Γ. Αρχοντόπουλος: Δικαίωση του κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού (ηχητικό)

Posted on 18 Ιουνίου, 2020, 1:13 μμ
4 secs

Η απόφαση δικαιώνει τους προσφεύγοντες πολίτες ανάμεσά τους και το σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί, ως αντισυνταγματικό, το νομοθετικό πλαίσιο (4389/2016) με το οποίο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζονται οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην ΕΕΣΥΠ.

«Είναι η δεύτερη καλή απόφαση που αφορά την ΕΥΑΘ από το ΣτΕ μετά από εκείνη του 2014, η οποία μπαίνει στην ουσία και της τρόικα και των θεσμών. Δικαιώνει αυτό που επικαλούμασταν ως προσφεύγοντες: ότι το εποπτικό συμβούλιο του Υπερταμείου ελέγχει στην ουσία τα νερά. Μπορεί το Δημόσιο να δημιουργεί άλλους δημόσιους φορείς αλλά η ΕΕΣΥΠ ελέγχεται από την Κομισιόν και τον ESM, και άρα δεν υπάρχει δημόσιος έλεγχος» σημείωσε μετάξυ άλλων.

Υποστήριξε ότι επειδή πρόκειται για μια ομόφωνη απόφαση του επταμελούς τμήματος του ΣτΕ δύσκολα θα ανατραπεί στην Ολομέλεια που θα έχει την τελική κρίση. Ωστόσο, όπως είπε, «επειδή έχουμε δει όμως ανατροπές στο παρελθόν και οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι πολιτικές τόσο στην εφαρμογή τους όσο και στη μη εφαρμογή τους, ελπιζουμε σε επίπεδο νομικό η υπόθεση αυτή να κλείσει και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το νερό καθώς πάντα θα είναι στόχος». Όσον αφορά στα θετικά της απόφασης τόνισε ότι θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην πρόθεση μιας μεγάλης πολυεθνικής που θα θέλει να αγοράσει το νερό, τελικά «να το σκέφτεται διπλά και τριπλά».

«Με την απόφαση αυτά αλλάζουν πολλά πράγματα και βοηθούν τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού αλλά ξέρουμε ότι θα ψάξουν τρόπο για να υπερκεράσουν την απόφαση όπως με τα ΣΔΙΤ που προωθούν κυβέρνηση και ΜΜΕ» τόνισε ακόμη. «Δεν μπορούν να πουλήσουν την ΕΥΔΑΠ αλλά δίνουν σε ιδιώτη τον έλεγχο των δικτύων μέσω υπεργολαβιών» συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά την ΕΥΑΘ ο κ. Αρχοντόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν έργα στην ΕΥΑΘ όπως ο βιολογικός ή το διυλιστήριο η λειτουργία των οποίων γίνεται από ιδιώτες γιατί η εταιρεία δεν είχε προσωπικό. «Υπάρχει μια τεχνογνωσία που την έχει τώρα ο εργολάβος και θα προσπαθήσει να την πουλήσει στο Δημόσιο» εκτίμησε φέρνοντας ως παραδείγματα εμπειρίες επαναδημοτικοποίησης ή επιστροφής στο δημόσιο του ελέγχου του νερού από ιδιώτες στο εξωτερικό.

 

...