«Αυτό που συνέβη στην Ακρόπολη ήταν, δυστυχώς, το αναμενόμενο. Το παραδέχτηκε και η ίδια η υπουργός στη Βουλή, λέγοντας ότι έχουν υπάρξει πολλά προβλήματα στο παρελθόν με τις νεροποντές» αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα.

«Όταν λοιπόν γνωρίζει κανείς -και το ΥΠΠΟΑ το γνωρίζει πολύ καλά- την κατάσταση και ΕΠΙΛΕΓΕΙ να προχωρήσει σε διαστρώσεις με μη υδατοπερατό υλικό με μια Μελέτη που είναι σχεδόν αρχιτεκτονικό προσχέδιο και τίποτε άλλο, όταν ΕΠΙΛΕΓΕΙ να προχωρήσει στις διαστρώσεις ΧΩΡΙΣ υδραυλική μελέτη και μελέτη απορροής των ομβρίων μέσα στο χειμώνα, ΧΩΡΙΣ καμία πρόβλεψη για όλα αυτά, κι όταν ΕΠΙΜΕΝΕΙ να κάνει ένα έργο χωρίς μελέτες στο ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ μόνο και μόνο επειδή αυτά τα χρονοδιαγράμματα έχει συνεννοηθεί με τον χορηγό, αυτό σημαίνει ότι δεν τη νοιάζει ούτε το μνημείο, ούτε ο νόμος, ούτε η καταστροφή. Τη νοιάζει μόνο η ημερομηνία των εγκαινίων.

Βέβαια, επειδή τα αρχαία πάντα εκδικούνται όταν τα περιφρονείς, ο Μεγάλος Περίπατος της Ακρόπολης θα έχει την τύχη του Μεγάλου Απόπατου του Μπακογιάννη.

Για αρχή, ας εισπράξουν για άλλη μια φορά τον διεθνή διασυρμό της χώρας για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στο κορυφαίο μνημείο της το Ίδρυμα Ωνάση που κοκορεύεται για τη φοβερή του χορηγία, η Λ. Μενδώνη που κοκορεύεται για το πόσο καλά γνωρίζει την πολιτιστική κληρονομιά, και ο Κ. Μητσοτάκης που κοκορεύεται ότι έχει Υπουργό Πολιτισμού!» αναφέρει η Δ. Κουτσούμπα.

«Κατηγορήθηκε όποιος από την επιστημονική κοινότητα τόλμησε να έχει άποψη διαφορετική από την “αυθεντία”»

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, σε άλλο μήνυμά της αναφέρει:

«Ο Τάσος Τανούλας, αναστηλωτής των Προπυλαίων για χρόνια, στις αρχές Νοέμβρη πήρε θέση για τις διαστρώσεις στην Ακρόπολη. Κατηγορήθηκε ότι το έκανε από προσωπική κόντρα με τον Μανώλη Κορρέ -το να το κανε γιατί έχει άποψη και νοιάζεται για το μνημείο δεν πέρασε από το μυαλό όσων τον κατηγόρησαν. Γενικά κατηγορήθηκε όποιος από την επιστημονική κοινότητα τόλμησε να έχει άποψη διαφορετική από την “αυθεντία” -περίεργο, η επιστήμη δεν προχωρά με αυθεντίες, αλλά ούτε αυτό πέρασε από το μυαλό όσων αρθρογραφούσαν υπέρ της Υπουργού.
Ο Τάσος Τανούλας, στις αρχές Νοέμβρη, μεταξύ άλλων, είχε πει: “Θα υπάρξουν, φοβούμαι, και πρακτικά προβλήματα που θα προστεθούν στα προαναφερθέντα, δηλαδή τα σχετικά με την ύπαρξη οπλισμού στο σκυρόδεμα. Τί θα γίνει, για παράδειγμα, με τα νερά της βροχής που θα πέφτουν σε μια τεράστια επίπεδη υδατοστεγή επιφάνεια, καθώς θα έχουν μειωθεί σημαντικά οι εκτεθειμένες επιφάνειες του βράχου και τα καρστικά κενά που«καταπίνουν» τα νερά για να καταλήξουν στις υπώρειες; Τι θα γίνει με την αντηλιά και την θερμοσυσσώρευση στις νέες κατασκευές;”
Μετά τα σημερινά, μήπως κάποιοι και κάποιες του χρωστάνε πολλές συγνώμες;»