«Η πρόταση για σπάσιμο η «υποχρεωτική εξαγορά» των πατεντών, αποτελεί ριζοσπαστική λύση που στις σημερινές συνθήκες παίρνει πανανθρώπινο χαρακτήρα», επισημαίνει ο σύμβουλος του ΠΟΥ και τονίζει: «Δεν πιστεύω στον «εμβολιαστικό εθνικισμό» και στην ξεχωριστή προνομιακή διαπραγμάτευση μεγάλων χωρών για προμήθεια εμβολίων».

«Με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς δεν θεωρώ πως μπορούμε να έχουμε ικανοποιητική ανοσοποίηση του πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2021», δηλώνει με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Γιάννης Μπασκόζος, Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και πρώην γγ Δημόσιας Υγείας.

Ο Γ. Μπασκόζος επισημαίνει ότι «η πρόταση για σπάσιμο η «υποχρεωτική εξαγορά» των πατεντών , αποτελεί ριζοσπαστική λύση που στις σημερινές συνθήκες παίρνει πανανθρώπινο χαρακτήρα» και τονίζει: «Δεν πιστεύω στον «εμβολιαστικό εθνικισμό» και στην ξεχωριστή προνομιακή διαπραγμάτευση μεγάλων χωρών για προμήθεια εμβολίων».

Τι ακριβώς γίνεται με τα εμβόλια στη χώρα μας; Και ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι στον αέρα;

Είναι θετικό πως η ανθρωπότητα και η επιστήμη κατόρθωσαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν διαθέσιμα εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όμως , όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, τα εμβόλια δεν πρόκειται με ένα μαγικό τρόπο να δώσουν τη λύση, ούτε η παγκόσμια παραγωγή τους είναι τέτοια που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλης της ανθρωπότητας.

Ο επικοινωνιακός χειρισμός της κυβέρνησης , που προσπαθώντας να αποτρέψει την συζήτηση και την κριτική για τα λάθη και τις καθυστερήσεις στην στήριξη του ΕΣΥ, στην επιδημιολογική επιτήρηση, στην αναβάθμιση του ρόλου της ΠΦΥ, τα λάθη και τις αντιφάσεις στη λήψη περιοριστικών μέτρων, προχώρησε σε τραγικά διαψευδόμενες εξαγγελίες περί εκατομμυρίων εμβολιασμών ανά μήνα και επίτευξη επαρκούς ανοσίας μέχρι τον Ιούνιο, κατέρρευσε εκκωφαντικά.

Προς το παρόν ακούμε δια στόματος πρωθυπουργού εξαγγελίες περί 8000 εμβολιασμών ημερησίως (μέχρι 18000 στην πρόσφατη δήλωση Χαρδαλιά) και δεν έχουμε διασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό για τις δυο δόσεις εμβολιασμών, ώστε να έχουμε ένα ποσοστό ανοσίας , έστω 50% εγκαίρως.

Με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς δεν θεωρώ πως μπορούμε να έχουμε ικανοποιητική ανοσοποίηση του πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2021.

Με την ΕΕ και τα εμβόλια τι ακριβώς συμβαίνει; Έπεσε όντως έξω στις παραγγελίες ή τα προβλήματα αφορούν την παραγωγή των εταιρειών;

Ένας άλλος μύθος που κατέρρευσε είναι η πετυχημένη διαπραγμάτευση Μητσοτάκη για προμήθεια ικανοποιητικού αριθμού εμβολίων.

Ένας άλλος μύθος που κατέρρευσε είναι η πετυχημένη διαπραγμάτευση Μητσοτάκη για προμήθεια ικανοποιητικού αριθμού εμβολίων

Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο και οφείλεται στην αδυναμία της φαρμακοβιομηχανίας να παράξει και διαθέσει επαρκή αριθμό εμβολίων, στις αναγκαίες καθυστερήσεις εγκρίσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, στους περιορισμούς των πατεντών και στον ηγεμονιστικό «εμβολιαστικό εθνικισμό» των μεγάλων χωρών.

Τι πιθανότητες δίνετε να εξασφαλίσει η ΕΕ τις πατέντες των εμβολίων για κάθε χώρα; Και πρέπει κατά τη γνώμη σας, σε αντίθετη περίπτωση, η κάθε χώρα-μέλος να δράσει μονομερώς;

Η πρόταση για σπάσιμο η «υποχρεωτική εξαγορά» των πατεντών , αποτελεί ριζοσπαστική λύση που στις σημερινές συνθήκες παίρνει πανανθρώπινο χαρακτήρα.

