Αυτή η υπόθεση με το εμβόλιο για τον covid19 έχει αρχίσει και με εκνευρίζει αφάνταστα.
Επειδή τυγχάνει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να είμαστε έλλογα όντα, που γνωρίζουμε στοιχειωδώς τι σημαίνει επιστήμη και ποια είναι η συνεισφορά των εμβολίων στην ανθρωπότητα, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να ειπωθεί ποια και πόσα εμβόλια υπάρχουν, σε πόσα άτομα έχουν δοκιμαστεί, για πόσο χρόνο, τι παρενέργειες είχαν οι κλινικές δοκιμές και τι παρενέργειες οι δοκιμές στον πληθυσμό, για ποιες κατηγορίες ενδείκνυται και ποιες είναι οι αντενδείξεις, αν αντιμετωπίζει ή όχι τις μεταλλάξεις του ιού, και γιατί επιλέγουμε ως χώρα το τάδε και όχι το δείνα εμβόλιο -με επιστημονικό σκεπτικό, προφανώς.
Ξέρετε, αυτές τις οδηγίες που έχουν πάνω τα φάρμακα, που τις διαβάζουμε πριν πάρουμε τα φάρμακα, ακριβώς γιατί είμαστε έλλογα όντα και όχι ζώα όρθια; Α να γειά σου, αυτά ακριβώς!
Αντί αυτών, ακούμε ένα σωρό σαχλαμάρες που δεν έχουν καμία σχέση με την επιστήμη ή την ιατρική και που μόνο αποτέλεσμα έχουν να μας δείχνουν ότι όντως οι κυβερνώντες και τα ΜΜΕ μας θεωρούν ζώα όρθια!
Τι με νοιάζει αν θα εμβολιαστεί ο Κυριάκος ή η υπέρκομψη Μαρέβα; Δεν αποτελεί επιχείρημα υπέρ του εμβολιασμού, προφανώς! Αντί για εμβολιασμό, το επιχείρημα αυτό με σπρώχνει να πω αυτό που μου λεγε η μάνα μου σε αντίστοιχη περίπτωση: “Κι αν ο Κυριάκος και η Μαρέβα πέσουν από το γκρεμό θα πέσεις κι εσύ;”. Σόρυ, αλλά τα παιδιάστικα επιχειρήματα απαντιούνται με παιδιάστικα επιχειρήματα!
Ούτε το ότι το ζητάει ο Κικίλιας αποτελεί επιχείρημα, ούτε το ότι μας το ζητάει ο στρατός της χώρας είναι επιχείρημα, ούτε βέβαια οι λεπτομέρειες σε πόσα και ποια ψυγεία θα φυλάσσονται τα εμβόλια είναι επιχείρημα υπέρ του εμβολιασμού! Για να μην σας πω ότι άκουσα τον Κικίλια στη Βουλή να λέει πόσα χρήματα πρέπει να δώσουν στα τοπικά ΜΜΕ (κι άλλη λίστα Πέτσα δηλαδή…) και στους ΟΤΑ για να κάνουν “επικοινωνιακή καμπάνια” για το εμβόλιο και έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται ότι κάτι δεν πάει καλά με δαύτους και με το εμβόλιο!
Όλα αυτά όχι μόνο δεν αποτελούν επιχείρημα υπέρ του εμβολιασμού, αλλά αντιθέτως εντείνουν την ανασφάλεια όλων μας, γιατί εγείρουν ένα απλό ερώτημα: γιατί απλώς οι κυβερνητικοί δεν μας λένε τα επιστημονικά δεδομένα, αλλά μας έχουν φλομώσει στην ανοησία;
Και όχι, το πρόβλημα δεν είναι οι “ψεκασμένοι” (που συνεχίζουν να αποτελούν μειοψηφία). Το πρόβλημα είναι ότι για άλλη μια φορά η κρίση είναι επιδημιολογική, αλλά η διαχείριση είναι πολιτική: όλα αυτά τα χειρίζονται έτσι γιατί το θέμα τους δεν είναι να μας πείσουν για το εμβόλιο, αλλά για άλλη μια φορά να επιβάλλουν τη λογική ότι η κυβέρνηση είναι ο “μεγάλος πατερούλης” που ξέρει το καλό μας -και εμείς πρέπει να συμμορφωνόμαστε με τις υποδείξεις του χωρίς να φέρνουμε αντιρρήσεις, χωρίς να ζητάμε δεδομένα, ούτε να κάνουμε ερωτήσεις.
Κι αυτό είναι που δεν πρέπει να αφήσουμε με τίποτα να συμβεί.
Πάμε λοιπόν πάλι στην αρχή: Δώστε τα επιστημονικά δεδομένα για το εμβόλιο, κι αφήστε μας να κρίνουμε.
*Από ανάρτηση της Δέσποινας Κουτσούμπα στο facebook