Δημήτρης Βίτσας: Να σταματήσει η κυβέρνηση να λέει χονδροειδή ψέματα και να αναλάβει τις ευθύνες της

Posted on September 10, 2020, 3:39 pm
2 secs

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, βουλευτή Β2 Δυτ. Τομέα Αθηνών, στον ρ/στ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM», στον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, στην εκπομπή  «ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ»

«…Να μην ξεχνάμε ότι παρέλαβαν τη Μόρια με 5.680 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 1400 ήταν έτοιμοι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα και την έφτασαν στις 22.000 ώσπου επιτέλους  να καταλάβουν ότι χρειάζεται αποσυμφόρηση.

Κατά το Α΄ Εξάμηνο 2019 και μέχρι τη στιγμή που παραδώσαμε την κυβέρνηση, είχαν μεταφερθεί από τη Λέσβο κυρίως προς την ενδοχώρα 11.500 άτομα.

Εμείς, ευθύς εξ αρχής είχαμε εκφράσει την θέλησή μας να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης  έχει προσωπικές ευθύνες για την κατάσταση ενώ ποτέ δεν δέχτηκε  βοήθεια, πιστεύοντας ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνος του.

Στην κυβέρνηση, συνεχίζοντας τις λαθροχειρίες, αρχίζουν και μετράνε από τη στιγμή που ανέλαβε ο κ.  Μηταράκης παραλείποντας την συμμετοχή του κ. Χρυσοχοϊδη και του κου Στεφανή στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Η αστυνομία είναι αυτή που θα μας πει αν το συμβάν της πυρκαγιάς είναι προβοκάτσια, στημένο κλπ.

Εμείς είχαμε έγκαιρα επισημάνει στον κ. Μηταράκη ότι η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων σε συνδυασμό με τη δημιουργία κλειστών δομών  των 5000 ανθρώπων , θα έχει σα συνέπεια την ύπαρξη συνεχών εντάσεων.

Αυτή τη στιγμή απαιτείται η λήψη συνδυαστικών μέτρων που από τη μια πλευρά να δημιουργούν συνθήκες στέγασης , υγειονομικής περίθαλψης και σίτισης για τους πρόσφυγες, ώστε να μη κοιμάται ο κόσμος στο δρόμο και από την άλλη, μέτρα που θα ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας του ντόπιου πληθυσμού.

Παράλληλα θα πρέπει άμεσα να εκπονηθεί ένα σχέδιο αποσυμφόρησης το οποίο δεν θα περιλαμβάνει μόνο την μεταφορά των ανθρώπων στην ενδοχώρα αλλά και το διαμερισμό τους σε επιπλέον χώρες της Ευρώπης.

Επί των ημερών της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε φτάσει πολύ κοντά στην ύπαρξη ενός δεύτερου προγράμματος διαμερισμού των προσφύγων – μεταναστών  αντίστοιχο αυτού του 2016-2017.

Αν η κυβέρνηση ενεργήσει ταχύτατα, λύσει προβλήματα για τους πρόσφυγες και συγχρόνως λύσει προβλήματα για τους κατοίκους του νησιού, θα υπάρξει κόσμος ο οποίος θα συνεργασθεί.

Το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να συγκεντρωθούν με κάποιο τρόπο κατά ομάδες και κατά εθνικότητες  αυτοί οι άνθρωποι ώστε κανείς να μη κοιμούνται  στο δρόμο.

Να βρεθούν οι 35 οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί με κορωνοϊό και να πάνε ιατρικά κλιμάκια για περαιτέρω ελέγχους.

Με μια έννοια, εγκληματική δεν είναι μόνο  μια πολιτική η οποία ενέχει δόλο αλλά και αυτή η οποία δεν παίρνει υπόψη της τα δεδομένα.

Ο κ. Γεωργιάδης πχ, διεκήρυσσε ότι με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ θα σταματούσαν αυτόματα οι προσφυγικές ροές παραβλέποντας ότι ο Ερντογάν, συχνά πυκνά εργαλειοποιεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ βάζουμε συνεχώς πλάτη , καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις που όμως είναι σε ώτα μη ακουόντων.

Αυτή τη στιγμή ο κ. Κουμουτσάκος, αντί να βγαίνει στις τηλεοράσεις θα έπρεπε να είναι στις Βρυξέλες και να πιέζει την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της, ενώ συγχρόνως να φύγει  από τη λογική  ότι η Ελλάδα αποτελεί την ασπίδα της Ευρώπης  σε σχέση με το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.

Αυτή την αντίληψη πληρώνουμε σήμερα…»

...