Η ανακοίνωση για το εμβόλιο της Pfizer έγινε από την εταιρία παραγωγής και όχι από επιστημονική ένωση η έγκυρο ιατρικό περιοδικό. Έγινε μάλιστα πρόωρα με προφανείς χρηματιστηριακούς στόχους

Η υγειονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα κορυφώνεται.

Τα αρνητικά «ρεκόρ» σε κρούσματα, διασωληνωμένους συμπολίτες μας και θανάτους σπάνε το ένα μετά το άλλο.

Τα περιοριστικά μέτρα που είναι η τελευταία γραμμή άμυνας δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας αλλά προετοιμάζουν και για ένα ζοφερό κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, ειδικά για τους πιο ευάλωτους.

Ευτυχώς που η ελπίδα για αποτελεσματικό εμβόλιο παραμένει ζωντανή.

Η ανακοίνωση από εκπρόσωπο της PFIZER, αποτελεσμάτων που δείχνουν δραστικότητα 92% στο εμβόλιο που παρασκευάζει, αναθέρμανε τις ελπίδες.

Η κυβέρνηση (όπως και άλλες κυβερνήσεις) προσπαθεί να αξιοποιήσει την ανακοίνωση για να απομακρύνει τη συζήτηση από τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία και να δώσει ελπίδα.

Όμως ας μην αγνοούμε κάποιες σημαντικές «λεπτομέρειες» , και ας «μην βάζουμε όλα τα λεφτά στο εμβόλιο» , όπως μας προτρέπει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η ανακοίνωση έγινε από την εταιρία παραγωγής και όχι από επιστημονική ένωση η έγκυρο ιατρικό περιοδικό. Έγινε μάλιστα πρόωρα με προφανείς χρηματιστηριακούς στόχους.

Σε αυτά τα πρόωρα αποτελέσματα δεν υπάρχουν στοιχεία για το ποσοστό και το είδος των ανεπιθύμητων ενεργειών.

Η ανάγκη διατήρησης του σε ακραίες θερμοκρασίες δεν διασφαλίζει, προς το παρόν, τη δυνατότητα μεταφοράς, διακίνησης και διάθεσης, όπως γινόταν με τα άλλα γνωστά εμβόλια. Υπάρχουν βεβαίως οι τεχνολογίες ξηρού πάγου (icebox)αλλά πάλι γίνεται φανερό πως η συσκευασία πολλαπλών δόσεων και η ανάγκη αποθήκευσης σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, απαιτούν υποδομές και κέντρα εμβολιασμού εκεί που θα είναι αποθηκευμένα τα εμβόλια.
(να τονίσουμε εδώ πως το ρωσικό εμβόλιο SPUTNIKV, που δρα με διαφορετικό τρόπο, όπως και της Οξφόρδης, δεν απαιτούν τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. Όμως και τα αισιόδοξα αποτελέσματα του SPUTNIKVείναι βιαστικά και πρόωρα και υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί).

Άρα και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις δεν θα είναι διαθέσιμο πριν τον Μάρτιο του 2021.

Ας μην ξεχνάμε επίσης πως και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις των παραγωγών των εμβολίων αλλά και των ειδικών, μιλούν για διατήρηση της ανοσίας για το πολύ ένα χρόνο.

Ο «δημοκρατικός» τρόπος διάθεσης μάλιστα σε όλο τον πλανήτη και όλους τους ανθρώπους δεν έχει διασφαλιστεί και ανησυχεί και τον ΠΟΥ, που έχει αναλάβει συντονισμένες προσπάθειες για επαρκή και γρήγορη παραγωγή εμβολίου με ισότιμη διάθεση στις ομάδες προτεραιότητας των πληθυσμών σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Οι 300 εκ. δόσεις που έχει «διασφαλίσει» η Ε.Ε. είναι σαφές πως δεν αρκούν.

Η ελπίδα που γεννά το εμβόλιο δεν αναιρεί την οδυνηρή θέση που βρίσκεται η χώρα μας και το ΕΣΥ, που παρά τον διεθνή χαρακτήρα του προβλήματος, δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες της.Hδε σαφής έλλειψη διάθεσης αυτοκριτικής και δημιουργίας κλίματος συστράτευσης και συνεργασίας εντείνει την ανησυχία. Γιατί μπορεί να πλήττεται όλος ο πλανήτης, όμως υπήρξαν λάθη, παραλείψεις και εμμονές που οδήγησαν τα πράγματα εδώ που βρίσκονται σήμερα. Και αυτό παρά τις προειδοποιήσεις κοινωνικών φορέων και κομμάτων αλλά και των επιστημόνων.

Ήταν λάθος ο τρόπος που άνοιξαν στον τουρισμό τα βόρεια σύνορα.

Ήταν λάθος η αύξηση της πληρότητας των πλοίων τον Αύγουστο.

Ήταν λάθος η μη απαίτηση τεστ στα αεροπορικά ταξίδια από το εξωτερικό.

Ήταν λάθος οι δηλώσεις (και πράξεις) αμεριμνησίας, θριαμβολογίας και εφησυχασμού.

Είναι ιδεολογική εμμονή η άρνηση ενίσχυσης των δημόσιων συγκοινωνιών.

Είναι ιδεολογική εμμονή η άρνηση ενίσχυσης με μόνιμο προσωπικό και δομές του Δημόσιου συστήματος Υγείας.

Αντί να κουνάει το δάχτυλο σε όλους τους άλλους και να επιρρίπτει τα πάντα στην ατομική ευθύνη των πολιτών, ΑΣ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

Μόνο έτσι θα γίνει πειστική και θα σταματήσει τη διόγκωση ενός κλίματος απώλειας εμπιστοσύνης που δυσκολεύει τη συμμόρφωση στα μέτρα.

Ας σταματήσει τις προκλητικές δηλώσεις που αρνούνται τη θετική συνεισφορά της αντιπολίτευσης στην επιτυχία των μέτρων δημόσιας υγείας της πρώτης φάσης.

Διότι είναι σαφές πως δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούμε από την ανάγκη τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και ατομικής υγιεινής. Για ένα διάστημα πολλών μηνών ακόμα θα είμαστε σε κίνδυνο

Η επένδυση σε ενίσχυση των νοσοκομείων αλλά με ταυτόχρονο αναπροσανατολισμό σε ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με δημόσιες δομές παντού και οικογενειακούς γιατρούς και ομάδα υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και την κατοίκον παρακολούθηση, είναι τελείως απαραίτητη. Όπως και η προετοιμασία για ύπαρξη δομών μαζικού εμβολιασμού. Οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν συγχωρείται.

(Ο Γιάννης Μπασκόζος είναι γιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ, πρώην ΓΓΔΥ, Επιστημονικός συνεργάτης Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας)

Πηγή: ieidiseis.gr