«Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε μια αντισυνταγματική διάταξη» λέει η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων (βίντεο)

Posted on 10 Ιουλίου, 2020, 3:18 μμ
5 secs

Η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Άννα Ζαΐρη, μιλώντας σε εκπομπή του Open TV, αναφέρθηκε στην αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις και τόνισε ότι ο εισαγγελέας δεν μπορεί να λάβει απόφαση διοικητικής φύσεως. Μίλησε επίσης και για την επιστολή που απέστειλαν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εκθέτοντας τις αντιρρήσεις τους οι οποίες δεν εισακούστηκαν.

Η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Άννα Ζαΐρη, ανέφερε:

«Εκθέσαμε τις απόψεις μας που δεν αποτελούν μόνο δικές μας αλλά και των συναδέλφων των άλλων κλάδων. Η απόφαση να υπάρχει εισαγγελέας σε περίπτωση διάλυσης είναι ευθέως αντίθετη με το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα ορίζει ρητά ότι ο δικαστικός λειτουργούς δεν επιτρέπεται να ασκεί καθήκοντα διοικητικά παρά μόνο σε συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Έχουμε μία αντισυνταγματική διάταξη» υπογράμμισε.

Όπως σημείωσε, ο εισαγγελέας δεν μπορεί να λάβει απόφαση διοικητικής φύσεως όπως για παράδειγμα να εκτιμήσει προληπτικά αν μία διαδήλωση δε θα πραγματοποιηθεί επειδή ενδεχομένως μπορεί να είναι επεισοδιακή.

«Το λέμε εδώ και πολύ καιρό. Με γραπτές επισημάνσεις αλλά και προφορικά. Για κάποιους λόγους έγινε δεκτή η αντίθετη πράξη. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη γιατί θα έχει νομικές συνέπειες ακυρότητας των αποφάσεων» υπογράμμισε η Άννα Ζαΐρη.

«Προτείναμε ο εισαγγελέας να δίνει μία γνωμοδότηση συμβουλευτικής μορφής. Αυτό δεν έγινε δεκτό για λόγους που αγνοώ» σημείωσε και προανήγγειλε αντιδράσεις από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

...