Στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και τους δημοσιογράφους Μαρίνα Μάνη και Χρυσόστομο Λουκά μίλησε ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, με αφορμή την κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών του Αιγαίου κατά τις ημέρες που εκδηλώθηκαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ο κος Ψυχογιός τόνισε ότι το αφήγημα του κου Μηταράκη για βελτιωμένη εικόνα σε όλους τους τομείς του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι προκλητικό και εκτός πραγματικότητας και αρκεί μόνο για να ικανοποιήσει ένα συντηρητικό και ακροδεξιό ακροατήριο.

Ο τομεάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στην διαφορετική αντίληψη που έχει η σημερινή κυβέρνηση στο τι σημαίνει διαχείριση και αυτό φαίνεται από την αντιμετώπιση που έχουν οι πρόσφυγες και οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και την σαφή επιδείνωση της εικόνας της χώρας (με εκθέσεις-καταπέλτη κορυφαίων διεθνών οργανισμών, όπως οι Επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης). Παρέθεσε χαρακτηριστικά «έχουν περισσότερους ανθρώπους στα νησιά σήμερα από ότι αφήσαμε εμείς το ‘19 μετά από περίπου δύο χρόνια και είναι συνειδητή επιλογή αυτή είναι η πολιτική του εγκλεισμού η πολιτική που υπονομεύει οποιαδήποτε αξιοπρέπεια και που θέλει να κάνει τα νησιά αποθήκες ψυχών».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε ο κος Ψυχογιός, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε Ελλάδα και Ευρώπη για τις άμεσες ενέργειες που απαιτούνται, αλλά δυστυχώς εδώ έχουμε να κάνουμε μία ολόκληρη στρατηγική η οποία πάει κατευθείαν στην εξαθλίωση και τις κλειστές δομές φυλακές σε όλη την Ελλάδα. Η κράτηση έχει φτάσει 36 μήνες, ο κόσμος δεν μπορεί να πάει στα νοσοκομεία και συνολικά έχουμε μια επίθεση στα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών. Πρέπει όμως η κοινωνία να κατανοήσει ότι είναι και δικό της θέμα αυτό γιατί με αρχή τους πιο ευάλωτους, ξηλώνεται το πουλόβερ και των δικών της δικαιωμάτων.

Ο τομεάρχης ανέφερε ότι στη Μαλακάσα με το θάνατο του παιδιού πριν λίγες ημέρες δεν άνοιξε μύτη, δεν ακούστηκε μία συγνώμη και πρόκειται για μια δομή που έχουν δαπανηθεί τεσσερισήμισι εκατομμύρια ευρώ με απευθείας αναθέσεις που συνέβη το τραγικό συμβάν.«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας θεσμικός ρατσισμός, μία θεσμική ξενοφοβία που υποβόσκει και υποθάλπει την κοινωνική σύγκρουση και τον κοινωνικό αυτοματισμό και από την άλλη υπάρχει μία τεράστια, τιτάνια προσπάθεια αλληλεγγύης της κοινωνίας των πολιτών των φορέων των κινημάτων και των ίδιων των κοινοτήτων μεταναστών και προσφύγων για επιβίωση, πλέον όχι για κάτι περισσότερο», πρόσθεσε.

Ο κος Ψυχογιός έκανε σαφές ότι τα ξενοδοχεία κλείνουν, βγαίνουν άνθρωποι από τα διαμερίσματα του Εστία, πρόκειται για δύο προγράμματα που έχουν χρηματοδότηση από την Ευρώπη και τα λεφτά που δεν αξιοποιούνται χάνονται, όμως οι ανάγκες είναι δεδομένες και η ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης θα οδηγήσει και πάλι σε πλατείες Βικτωρίας, αλλά και σε εκατομμύρια Ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για αποθήκες ψυχών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και προσβάλλουν την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού.