Φταίει η κλιματική αλλαγή ή o αντιπεριβαλλοντικός νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι περικοπές στα δασαρχεία, τους πυροσβέστες και τα ιπτάμενα μέσα, και η παντελής αδιαφορία με την έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου;
Υλοποιήθηκαν δραματικά ή όχι οι αρνητικές επιπτώσεις του νομοσχεδίου Χατζηδάκη που έγινε νόμος από την ΝΔ πριν ένα χρόνο, παρά τις αντιδράσεις σχεδόν των πάντων σε αυτή τη χώρα με το κίνημα #aposyre_to;
Θυμόμαστε: Ο νόμος αυτός
  • Διευκολύνει και νομιμοποιεί τους fast track «επενδυτές» μέσα από την άρση κάθε εμποδίου για τις εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις των έργων τους (ΑΠΕ, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες κλπ), σε βάρος των δασών και των προστατευόμενων περιοχών. Επιβάλλει ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και εκχωρεί τον έλεγχο των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε ιδιώτες, αίροντας νομικές διατάξεις προστασίας και νομιμοποιώντας καταπατήσεις, εκχερσώσεις και παράνομες δράσεις.
  • Καταργεί την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και ιδρύει το Ν.Π.Ι.Δ.: «Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής» (ΟΦΥΠΕΚΑ), για να εντείνει και να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων. Μέσω αυτού, η κυβέρνηση αφαιρεί (ιδιωτικοποιεί) τη διαχείριση και την προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των δασικών οικοσυστημάτων, αρμοδιότητες που είχαν κρατικές υπηρεσίες (Δασική Υπηρεσία και Διευθύνσεις Περιβάλλοντος), αφού προβλέπεται και η άσκηση εμπορικής δραστηριότητας «κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας», με «αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας» και «…εκτέλεση έργων για λογαριασμό τρίτων».
  • Στο όνομα της προστασίας, χωρίζει τις περιοχές Natura σε ζώνες τις οποίες εξαιρεί από τη δασική νομοθεσία για να μπορούν έτσι να χρησιμοποιηθούν για κάθε είδους χρήση και επιχειρηματική επένδυση. Οι Εθνικοί δρυμοί καταργούνται (ονομάζονται εθνικά πάρκα) και σταματά η καθολική προστασία των πυρήνων τους, όπου μέχρι σήμερα η φύση αφηνόταν αδιατάραχτη, χωρίς καμιά ανθρώπινη παρέμβαση. Τώρα, θα μπορούν να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες ακόμη και στους πυρήνες των εθνικών δρυμών (ορεινός τουρισμός, χιονοδρομικά κέντρα κλπ).
  • Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων παρέχοντας τη δυνατότητα «τακτοποίησης» έναντι τιμήματος, για χρονικό διάστημα 30 ετών, των κατοικιών που έχουν χτιστεί εντός δασών και δασικών εκτάσεων, διαιωνίζοντας πρακτικά το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης.
  • Τινάζει στον αέρα το οικοδόμημα των Δασικών Χαρτών με αδιευκρίνιστου τύπου ρυθμίσεις με τις οποίες εξαιρούνται από τη δασική νομοθεσία το σύνολο των εκτάσεων που βρίσκονται εντός αναδασμών και διανομών ακόμη και αν είχαν χαρακτηριστεί ως δάση ή δασικές με (τελεσίδικες και αμετάκλητες) αποφάσεις των επιτροπών απαλλοτριώσεων. Παράλληλα, θέτει στην αποδεκατισμένη Δασική Υπηρεσία, τη γελοία προθεσμία των 2 μηνών, να αναμορφώσει υποχρεωτικά τους αναρτημένους και μερικώς κυρωμένους δασικούς χάρτες
  • Ορίζει ότι 2 από τα 3 μέλη των επιτροπών που θα εξετάζουν τις αντιρρήσεις των δασικών χαρτών θα είναι ιδιώτες (με ειδικότητες που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο), οι οποίοι θα μπορούν να εξετάζουν -στην ουσία να δικάζουν- ακόμη και υποθέσεις των ιδιωτικών τους γραφείων. Πρόεδρος δε της επιτροπής ορίζεται προκλητικά ο ένας από τους δύο ιδιώτες.
  • Καταργεί, επί της ουσίας, τις διαδικασίες μελέτης και έγκρισης των Περιφερειακών και Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων με ανεξέλεγκτη υπερσυγκέντρωση κρίσιμων αρμοδιοτήτων στον υπουργό και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου για τα απορρίμματα, με απουσία μέτρων κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.
  • Καταργεί το όριο των 100 κλινών ανά ξενοδοχειακή μονάδα στις προστατευόμενες περιοχές Ψυρρή – Μεταξουργείου, με σοβαρές επιπτώσεις στις ήδη επιβαρυμένες συνθήκες και την φυσιογνωμία τους.

Τα στοιχεία από ανάρτηση του Γιώργου Παπασπυρόπουλου στο facebook