Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες από την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Posted on 29 Ιουλίου, 2020, 12:57 μμ
1 sec

Απαισιοδοξία, φόβους και ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα εκφράζουν οι επιστήμονες. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν όσο θα έπρεπε στις εκκλήσεις των ειδικών ως προς την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

«Είμαστε πολύ κοντά στο να μην τα καταφέρουμε καλά το καλοκαίρι. Επρεπε να έρθουν τα πρόστιμα για να πειστεί ο κόσμος. Δεν καταφέραμε ποτέ να πείσουμε τον κόσμο για τη χρήση της μάσκας. Δεν μπορούσαμε πέραν της σύστασης να επιβάλλουμε ως γιατροί τη χρήση της. Το ίδιο ισχύει και για τις θεραπείες και για τις επεμβάσεις. Ο γιατρός συστήνει κι ο ασθενής επιλέγει», τόνισε αρχικά ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στο Open και εν συνεχεία ανέφερε ότι «δεν είπαμε ποτέ να μην χρησιμοποιείται η μάσκα στις εκκλησίες» προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι θα έρθει το μέτρο και για τους ιερούς ναούς.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις μάσκες με φίλτρο, καθώς όπως είπε «προστατεύουν αυτόν που την φορά, όχι όμως και τους γύρω του, καθώς αν έχει τον ιό, τον διασπείρει».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι ασπίδες δεν αντικαθιστούν τις μάσκες και δεν παρέχουν ασφάλεια. «Οι κάθετες για παράδειγμα βοηθούν στην περίπτωση που κάποιος που εργάζεται σε μια κουζίνα ταχυφαγείου. Οι άλλες που στηρίζονται στο πηγούνι είναι… διακοσμητικές».

Πρόσθεσε, τέλος, ότι «τα σχολεία θα ανοίξουν με κανόνες».

Αθηνά Λινού: «Αν δεν πάρουμε μέτρα σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για χίλια κρούσματα»

Ακόμη πιο δυστοπική είναι η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον Σκάι.

Εξέφρασε την ανησυχία της από την αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τη διασπορά σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Όπως δήλωσε η κυρία Λινού, «αν δεν πάρουμε μέτρα σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για χίλια κρούσματα», προτρέποντας τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους.

Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι αναγκαίο να επεκταθεί η χρήση μάσκας και σε δημόσιους χώρους.

Πηγή: tvxs.gr

...