4.2 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Μια ελπίδα είχαμε και την έκαναν……. Κύριο θέμα INDE 21/1/2022

Με όμικρον 2 και πολικό ψύχος πορευόμαστε,...

Νίκος Φίλης: Καλώς έπραξε ο δήμαρχος Σπετσών

Ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, για...

Γ. Ψυχογιός – Θ. Φωτίου: Κενό γράμμα η διάταξη για την προστατευτική φύλαξη ασυνόδευτων

ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΓ. Ψυχογιός – Θ. Φωτίου: Κενό γράμμα η διάταξη για την προστατευτική φύλαξη ασυνόδευτων

Κοινή δήλωση των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεανώς Φωτίου (αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και Γιώργου Ψυχογιού (τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου) για τη νομοθετική κατάργηση της προστατευτικής φύλαξης ασυνόδευτων ανηλίκων

Η προστατευτική φύλαξη είναι ένας ευφημισμός για την κράτηση ασυνόδευτων  ανηλίκων. Η εφαρμογή της συναρτάται με την ύπαρξη θέσεων σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας. Σήμερα που οι ροές έχουν μειωθεί και η διαθεσιμότητα δομών φιλοξενίας για ασυνόδευτα ανήλικα έχει αυξηθεί, η κατάργησή της  συνιστά ένα θετικό βήμα που όμως έρχεται ως επικοινωνιακό τέχνασμα στον απόηχο της έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις συνθήκες κράτησης και τα βασανιστήρια που καταρρακώνει τη χώρα.

Η ενημέρωση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών και της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων δεν δίνει κάποιου είδους λύση. Μόνη βιώσιμη λύση είναι η πλήρης εφαρμογή του Νόμου για την Επιτροπεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων του 2018, ο οποίος είναι ακόμα αδρανής με ευθύνη της ΝΔ.

Ο κος Μηταράκης ανερυθρίαστα μας κουνά το δάχτυλο ότι δεν του δώσαμε συγχαρητήρια που υλοποιεί αυτό που επί μήνες φωνάζαμε δίνοντας τέλος νομοθετικά στην προστατευτική φύλαξη ασυνόδευτων ανηλίκων, την ίδια στιγμή που:

  • χτίζει κλειστές δομές-φυλακές στα νησιά όπου θα κρατούνται όλοι ανεξαιρέτως όσοι φθάνουν στο ΒΑ Αιγαίο, μεταξύ αυτών και ασυνόδευτοι ανήλικοι, που θα διαχωρίζονται ηλικιακά κατά παράβαση κάθε ευρωπαϊκής και διεθνούς διάταξης, με τους άνω των 15 ετών να μπορούν να απελαθούν άμεσα.
  • κλείνει τις ανοικτές δομές των νησιών στους χώρους του πρώην ΠΙΚΠΑ σε Λέρο και Λέσβο, που υπήρξαν υπόδειγμα φιλοξενίας για ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες
  • η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής για παράνομες επαναπροωθήσεις, τις οποίες υφίστανται και ασυνόδευτοι ανήλικοι
  • έχει παροπλίσει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον φορέα με την μεγαλύτερη εμπειρία σε θέματα προστασίας και υποδοχής ασυνόδευτων, και έχει δώσει υπεραρμοδιότητες στην Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου Μετανάστευσης που δεν έχει τεχνογνωσία και δεν έχει παραγάγει κανένα έργο.

Δεν θα κάνουμε τους χειροκροτητές της Κυβέρνησης όπως κάνουν τα βραδινά Δελτία των καλοπληρωμένων καναλιών. Δεν θα βάλουμε το λιθαράκι μας στην κυβερνητική προπαγάνδα που στοχοποιεί τους πιο ευάλωτους και δημιουργεί κοινωνικό αυτοματισμό.

Θα στηρίξουμε αυτή τη διάταξη όπως και κάθε άλλη που είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά μην περιμένουν από εμάς να κάνουμε τους πρόθυμους και χρήσιμους ηλίθιους, όχι μετά από τα αίσχη που έχουν εφαρμόσει τους τελευταίους 15 μήνες στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Αρέσει σε %d bloggers: