Γ. Βρούτσης: Μία ώρα παραπάνω δωρεάν εργασίας την ημέρα δεν συνιστά «έγκλημα»

Posted on 09 Σεπτεμβρίου, 2020, 2:50 μμ
0 secs

Με τον πλέον κυνικό τρόπο δικαιολόγησε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για ψήφιση στην Βουλή, σύμφωνα με την οποία εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν μία ώρα υπερωρία δωρεάν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που τεθούν σε καραντίνα λόγων του κορωνοϊού.

Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητήθηκαν οι σχετικές ρυθμίσεις, οι οποίες ψηφίζονται την ερχόμενη Δευτέρα, ο Γιάννης Βρούτσης αρχικά μασώντας τα λόγια του και στην συνέχεια με μεγαλύτερη σαφήνεια ουσιαστικά είπε ότι μία ώρα παραπάνω την ημέρα δεν συνιστά «έγκλημα». Δηλαδή η νομοθέτηση της δωρεάν εργασίας κατά την γνώμη του υπουργού έχει να κάνει με το …μέγεθος του χρόνου και όχι με την ουσία της υπόθεσης που είναι πως το βάρος της υγειονομικής – οικονομικής κρίσης μεταφέρεται στις πλάτες του μισθωτού. Για μία κατάσταση μάλιστα όπως αυτή της πανδημίας για την οποία δεν ευθύνεται.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γιάννης Βρούτσης για την επίμαχη ρύθμιση: «Σε περίπτωση που υπάρχει μόνο εκτάκτως, 7 ή 14 μέρες συγκεκριμένα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, καραντίνα σε έναν εργαζόμενο, να δώσουμε τη δυνατότητα οι ώρες αυτές των 7 ή 14 ημερών πληρώνονται όλες. Δεν υπάρχει απλήρωτη εργασία. Όλες πληρώνονται. Οι μισές χαρίζονται στους εργαζόμενους – δεν χρειάζεται να τις εργαστούν – οι άλλες μισές όμως θα είναι μόνο μια ώρα την ημέρα πάνω από το οκτάωρο. Δεν θα είναι ούτε υπερεργασία, ούτε υπερωρία. Αυτό αναδεικνύει η αντιπολίτευση ως μεγάλο «έγκλημα», ότι καταργούμε τις υπερωρίες, καταργούμε το οκτάωρο, διαλύεται ο πυρήνας του εργατικού δικαίου της χώρας μας. Πότε; Σε περίοδο πανδημίας;»

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «στο νομοσχέδιο αυτό θεσμοθετείται, επιχειρείται να νομοθετηθεί η απλήρωτη εργασία. Η Κυβέρνηση επιχειρεί να νομοθετήσει την υποχρέωση του εργαζόμενου να παρέχει εργασία χωρίς αμοιβή. Εδώ, δεν μιλάμε πια για το ξήλωμα ενός κεκτημένου, δεν μιλάμε για μια αντεργατική ρύθμιση, μιλάμε για την πλήρη κατεδάφιση της έννοιας της μισθωτής εργασίας, την πλήρη κατεδάφιση της έννοιας της μισθωτής εργασιακής σχέσης».

Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο νομοθέτημα εκτός από τις υπερωρίες ψαλιδίζεται και το δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας. Το δώρο δεν υπολογίζεται με βάση το μισθό τους αλλά με βάση τα 584 ευρώ της κρατικής επιδότησης.

...