4.2 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Μια ελπίδα είχαμε και την έκαναν……. Κύριο θέμα INDE 21/1/2022

Με όμικρον 2 και πολικό ψύχος πορευόμαστε,...

Νίκος Φίλης: Καλώς έπραξε ο δήμαρχος Σπετσών

Ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, για...

Γ. Ψυχογιός: Οι αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα μας γυρίζουν στο μεσαίωνα

ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΓ. Ψυχογιός: Οι αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα μας γυρίζουν στο μεσαίωνα

Τοποθέτηση του βουλευτή Κορινθίας και τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τις αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα.

Ο κος Ψυχογιός επεσήμανε ότι όλες οι παρατηρήσεις και παρεμβάσεις που έγιναν από τους φορείς, τον Συνήγορο του Πολίτη, τους Δικηγορικούς Συλλόγους, την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος για την οπισθοδρόμηση που σηματοδοτεί  το νομοσχέδιο, δεν εισακούστηκαν από το Υπουργείο και τόνισε ότι είναι γνωστή η πολιτική που εφαρμόζεται, αλλά η μεγάλη κατακραυγή έπρεπε να οδηγήσει στην ανατροπή έστω κάποιων ρυθμίσεων.

Ο βουλευτής συμπλήρωσε ότι ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός θεσμός, όπως οι αγροτικές φυλακές, υπονομεύεται και μάλιστα όταν οι αποδράσεις είναι σε ποσοστό μικρότερο από 2% τα τελευταία 4-5 χρόνια, όπως κατέδειξε ο Συνήγορος του Πολίτη.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την κατάργηση σχεδόν του δικαιώματος στην άδεια, θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα συμφόρησης στις φυλακές εν μέσω πανδημίας ενώ δεν έχει γίνει τίποτα για την υγειονομική θωράκιση των καταστημάτων κράτησης. Επιπλέον η κοινωφελής εργασία έχει ουσιαστικά καταργηθεί ως τρόπος έκτισης της ποινής και τορπιλίζεται ο θεσμός της εκπαίδευσης, όπως στο σχολείο φυλακών ανηλίκων Κορίνθου.

Ο κος Ψυχογιός κατηγόρησε τους βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ επιμένουν να μιλούν για το νόμο Παρασκευοπούλου, επενδύοντας επικοινωνιακά, παρότι υπήρχαν και πριν σχετικές αποσυμφορητικές διατάξεις χρησιμοποιώντας στοιχεία κατά το δοκούν και παραγνωρίζοντας ότι με το Νόμο αυτόν αναβαθμίστηκε η λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και πριμοδοτήθηκε η επανένταξη απέναντι στην εκδίκηση και την τιμωρία.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για καθαρά ιδεολογική επιλογή, που αδιαφορεί για τις κατακτήσεις του νομικού μας πολιτισμού που κάνουν σαφές ότι μόνο η ελευθερία στερείται από τους φυλακισμένους και κανένα άλλο δικαίωμα. Πάμε σε μια εποχή χωρίς θέση για την επανένταξη, χωρίς καμία αποτελεσματικότητα που σηματοδοτεί επιστροφή στο Μεσαίωνα, το σκοτάδι, την εκδίκηση και τα ένστικτα.

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση της διοικητικής κράτησης με σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου, ο κος Ψυχογιός τόνισε ότι είναι κενό γράμμα από τη στιγμή που έχει απαξιωθεί το ΕΚΚΑ οι δομές και οι διαδικασίες του και η συνολική στρατηγική της Κυβέρνησης είναι κράτηση για όλους για μέχρι και 36 μήνες και απευθυνόμενος στον Υπουργό είπε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει υποχρεωτικό μηχανισμό μετεγκατάστασης προς την Ευρώπη.

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Αρέσει σε %d bloggers: