Σημεία από τη συνέντευξη του βουλευτή Κορινθίας και τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «Στο Κόκκινο 105,5» και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

 

Ο κος Ψυχογιός σχολίασε όλα όσα συμβαίνουν στα πανεπιστήμια το τελευταίο διάστημα, με την κυρία Κεραμέως και τον κύριο Χρυσοχοΐδη να θέλουν εφαρμόσουν ανήκουστα πράγματα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα λέγοντας ότι «Η καταστολή μπαίνει στην προτεραιότητα της πανεπιστημιακής μόρφωσης. Καταλαβαίνει κανείς τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Πάμε σε λογικές σπουδαστικού της χούντας. Ιδρύονται σώματα τα οποία θα τρομοκρατήσουν θα καταργήσουν ακαδημαϊκές ελευθερίες θα οξύνουν την κατάσταση στα πανεπιστήμια ποδοπατούν το αυτοδιοίκητο», άλλωστε ο κος Μητσοτάκης είχε χαράξει το δρόμο χρόνια πριν  απολύοντας τους φύλακες.

Πρόσθεσε δε ότι στο αντίποδα η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για τις υποδομές για το προσωπικό και για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων. Μια πρακτική που υπηρετεί την ξεδιάντροπη εξυπηρέτηση συμφερόντων, την εξαργύρωση γραμματίων με μόνους κερδισμένους τα ιδιωτικά κολέγια.

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και τα πρόσφατα γεγονότα στην Χαλκίδα και αλλού τόνισε ότι χρησιμοποιείται ο κορωνοϊός ως όχημα για να παραβιάζεται ο νόμος, πρόκειται για καταπάτηση του εθνικού, του ευρωπαϊκού και του Διεθνούς δικαίου. Η περίπτωση των παιδιών από τη Ριτσώνα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της στρατηγικής, η οποία όμως είναι γενικευμένη και έχει ελάχιστες εξαιρέσεις καθώς στις πιο πολλές περιοχές δεν επιτρέπουν στα παιδιά ούτε με τηλεδιάσκεψη να συμμετέχουν.

Ο κος Ψυχογιός επισήμανε ότι μια από τις εξαιρέσεις που λάμπουν μέσα στο γενικό σκοτάδι που έχει δημιουργήσει η συμπεριφορά της Κυβέρνησης και ο κοινωνικός αυτοματισμός που καλλιεργείται είναι αυτή της Κορινθίας. «Η συνεργασία μεταξύ του Συμβούλου Εκπαίδευσης Προσφύγων, του Διοικητή της δομής, ο οποίος πίστεψε σε αυτή την προοπτική, και δικών μας παρεμβάσεων και στη Βουλή και στο πεδίο, μαζί με ένα κίνημα αλληλεγγύης από πίσω οδήγησαν στις αρχές Γενάρη 60 παιδάκια -απέναντι σε αποφάσεις δήμων απέναντι σε ψηφίσματα συλλόγου γονέων, οι οποίοι και αυτοί κατάλαβαν- να περάσουν τις πύλες του σχολείου κανονικά, αφού τήρησαν όλες τις διαδικασίες, αφού είχανε πάρει τους ΑΜΚΑ τους».

Τέλος ο τομεάρχης αναφέρθηκε στις καταγγελίες που έχουν βγει στο φως τη δημοσιότητας για την κακοποίηση κρατουμένων αλλοδαπών στο Παρανέστι Δράμας τις προηγούμενες μέρες. Τόνισε ότι συμβούλιο της Ευρώπης μας είχε καταγγείλει για τις συνθήκες κράτησης και εξήγησε πως οι άνθρωποι αυτοί κρατούνται για διοικητικούς λόγους, χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα, για πάνω από 18 μήνες. Επί ΣΥΡΙΖΑ ο ανώτατος χρόνος κράτησης ήταν οι έξι μήνες και εφαρμοζόταν. Στο ΠΡΟΚΕΑ Παρανεστίου παρανόμως και εκτός πλαισίου λειτουργίας κρατούνται ανήλικοι ενώ μεταφέρονται εκεί και ποινικοί κρατούμενοι από τα ΑΤ της Θεσσαλονίκης.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη ο κος Ψυχογιός είπε:«Απέναντι σε αυτό το θεσμικό και ρητορικό ρατσισμό, εμείς απαντάμε και με  το παράδειγμα της Κορίνθου  και με την «Αλληλεγγύη για Όλους» που χθες πήγε στη Μαλακάσα για να στηρίξει με είδη προσωπικής υγιεινής πρόσφυγες άλλα στηρίζει και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και αυτούς που είναι ευάλωτοι. Και πάμε και σε μία λογική όπου τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας ποινικοποιούνται, αυτό κάνουνε και κυρίως στα χαμηλά στρώματα τα ποινικοποιούν τα φτωχοποιούν και στρέφουν το ένα απέναντι στο άλλο. Εμείς είμαστε εδώ στην πρώτη γραμμή εντός και εκτός Βουλής το ξαναλέμε και πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατήσει σε αυτό. Είναι θέματα από ‘12 μέχρι ‘15 τα είχαμε στην στρατηγική μας και έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο να συσπειρωθούν πολλά μέτωπα, γιατί θέλει πολλά μέτωπα για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση».