Τρεις ήταν συνήθως οι κατηγορίες ανθρώπων, η παρουσία των οποίων εμπόδιζε κατά κανόνα την αστυνομία να αυθαιρετήσει και να βιαιοπραγήσει κατά συγκεντρωμένων :
1ον. Οι δικηγόροι – που με το θεσμικό τους ρόλο φρόντιζαν να τηρούνται τα συνταγματικά δικαιώματα και οι δικονομικοί κανόνες στις περιπτώσεις συλλήψεων κ.λπ.
2ον. Οι δημοσιογράφοι και, κυρίως, οι φωτορεπόρτερ – που αποτύπωναν τη δράση διαδηλωτών και αστυνομίας συχνά εξασφαλίζοντας πολύτιμα ντοκουμέντα που τεκμηρίωναν το απρόκλητο αστυνομικών επιθέσεων, την υπερβολική χρήση βίας κ.ο.κ.
3ον. Οι βουλευτές που εκ της ιδιότητάς τους είχαν συνήθως ελευθερία κινήσεων και σεβασμό από την αστυνομία και ειδικά σε πρώτο χρόνο επενέβαιναν, έπαιρναν κρίσιμη πληροφόρηση (π.χ. για συλληφθέντες και την τύχη τους) και, φυσικά, αναδείκνυαν όσα ζούσαν ως αυτόπτες μάρτυρες στο κοινοβουλευτικό ή δημόσιο βήμα που κατέχουν.
Για την πρώτη κατηγορία, τους δικηγόρους, μάθαμε όλοι τι τύχη τους επιφυλάσσεται πλέον στις 6 Δεκεμβρίου, με τη σύλληψη και απαγγελία κατηγορίας στους δικηγόρους Θανάση Καμπαγιάννη και Κώστα Παπαδάκη που βρισκόταν στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με σκοπό να διευκολύνουν πολίτες που ήθελαν να αποδώσουν τιμή, λόγω της επετείου.
Για τη δεύτερη κατηγορία, τους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, μάθαμε χθες τι σχεδιάζεται από τον Υπουργό κ. Χρυσοχοϊδη : Περιορισμένη πρόσβαση από συγκεκριμένο σημείο στις συγκεντρώσεις “για το καλό” τους, ώστε να μένουν μακριά από το φακό και το ρεπορτάζ αγριότητες και (αστυνομικά) έκτροπα.
Η τρίτη κατηγορία, οι βουλευτές – με τον ισχυρότερο υποτίθεται θεσμικό ρόλο – δεν έχουν προς το παρόν γλιτώσει : Θυμηθείτε την απάντηση του αστυνομικού στον Γιάνη Βαρουφάκη, λίγο πριν τη διάλυση της συγκέντρωσης στο Εφετείο στη δίκη της ΧΑ, την άρση της βουλευτικής ασυλίας της κ. Αγγελικής Αδαμοπούλου του Μέρα25, μετά από μήνυση της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Κεντρικής Μακεδονίας, και φυσικά το σχηματισμό δικογραφίας κατά τριών πολιτικών αρχηγών (Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης) και τη βία που δέχτηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, με αφορμή τις συγκεντρώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Ο κλοιός και των ελάχιστων θεσμικών εγγυήσεων στενεύει διαρκώς. Το μέλλον που επιφυλάσσεται σε όποιον διαμαρτύρεται είναι να μένει μόνος στους δρόμους, στο έλεος μιας ασύδοτης εξουσίας, χωρίς δικαιώματα, χωρίς τους λειτουργούς εκείνους μιας δημοκρατικής πολιτείας που είναι εδώ για να τα εγγυηθούν. Και τελικά, η de facto κατάργηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι.

*Ανάρτηση στο facebook – Η Δανάη Κολτσίδα είναι Νομικός-Πολιτική Επιστήμονας, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς