Γιατί θίχτηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Σκέρτσος;

Posted on May 14, 2020, 3:19 pm
1 sec

Κριτική για όσα συνέβησαν χθες στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου εκδικάζεται η υπόθεση της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη έκανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, προφανώς επειδή η αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας συγκίνησε και προκάλεσε πλήθος θετικών σχολίων για το πώς αντιμετώπισε τη δολοφονίας μιας γυναίκας θύματος βιασμού.

Εύλογα είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από το γεγονός  ότι μέλος της κυβέρνησης κάνει δημόσιες «παρατηρήσεις» και ασκεί αυστηρή δημόσια κριτική σε λειτουργό της Δικαιοσύνης για τον τρόπο που χειρίζεται μια υπόθεση. Μέλος μάλιστα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ομνύει ότι δεν ανέχεται παρεμβάσεις στο θεσμό της Δικαιοσύνης…

Αναφερόμενος στην αγόρευση της εισαγγελέως που έκανε των γύρο των ΜΜΕ, με ανάρτηση στο facebook, ο κ Σκέρτσος είπε πως «τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή». Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση».

Στη συνέχεια προσέθεσε πως «η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που αποφεύγουν τις συναισθηματικές ταυτίσεις ακόμη και με τα θύματα των πιο ειδεχθών εγκλημάτων. Ακριβώς διότι δεν πρέπει να αφήνουν καμία χαραμάδα αμφιβολίας ότι κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες ή με το κατά που δείχνει το «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε άλλωστε σημαντική ανασφάλεια δικαίου.

Τον δικαστικό λειτουργό τον θελουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος και εξαιρετικά ολισθηρός για το κύρος της δικαιοσύνης και τη λειτουργία του πολιτεύματος».

«Εύχομαι από καρδιάς οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει», κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.

* Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Σκέρτσος ένιωσε πριν από λίγες ημέρες την ανάγκη να υπερασπιστεί το σεξιστικό σποτ της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με τον ηθοποιό κ. Λούλη, που αποσύρθηκε κακήν κακώς μετά από θύελλα αντιδράσεων.

 

...