Σε 17 ανέρχονται τα βεβαιωμένα μέχρι στιγμής κρούσματα του κορονοϊού στον καταυλισμό των προσφύγων και των άλλων αιτούντων άσυλο στη Μόρια της Λέσβου.

Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε από τον έλεγχο μέχρι τώρα 1600 δειγμάτων σε σύνολο 2000 που ελήφθησαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το τριήμερο Πέμπτη 3, Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου.

Η δειγματοληψία έγινε με απόφαση του ΕΟΔΥ, μετά τη νόσηση 40χρονου Σομαλού πρόσφυγα που διέμενε σε σκηνή στο ΚΥΤ, την περασμένη Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι όσοι πρόσφυγες διαπιστώνονται θετικοί στον ιό τίθενται σε απομόνωση σε ειδικό χώρο στο ΚΥΤ, ενώ το σύνολο του καταυλισμού από την περασμένη Τετάρτη έχει τεθεί σε υγειονομικό αποκλεισμό.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ΕΦ.ΣΥΝ η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό έως και τις 21 Σεπτεμβρίου τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί κρούσματα, όμως δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση επ΄αυτού.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι τρεις αυτές δομές τίθενται σε καραντίνα με κοινές αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης.

Η καραντίνα και τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.