Γιάννης Μπασκόζος: Eπαγρυπνούμε ώστε οι “πονηρές” εξουσίες να μη βρουν την ευκαιρία ώστε μέσα στην πανδημία να καταστρέψουν το μέλλον και τις ζωές μας

Posted on 14 Νοεμβρίου, 2020, 2:09 μμ
0 secs
Έχοντας υπηρετήσει σαν ΓΓΔΥ και λειτουργός Δημόσιας Υγείας, συχνά αναλογιζόμουν πως οι πολιτικές “προστασίας της δημόσιας Υγείας” μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για αυταρχικές και υπερβολικές παρεμβάσεις στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.
Παράλληλα βέβαια η ατομική ελευθερία και η επιχειρηματική ελευθερία, πολλές φορές, γίνονται άλλοθι για αντικοινωνικές και κυνικά ατομικιστικές ενέργειες.
Όπως και το ότι η πλήρης “ιατρικοποίηση” και ο υπερβολικός φόβος της ασθένειας δεν είναι θετικοί παράγοντες για την κοινωνική ζωή και τελικά για την υγεία των ανθρώπων.
Αυτό όμως που δεν χωράει καμία αμφιβολία είναι πως οι πολιτικές Δημόσιας Υγείας οφείλουν να βασίζονται σε πλήρη διαφάνεια, πληροφόρηση και συναίνεση των πολιτών. Και πως η πρόληψη και η αγωγή υγείας έχουν υποτιμηθεί στη χώρα μας, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει.
Τώρα λοιπόν είναι η ώρα της ευθύνης . Πρωτίστως για την κυβέρνηση αλλά και για τους πολίτες.
Προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους με τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και αποστασιοποίησης καθώς και περιορισμού των μετακινήσεων, δεν απεμπολούμε όμως το δικαίωμα κριτικής και υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων μας και επαγρυπνούμε ώστε οι “πονηρές” εξουσίες να μη βρουν την ευκαιρία ώστε μέσα στην πανδημία να καταστρέψουν το μέλλον και τις ζωές μας.
...