«Είμαι τρελός» φωνάζει ο άνδρας των ΜΑΤ που μόλις έχει σπάσει τη τζαμαρία καταστήματος, με ένα από τα τζάμια να τραυματίζει μια νεαρή κοπέλα. Μόνο που δεν είναι τρέλα. Είναι μια, παρακρατικού τύπου, αντίληψη για τον ρόλο της Αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία ο αστυνομικός μπορεί να ασκήσει βία και εξουσία εκτός των ορίων του νόμου, αρκεί να μην αποκαλυφθεί.

Για παράδειγμα, ο νεαρός Ρομά που γλύτωσε από τις σφαίρες και τη σύλληψη στο Πέραμα, όταν παρουσιάστηκε χθες στο Δικαστήριο δήλωσε ότι πρώτα πυροβόλησαν οι αστυνομικοί και μετά αυτός έκανε όπισθεν και χτύπησε τις μηχανές τους. Αν αποδειχθεί ο ισχυρισμός του, τότε τα επιχειρήματα περί «άμυνας», που ήδη είναι για γέλια, καταρρέουν εντελώς.

Αποδεικνύεται ότι η Ελληνική Αστυνομία κινείται σε στερεότυπα που σκοπό έχουν να δικαιολογήσουν τις αυθαιρεσίες της. Στην ανακοίνωσή της για το Πέραμα έκανε λόγο για επτά τραυματίες αστυνομικούς. Κανείς δεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ούτε επιβεβαιώθηκε από τις συνομιλίες με το κέντρο.

Οπότε, όταν τίθεται ζήτημα κατάχρησης εξουσίας, πάντα ανακοινώνονται τραυματίες αστυνομικοί, πάντα οι διαδηλωτές επιτίθενται πρώτοι, πάντα οι άλλοι σπάνε την τζαμαρία. Φταίνε όλοι αστυνομικοί για όλα; Προφανώς όχι. Αλλά πώς να τους πιστέψεις μετά από όλα αυτά;