Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός μίλησε στο κεντρικό δελτίο του Kontra Channel και τον Κωνσταντίνο Μαραβελίδη σχετικά με την διαχείριση του προσφυγικού και της πανδημίας από την κυβέρνηση:  

–          Δεν πρέπει να συνηθίσουμε την απώλεια της ανθρώπινης ζωής και ιδίως όταν πρόκειται για παιδιά, όπως στην περίπτωση του πεντάχρονου στη νέα δομή της Μαλακάσας. Η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την συνεχιζόμενη τραγωδία στη συγκεκριμένη δομή που έχει κοστίσει πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που δαπανήθηκαν με απευθείας αναθέσεις και διαφανείς διαδικασίες.

–          Σε αυτά που κάνει καθημερινά η Κυβέρνηση, δηλητηριάζοντας τις τοπικές κοινωνίες και εκθέτοντας τη χώρα, εμείς θα είμαστε απέναντι και θα λειτουργήσουμε θεσμικά και κινηματικά προκειμένου να τα αποτρέψουμε.

–          Είναι καταδικαστέα η στάση της Τουρκικής πλευράς να αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης προς την Ευρώπη. Όσο το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν έχει υποχρεωτικό και όχι εθελοντικό χαρακτήρα για την κατανομή προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη και δεν προχωρεί ένας ουσιαστικός ευρωτουρκικός διάλογος,θα υπάρχει έδαφος να συνεχίζει η Τουρκία αυτή την εργαλειοποίηση.

–          Πρέπει η Ευρώπη να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί και να μην αφήνει στις χώρες πρώτης εισόδου όλο το βάρος διαχείρισης του προσφυγικού.

–          Είναι έκθετη η Κυβέρνηση στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, τα μηνύματα που εκπέμπει είναι εντελώς αντιφατικά. Έχει προκαλέσει σύγχυση σε γονείς και εκπαιδευτικούς οι οποίοι επωμίστηκαν την ευθύνη να καλύψουν τα κενά που δημιούργησε η ασκούμενη πολιτική τόσο όταν τα σχολεία λειτουργούσαν όσο και στην περίοδο της τηλεκπαίδευσης. Δεν εκμεταλλεύτηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα για να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις, να βρεθούν χώροι ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία με λιγότερους μαθητές ανά τάξη και να γίνουν τα απαραίτητα μαζικά τεστ για να θωρακιστούν εκπαιδευτικοί και μαθητές.

–          Έχει θολώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών που πρέπει να υπάρχει το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο και της εμβολιαστικής εκστρατείας.

–          Η Κυβέρνηση στο θέμα της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει δημιουργήσει μια αποπνικτική κατάσταση που θα φανεί εντονότερα στο επόμενο διάστημα. Το μαξιλάρι ασφαλείας των 37δις και η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν αξιοποιήθηκαν για να κρατηθεί όρθια η οικονομία. Η δυνατότητα να βγούμε εκτός του συμφώνου σταθερότητας χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς δεν αξιοποιήθηκε. Οι περισσότερες κοινωνικές ομάδες είναι σε απόγνωση.

–          Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη όλων αυτών των ανθρώπων. Μη επιστρεπτέες ενισχύσεις με βάση τον τζίρο του 2019, ειδικό επίδομα όλων όσοι πλήττονται προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και τις υποχρεώσεις τους, ρύθμιση των οφειλών με κούρεμα της βασικής απαίτησης, κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος και το σημαντικότερο με μια νέα οικονομική πολιτική που θα εξασφαλίσει την επιβίωση των πολλών και όχι την συγκέντρωση όλο και περισσότερου πλούτου στα χέρια λίγων και ισχυρών.