Στο Καπιτώλιο δεν έγινε χτες απλώς ντου από έναν όχλο ακροδεξιών σούργελων. Προφανώς πρόκειται για ακροδεξιά σούργελα. Ωστόσο πάντοτε οι ακροδεξιοί σούργελα ήταν, χωρίς αυτό να τους αποτρέπει από το να είναι στυγεροί εγκληματίες.
Η μεγάλη ανησυχία από τα χτεσινά γεγονότα απορρέει από το ότι επρόκειτο για σχέδιο, οργανωμένο από τον Πρόεδρο με τη σύμπραξη τμημάτων του κρατικού μηχανισμού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Υπενθυμίζεται ότι:
-Είχε προηγηθεί μεγάλη συγκέντρωση του Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών με κύριο σύνθημα ότι έγινε νοθεία και κλοπή στις εκλογές.
-Το σχέδιο για εισβολή ήταν γνωστό για μέρες. Μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων είχε μεταφερθεί από άλλες Πολιτείες.
-Οι δυνάμεις ασφαλείας ανέχτηκαν αν δεν διευκόλυναν την εισβολή. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν έγιναν τα σπρωξιματάκια με τους αστυνομικούς, δεν έπεσαν δακρυγόνα. Έχουμε επίσης βίντεο όπου οι αστυνομικοί απλώς ανοίγουν το «κορδόνι» για να περάσουν οι τραμπικοί, χωρίς καν σπρωξιματάκι. Χαρακτηριστική η διαφορά με την εικόνα από τις κινητοποιήσεις του Black Lives Matter,  όταν το Καιτώλιο φυλασσόταν από πάνοπλους στρατιώτες της Εθνοφρουράς.
-Ενώ οι ακροδεξιοί ήταν μέσα και απειλούσαν τους βουλευτές, δακρυγόνα και κρότου λάμψης έπεσαν μετά από ώρες. Υπάρχει μόνο ένα σοβαρό επεισόδιο με πυροβολισμούς που στοίχισε τη ζωής μια οπαδού του Τραμπ.
-Ο ίδιος ο Τραμπ δεν καλούσε τους οπαδούς του να αποχωρήσουν. Το έκανε μετά από ώρες και κάτω από ασφυκτικές πιέσεις του πολιτικού προσωπικού. Στη δε δήλωση που ζήτησε από τους εισβολείς να αποχωρήσουν, δεν παρέλειψε να τους χαιρετίσει.
-Την Εθνοφυλακή την κάλεσε τελικά ο Πενς και όχι ο Τραμπ.
-Η μεγάλη πλειονότητα των εισβολέων αποχώρησε ανενόχλητη.
Αυτό που συνέβη στην Ουάσιγκτον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απόπειρα πραξικοπήματος ή (αν είναι κανείς επιεικής) παρακώλυση της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας. Είναι από τα πράγματα που κατά καιρούς έχουν οργανώσει οι ΗΠΑ σε άλλες χώρες και τώρα συμβαίνουν στο εσωτερικό τους -γι’ αυτό και ο χαρακτηρισμός «πρωτοφανή» για τα γεγονότα.
Σε διεθνές επίπεδο τα χτεσινά γεγονότα δείχνουν ότι:
-Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να σταθούν στοιχειωδώς πλέον στην παγκόσμια σκηνή ως η ηγέτιδα δύναμη του πλανήτη κι «εγγυήτρια της δημοκρατίας».
-Η αυταρχοποίηση του κράτους, η άνοδος της Ακροδεξιάς και η παρακμή της δημοκρατίας στη Δύση οδηγούν σε ολοένα και πιο σκοτεινά μονοπάτια.
Απο τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook