αυτή θα πρέπει να λυθεί με τον τρόπο που λύνονται αυτά τα προβλήματα στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και με ευθύνη των πρυτανικών αρχών.

Ο κος Μητσοτάκης ήταν αυτός που σαν υπουργός στο παρελθόν είχε απολύσει πάνω από 1300 φύλακες.

Αυτό λοιπόν που γίνεται στην Οξφόρδη να γίνεται και στην ΑΣΟΕΕ.

Δεν συμφωνούμε στη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας κοντά στα σύνορα.

Αυτό θα αποτελούσε πόλο έλξης και πρώτη επιλογή για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες , με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εμείς σε συνεργασία με το υπουργείο εξωτερικών είχαμε δεσμευτεί ότι δεν θα δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή μεταξύ ποταμού Νέστου και ποταμού Έβρου.

Υπάρχει μόνο το φυλάκιο στα σύνορα όπου απλά καταγράφονται οι πρόσφυγες και μετανάστες και  ακολούθως μεταφέρονται στην ενδοχώρα.

Αν στην πρόθεση του κου Μηταράκη και της κυβέρνησης είναι η αποχώρηση του ΔΟΜ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και η παράλληλη δημιουργία ΜΚΟ για την διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ, εμείς θα το παρακολουθούμε.

Θα προτείναμε στον κο Μηταράκη να κάνει μια ουσιαστική συνεργασία με τον νυν αρχηγό ΓΕΕΘΑ, με τον οποίο είχαμε συνεργαστεί απόλυτα στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και γνωρίζει καλά τα θέματα.

Το πρόγραμμα που θα καταθέσει άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό…»