Δεν δικαιολογείται η προστασία του εμπορικού κέρδους, ούτε βεβαίως η επίκληση του ερευνητικού κόστους, όταν η έρευνα έχει γίνει κυρίως με δημόσιο χρήμα και μεγάλο τμήμα της παραγωγής έχει προπληρωθεί από τα κράτη, ειδικά τώρα που η ανάγκη αναχαίτισης της πανδημίας παίρνει επείγοντα και ζωτικό χαρακτήρα.

Όταν μιλάμε για σπάσιμο πατεντών και μαζική παραγωγή άμεσα, αναφερόμαστε σε μεγάλες παραγωγικές μονάδες στην Ευρώπη και αλλού που έχουν και την ετοιμότητα και τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής.

Δεν πιστεύω στον «εμβολιαστικό εθνικισμό» και στην ξεχωριστή προνομιακή διαπραγμάτευση μεγάλων χωρών για προμήθεια εμβολίων.

Όσο αφορά δε τις μικρές χώρες, σαν τη δική μας, οι μονομερείς ενέργειες απόκτησης εμβολίων δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές.

Όσο αφορά δε τις μικρές χώρες, σαν τη δική μας, οι μονομερείς ενέργειες απόκτησης εμβολίων δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές

Παράλληλα ασκώ έντονη κριτική στην ανεπάρκεια της ΕΕ και στην επικοινωνιακή χρήση της εμβολιαστικής επαγγελίας από όλους τους ηγέτες της. (Παρά τον θετικό χαρακτήρα της κίνησης για συλλογική αγορά εμβολίων για δίκαιο διαμοιρασμό)

Βεβαίως δεν με πείθουν ούτε οι «πανηγυρισμοί» Τραμπ, ούτε του Μπόρις Τζόνσον για τα θετικά αποτελέσματα του BREXIT στην ικανότητα της Μεγάλης Βρετανίας για γρήγορη απόκτηση εμβολίων.

Η μάχη του εμβολίου, πάντως, δείχνει να αποτελεί πεδίο γεωπολιτικών συγκρούσεων, αλλά και συγκρούσεων οικονομικών συμφερόντων…

Μπορεί ο «εμβολιαστικός εθνικισμός» να ταιριάζει με τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, τη λογική του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» και γεωπολιτικές πρακτικές ηγεμονισμού μεγάλων και ισχυρών χωρών, αλλά δεν ταιριάζει με την ανάγκη παγκόσμιας και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, την παγκόσμια αλληλεπίδραση και τα συμφέροντα των μικρών και λιγότερο αναπτυγμένων χωρών.

Ακόμα και από άποψη αυστηρά ιατρική και υγειονομική Δημόσιας Υγείας, αν δεν απλωθεί ο εμβολιασμός παγκόσμια, κανένας δεν θα είναι ασφαλής, διότι και η μετάδοση από τις ανεμβολίαστες χώρες αλλά και ο κίνδυνος των μεταλλαγμένων ανθεκτικών στα εμβόλια ιών θα αυξάνεται.

Ακόμα και από άποψη αυστηρά ιατρική και υγειονομική Δημόσιας Υγείας, αν δεν απλωθεί ο εμβολιασμός παγκόσμια, κανένας δεν θα είναι ασφαλής, διότι και η μετάδοση από τις ανεμβολίαστες χώρες αλλά και ο κίνδυνος των μεταλλαγμένων ανθεκτικών στα εμβόλια ιών θα αυξάνεται

Θεωρώ ότι απαιτείται ισχυρή πίεση στα όργανα της ΕΕ, αλλά και στήριξη διεθνών πρωτοβουλιών όπως του ΠΟΥ, για υπέρβαση των πατεντών και μαζική παραγωγή, όπου υπάρχει η άμεση παραγωγική δυνατότητα.

Η διεκδίκηση αυξημένης διαθεσιμότητας οφείλει να περιλαμβάνει όλες τις διαθέσιμες πηγές ασφαλών και ελεγμένων εμβολίων.

Πρωτοβουλίες όπως αυτή των χωρών του Νότου (Βαλέτα) μπορούν να συνεισφέρουν στην διαπραγματευτική ισχυ χωρών που μόνες τους δεν έχουν τύχη στη διεθνή αγορά εμβολίων.

Πηγή: ieidiseis.gr