4.2 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Μια ελπίδα είχαμε και την έκαναν……. Κύριο θέμα INDE 21/1/2022

Με όμικρον 2 και πολικό ψύχος πορευόμαστε,...

Νίκος Φίλης: Καλώς έπραξε ο δήμαρχος Σπετσών

Ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, για...

Δημήτρης Αλεξόπουλος: Τα ποτά με χαμηλές θερμίδες

ΑΠΟΨΕΙΣΔημήτρης Αλεξόπουλος: Τα ποτά με χαμηλές θερμίδες

Καλοκαιράκι με κορονοϊό δεν σημαίνει ότι δεν θα το πιούμε ένα ποτάκι να πάνε τα φαρμάκια πάνω…

Ωστόσο ενόψει και των μπάνιων όπου το κορμί θα πρέπει να είναι θανατηφόρο ένεκα της αστικής κουλτούρας, που μας θέλει λεπτούς και γραμμωμένους, καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε ο ένας και μοναδικός κοιλιακός μου να γίνει δυο.

Έτσι και αλλιώς η σύγκριση με τους υπέρκομψους της μεσοαστικής (υπάρχουν ακόμα τέτοιοι τύποι άραγε;) και μεγαλοαστικής είναι αναπόφευκτη και δραματικά κατά μου, καθώς 12 ώρες καθημερινά στο γυμναστήριο δεν φτάνουν για να μπορέσω να αποκτήσω το κορμί το θανατηφόρο.

Τα βάσανα αυτής της ζωής δεν μου επέτρεψαν και δεν μου επιτρέπουν να κάνω μια ζωή με σωστή διατροφή και να ελέγξω το μέγεθος της περιφέρειας.

Μια βόλτα να πας με άνεργους φίλους, να κεράσεις το κστιτίς για να ξεφύγουν, φτάνει. Είναι πολλοί βλέπεις και αναμένεται από Σεπτέμβρη να γίνουν περισσότεροι.

Οι δουλειές δεν πάνε καλά, και όποιος δεν είναι άνεργος ήδη ζει με τον εφιάλτη της απόλυσης από το φθινόπωρο.

Πώς να κάνεις την αγωνία, την ανασφάλεια, την απόγνωση να φύγει;

Εμείς που έχουμε δουλειά τουλάχιστον ακόμα, αλληλέγγυοι στεκόμενοι στο φίλο και συνάθρωπο καλό θα ήταν να βοηθούσαμε τον άλλο να ξεσκάσει να ισιώσει λίγο που λέμε και εμείς οι λαϊκοί.

Έτσι στην πρώτη ευκαιρία ας βγάλουμε έξω τον φίλο που δεν μπορεί, τον γνωστό που δεν έχει.

Να ξεσκάσει λίγο, να ξεχαστεί να μπορέσει να πάρει τα ίσια του για λίγο.

Έτσι εφέτος καθιέρωσα να βγάζω ένα δύο φίλους μια βόλτα να κεράσω να τα πούμε και όλοι μαζί να γυρίσουμε σπίτι και να κλάψουμε τη μοίρα μας για όσα μας περιμένουν ακόμα μέσα σε ένα άστατο και ανασφαλές, εθνικό και διεθνές περιβάλλον.

Το μόνο που δεν είχα υπολογίσει ήταν ότι οι φίλοι και οι γνωστοί που βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι θα ήταν τόσο πολλοί.

.Έτσι μια εβδομάδα μετά τις εξόδους η περιφέρεια έγινε μεγαλύτερη και από αυτή της Αττικής με βάση πληθυσμιακά στατιστικά στοιχεία βέβαια.

Καθώς ακόμα δεν έχω πάει για μπάνια, αλλά βλέποντας στο μέλλον και όχι βλέποντας και κάνοντας, αποφάσισα να κάνω μια έρευνα θερμίδων για να δω ποιο ποτό έχει τις λιγότερες θερμίδες.

Ενθουσιάστηκα σαν μικρό παιδί που ο πατέρας του του πήρε το Playstation 5 πριν ακόμα κυκλοφορήσει στην αγορά, από τα αποτελέσματα.

Και επειδή δεν είμαι διαδρομικός τύπος έτσι ώστε να πάω γυμναστήριο και να λιώσω πάνω σε ένα διάδρομο αποφάσισα να κάνω διατροφή με αλκοολούχο δίαιτα.

Δεν είναι μυστικό ότι τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Ακόμη και αυτά που δεν συσχετίζονται με τη γλυκιά γεύση είναι συχνά γεμάτα ζάχαρη και έτσι πρέπει να αποφεύγονται από όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Παρέχοντας 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, το αλκοόλ έρχεται δεύτερο μετά το λίπος που έχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο ενέργειας. Για ένα συνηθισμένο ποτό που αποτελείται από 10 γραμμάρια αλκοόλ, καταναλώνετε 70 θερμίδες από το οινόπνευμα και μόνο πριν υπολογίσετε τις άλλες πιθανές πηγές θερμίδων που μπορεί να περιέχει.

