Γ. Δραγασάκης: Ο ίδιος ο Χρ. Σταϊκούρας χάλασε την εικόνα τού «όλα υπό έλεγχο» (ηχητικό)

Posted on 25 Ιουνίου, 2020, 12:41 μμ
1 sec

Χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το δεύτερο τρίμηνο η ύφεση θα είναι 16%, τεράστιο νούμερο, με την πανδημία να μην υποχωρεί, τους διεθνείς οργανισμούς να κάνουν αρνητικότερες εκτιμήσεις και τον τουρισμό να έχει μεγάλα προβλήματα, γίνεται σαφές γιατί φωνάζαμε από το Μάρτιο για εμπροσθοβαρή μέτρα, τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

Ο κ. Δραγασάκης περιέγραψε τους τρεις βασικούς παράγοντες που συνθέτουν την πραγματικότητα της ύφεσης από την πανδημία:

  • υγειονομικά δυστυχώς παγκοσμίως η πανδημία δεν υποχωρεί τόσο γρήγορα όσο πολλοί ήλπιζαν, άρα παραμένουν οι περιπλοκές στην οικονομία. Στην Ευρώπη δεν μπορούν να αποφασίσουν εάν και πότε θα έχουμε πτήσεις, με ποιες χώρες, κτλ.
  • οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ είναι χειρότερες από τις προηγούμενες, εκτιμά μεγαλύτερη ύφεση παγκοσμίως και βραδύτερη ανάκαμψη.
  • ο τουρισμός, με τον ρόλο που παίζει στην χώρα μας, έχει μεγάλα προβλήματα λόγω αυτών των συνθηκών.

Σαν αποτέλεσμα, συνέχισε, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας χτες στη Βουλή, η ύφεση να εκτιμάται το δεύτερο τρίμηνο στην χώρα μας στο 16%, τεράστιο νούμερο. Η χρονιά θα κλείσει με ύφεση μεγάλη, η ανεργία το ίδιο, τα λουκέτα, κτλ. Και τα μέτρα έχουν καθυστερήσει, φαίνεται τώρα γιατί είχε σημασία ότι φωνάζαμε από το Μάρτιο. Η ανάκαμψη δεν φαίνεται να γίνει αυτό το «ελατήριο», που έλεγαν ορισμένοι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ξέρω μέχρι πότε θα διατηρήσει την «ευχάριστη» εικόνα ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Αυτά που είπε χτες ο κ. Σταϊκούρας χαλάνε αυτή την εικόνα, κυρίως όμως η ίδια η πραγματικότητα.

Άρα, η μεγάλη εικόνα είναι ότι ζούμε μία κρίση πρωτόγνωρη, διεθνή, ευρωπαϊκή και στην Ελλάδα. Θέλει μεγάλη προσοχή, δεν είναι κρίση που λες «ας περιμένω πρώτα να δω τι θα γίνει, πριν δω τι θα κάνω». τόνισε ο κ. Δραγασάκης. Το λένε όλοι οι διεθνείς οργανισμοί πια, εμπροσθοβαρή μέτρα. Φάνηκε και στη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ που τελικά υποχρεώθηκαν να το προχωρήσουν. Υπάρχει πλέον ανησυχία συστημική, σε αυτό το περιβάλλον είμαστε.

Θα ακολουθήσει εκτενέστερο κείμενο.

...