Την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υγειονομικές υποδομές, στην περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τον κοροναϊό, αποδεικνύει ανακοίνωση των Γιατρών του Νοσοκομείου Ξάνθης που απευθύνουν “κραυγή αγωνίας” για τις ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα.

Η Ένωση Γιατρών του Νοσοκομείου, κατηγορεί την κεντρική εξουσία ότι έχει εγκαταλείψει αβοήθητο το Νοσοκομείο, που δεν διαθέτει ούτε μηχάνημα μοριακού ελέγχου, αν και πρόκειται για την περιοχή με τη μεγαλύτερη συχνότητα κρουσμάτων και θανάτων στην Ελλάδα καθώς και ότι οι αρμόδιοι απλώς “συσκέπτονται” αλλά χωρίς να δρουν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, προηγήθηκαν προστριβές στο εσωτερικό του Νοσοκομείου και το πρωί της Παρασκευής, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας με έγγραφό του προς την αρμόδια υγειονομική περιφέρεια και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, προειδοποίησε ότι το Νοσοκομείο καταρρέει και απειλεί να συμπαρασύρει όλες τις υποδομές υγείας της περιοχής.

Επιστολή για το ζήτημα έφυγε επίσης την Πέμπτη από το Σωματείο Εργαζομένων προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ενώ την περασμένη εβδομάδα, σχετική καταγγελία για την κατάσταση εξέδωσε και η ΠΟΕΔΗΝ. Οι αντιδράσεις του προσωπικού, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες για ολιγωρίες της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού και ευθύνες για την πολύμηνη αποτυχία να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού.

Σημειώνεται ότι η ένταση στην περιοχή είναι αρκετά μεγάλη μετά από αρκετούς μήνες περιορισμών και καραντίνας ενώ μέσα στην εβδομάδα καταγράφηκε επεισόδιο στο Νοσοκομείο από συγγενείς ασθενούς με COVID-19 που προσπάθησαν να τον απομακρύνουν και χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου:

«Οι γιατροί του Νοσοκομείου Ξάνθης γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες της αδυναμίας του κράτους, σε επίπεδο Περιφέρειας σε επίπεδο Κεντρικής εξουσίας, στην εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων στήριξής μας για αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα διαβήματα της Διοίκησης εις μάτην ,το νοσοκομείο Ξάνθης αγωνίζεται αβοήθητο .

Όταν όλη η χώρα γνωρίζει ότι ο Νομός Ξάνθης μαστίζεται από τα συνεχή κρούσματα του κορονοϊού το κράτος αντί να σπεύσει να βοηθήσει, να δράσει κεραυνοβόλα και αποτελεσματικά, συσκέπτεται . Αντί να δείξει την ισχύ του και εν μία νυκτί να φέρει στο νοσοκομείο με ελικόπτερο –σαν αυτό που μας επισκέπτεται ο κ.Χαρδαλιάς- μηχάνημα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων για τον κορονοϊό, (pcr)το οποίο να λειτουργήσει την επόμενη μέρα , αναλώνεται στο αν θα είναι ή όχι νομότυπη η παραγγελία των αντιδραστηρίων για τη λειτουργία του μηχανήματος ! Είναι τραγικό. Ο Νομός που καθημερινά μετρά τα περισσότερα κρούσματα του κορονοϊού, εξυπηρετείται στέλλοντας δείγματα για εξέταση στην Αλεξανδρούπολη ή στη Θεσσαλονίκη όπου στην καλύτερη περίπτωση την επόμενη μέρα και συχνά τη μεθεπόμενη ή και αργότερα θα πάρει αποτελέσματα. Όταν τοπικό ιδιωτικό εργαστήριο τα δίνει αυθημερόν. Είναι στην κρίση του καθενός ο τρόπος λειτουργίας του κράτους,ο σεβασμός που επιδεικνύει στον πολίτη που πάσχει και στον γιατρό που πασχίζει να τον βοηθήσει.

Τα προβλήματα συσσωρεύονται, γιατροί στα όρια της αντοχής τους παλεύουν χωρίς ελπίδα ότι θα λήξει ο αγώνας καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν αδιάλειπτα, οι ελλείψεις σε προσωπικό δεν αναπληρώνονται, χειρουργεία αναβάλλονται, προγράμματα εφημεριών καταρτίζονται με υπέρβαση, οι καλοκαιρινές άδειες απομακρύνονται, οι αρμόδιοι συσκέπτονται και αντί να επιβάλουν τουλάχιστον την αρωγή των γιατρών της πρωτοβάθμιας υγείας προς το νοσοκομείο τους στέλλουν να συνδράμουν αλλαχού, εκτός Νομού .

Ακούει κανείς;

Ενδιαφέρεται κανείς;

Το νοσοκομείο Ξάνθης είναι αφημένο στην τύχη του εν μέσω πανδημίας και οι αρμόδιοι αντί να δράσουν συσκέπτονται»

ΠΗΓΗ: tvxs