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τις φυσιολογικές διαδικασίες απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών και της καύσης ενέργειας. Το σώμα μας δεν μπορεί να το αποθηκεύσει, ως εκ τούτου, η απομάκρυνσή του από το σώμα έχει προτεραιότητα έναντι των κανονικών λειτουργιών και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της διαδικασίας καύσης λίπους, δίνοντας επιπλέον δυνατότητες για αύξηση βάρους.

Ποια αλκοολούχα ποτά έχουν υψηλές θερμίδες

Προφανώς η ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουμε καθορίζει και την ποσότητα θερμίδων, ωστόσο υπολογίζοντας κατά μέσο όρο, αναφέρουμε παρακάτω μερικά ποτά με το υψηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο ανά μερίδα:

Μπύρα: περίπου 149 θερμίδες
Λικέρ: Drambui, Contrau και Kahlua προσθέτουν 188 θερμίδες, παρά το μικρό μέγεθος της μερίδας
Vermouth: Οι γλυκές ποικιλίες έχουν περίπου 140 θερμίδες και οι ξηρές 105 θερμίδες
Κοκτέιλ: οποιοδήποτε κοκτέιλ είναι ό,τι χειρότερο μπορείτε να παραγγείλετε από άποψη θερμίδων
Martini: 140 θερμίδες
Μanhattan : 164 θερμίδες
Daiquiri: 122 θερμίδες
Whiskey sour: 122 θερμίδες
Gin & tonic : 142 θερμίδες
Margarita : 280 θερμίδες
Cosmopolitan: 200 θερμίδες

Ωστόσο από τα παραπάνω μόνο η μπύρα με ενδιαφέρει καθότι μεγάλωσα με New Wave, Rockabilly, Garage και Classic Rock που η μπύρα είναι αξεσουάρ στο χέρι, όπως η αγκράφα στη ζώνη και το παπούτσι κρίπερ.

Επειδή μεγάλωσα και με ρεμπέτικο και λαϊκά που μόνο σε σπίτια με μωσαϊκά τα ακούς ακόμα, έδωσα ιδιαίτερη σημασία και στον κατάλογο με τα αλκοολούχα με τις χαμηλότερες θερμίδες.

Διαπίστωσα λοιπόν ότι:

Κόκκινο κρασί: 125 έως 190 θερμίδες τα 147 γρ., ανάλογα με το επίπεδο γλυκύτητας. Επιλέξτε ξηρότερες ποικιλίες για λιγότερες θερμίδες.
Λευκό κρασί: 120 έως 190 θερμίδες τα 147 γρ.
Ελαφριά μπύρα: 110 θερμίδες ανά standard μπουκάλι ή κουτί.
Σαμπάνια: 84 θερμίδες
Τζιν: 73 θερμίδες τα 27,8 γρ.
Ουίσκι: 70 θερμίδες τα 27,8 γρ.
Τεκίλα: 65 θερμίδες τα 27,8 γρ.
Brandy: 65 θερμίδες τα 27,8 γρ.
Κονιάκ: 65 θερμίδες τα 27,8 γρ.
Ρούμι: 64 θερμίδες τα 27.8 γρ.
Βότκα: 64 θερμίδες τα 27.8 γρ.

Ένα δάκρυ κύλησε όταν είδα αυτές τις τιμές. Γιατί όσο περισσεύει μισθός ακόμα μετά την τρίτη ημέρα του μήνα, θα μπορώ να βγάζω απεγνωσμένους και σκοτεινιασμένους από την ανασφάλεια φίλους μια βόλτα χωρίς πλέον να κινδυνεύω να γίνω υπέρβαρος.

Έρχονται δύσκολες εποχές και το μόνο που μας απομένει για να κρατήσουμε την κοινωνική συνοχή είναι η συμπαράσταση στον άλλον. Γιατί το χαμόγελο με ή χωρίς αλκοόλ είναι ψυχικά θεραπευτικό στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Και στην Ελλάδα το χαμόγελο είναι προς εξαφάνιση εδώ και μια δεκαετία.

Γι’ αυτό και η παρέα με ένα φίλο στο σκαμπό, ή στο τραπεζάκι ενός μπαρ είναι ιερή. Γιατί δεν είναι αν πιούμε ένα ποτό ή δύο, αλλά το ότι βγάζουμε από μέσα μας την μαυρίλα που έχουμε.

Όχι δεν θα φτιάξει κάτι γιατί ήπιαμε ένα ποτό και έτρεξε λίγο αλκοόλ μέσα μας, αλλά γιατί όπως έλεγαν όταν έφευγαν από το μπαρ που δούλευα παλιά: Μητσάρα, ευχαριστώ για τη κουβέντα και το ποτάκι. Πάω για ύπνο. Αύριο είναι μια άλλη ημέρα.

Γιατί η πλέμπα ξέρει να επιζεί ακόμα και όταν δεν υπάρχουν λεφτά.

Γιατί σήμερα έχω εγώ, αύριο εσύ και η ζωή θέλει έστω και αχνό χαμόγελο και καλή παρέα για να μην μας πάρει όλους από κάτω στο τέλος της ημέρας.

Και γιατί τέλος το θέμα είναι η κουβέντα και όχι το ποτό.

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Αρέσει σε %d bloggers: