Γ. Ψυγοχιός: Η κυβέρνηση συνεχίζει να καλύπτει την άθλια παρέμβαση Σκερτσου (βίντεο)

Posted on 15 Μαΐου, 2020, 5:02 μμ
7 secs

Ο Γ. Ψυχογιός ξεκινώντας την τοποθέτησή του έκανε σαφές ότι Ξένη Δημητρίου είπε ξεκάθαρα ότι η επίσκεψη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στην Εισαγγελία ήταν για καθαρά τυπικούς λόγους και δεν υπήρξε καμία ενημέρωση και επέκρινε τον βουλευτή της πλειοψηφίας Γ. Λοβέρδο ότι επιχειρεί να αλλοιώσει την πραγματικότητα για επικοινωνιακούς λόγους

Για το άρθρο 57 του νομοσχεδίου το οποίο συνεχίζει τη θεσμοθέτηση του προηγούμενου νόμου της ΝΔ με την οποία οι υποθέσεις που αφορούν την παροχή  Ασύλου, ο κος Ψυχογιός επεσήμανε ότι αμφιβάλει αν η πολιτική ηγεσία έχει διαβάσει το άρθρο και επέκρινε την απαξιωτική και υποτιμητική στάση του Υπουργού Δικαιοσύνης απέναντι στους φορείς και τους ενεργούς δικηγόρους που ασχολούνται με το διοικητικό δίκαιο, δίκαιο αλλοδαπών κλπ και πρόσθεσε ότι συνεχίζεται από την Κυβέρνηση η περικοπή δικαιωμάτων. Επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές εκκρεμοδικίες στα Διοικητικά Πρωτοδικεία που αναιρεί το επιχείρημα της επιτάχυνσης και δρα σε βάρος των αρχών της ασφάλειας δικαίου και τις δίκαιης δίκης ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να  διανοηθεί πως η διαδικασία της αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα με βάση τη Σύμβαση της Γενεύης υπολείπεται σε σημασία της κτήσης Ιθαγένειας, η οποία είναι μια εξίσου κορυφαία διαδικασία και ορθά μεταφέρεται στα Διοικητικά Εφετεία. Σχολίασε επίσης ότι πρέπει να σταματήσει από την Κυβέρνηση η συνεχιζόμενη περιστολή δικαιωμάτων και εγγυήσεων.

Σε σχέση με την αναφορά του Υπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την παραγραφή του αδικήματος για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας ενώ η κριτική αφορούσε την παραγραφή της ποινής που μάλιστα στις συνθήκες της πανδημίας όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα περιστατικά βίας έχουν αυξηθεί δραματικά. Θύμισε την κριτική που είχαν ασκήσει ΝΔ και ΚΙΝΑΛ όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθετούσε τους νέους Ποινικούς Κώδικες για να αποκατασταθεί η εσωτερική συνοχή του ποινικού συστήματος και να αρθούν οι αξιολογικές του αντινομίες. Κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι αντί να υιοθετήσει αυτή τη νέα αντίληψη προχώρησε στην αναστολή του δικαιώματος έκτισης ποινής μέσω κοινωφελούς εργασίας, ενός θεσμού 30 χρόνων που έπρεπε να συνεχιστεί και να αξιοποιηθεί αντί να αρθεί, κάνοντας την Ελλάδα τη μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.

Σε σχέση με τις αλλαγές στη νομική βοήθεια σχολίασε ότι αυτές προτείνονται χωρίς να γίνεται το άμεσα αναγκαίο και εφικτό, δηλαδή ο αυτεπάγγελτος από το δικαστήριο διορισμός δικηγόρου για τις περιπτώσεις πλημμελημάτων για τα οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης πάνω από 3 έτη, ενώ αποκλείονται από τη διαδικασία διορισμού νέοι δικηγόροι.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο βουλευτής τόνισε ότι δεν είναι δουλειά του Υπουργού κου Σκέρτσου να παρεμβαίνει κρίνοντας την αγόρευση της εισαγγελέως, ούτε βέβαια του Δικηγορικού Συλλόγου ο οποίος σωστά αντέδρασε με ανακοίνωση, δεν μπορούν οι φορείς του κλάδου και η εκτελεστική εξουσία να παρεμβαίνουν στη διαδικασία εν εξελίξει δίκης, για τη δολοφονία Τοπαλούδη, τη στιγμή που σε άλλες υποθέσεις, όπως οι δίκες της ΧΑ και του Σ. Λουκμαν, υπήρξε σιγή ασυρμάτου για τις εισαγγελικές αγορεύσεις σε σχέση με τους συναδέλφους ή το κοινό περί δικαίου αίσθημα, σχολίασε ο κος Ψυχογιός. Κάλεσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να επιτελέσει το θεσμικό του ρόλο και να προστατέψει το θεσμό της Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να αποπέμψει το κο Σκέρτσο από την Κυβέρνηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

left.gr

...