Πόσες και πόσες ταινίες δεν έχουμε δει για αθώους που βρέθηκαν στη φυλακή με στημένες κατηγορίες… Το θέμα πάντα εμπνέει τους δημιουργούς γιατί δεν υπάρχει βαρύτερη προσβολή στην δικαιοσύνη από το να φυλακίζεται ένας αθώος.
Κι όμως! Στην Ελλάδα του 2021 οι Αρχές αντιμετωπίζουν ως φυσιολογική κατάσταση την προφυλάκιση ενός κατά τα φαινόμενα αθώου. Παρά τα συντριπτικά στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί για την υπόθεση του «Ινδιάνου», του ανθρώπου που έχει προφυλακιστεί για τον ξυλοδαρμό του αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη, δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από την ΕΛΑΣ, τη Δικαιοσύνη, την κυβέρνηση.
Ο «Ινδιάνος» παραμένει στη φυλακή παρά το ότι:
-Ο κουμπάρος του και βασικός μάρτυρας κατηγορίας παραδέχτηκε στη συνέντευξή του στο Documento ότι είπε ψέματα μετά από πιέσεις αστυνομικών. Η κατάθεση του κουμπάρου ήταν το βασικό ενοχοποιητικό στοιχείο για τον «Ινδιάνο».
-Ο εν λόγω μάρτυρας έτσι κι αλλιώς είναι αναξιόπιστος γιατί παλιότερα είχε απασχολήσει την αστυνομία ως φαρσέρ.
-Η υπεράσπιση έχει παρουσιάσει βίντεο που δείχνει τον «Ινδιάνο» να παίζει μπάσκετ στην Ελευσίνα μισή ώρα πριν τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη. Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν αμφισβητήθηκε.
Είναι δυνατόν μετά από όσα συγκλονιστικά αποκαλύπτονται, να μην αντιδρά κανείς; Είναι δυνατόν ένας αθώος να παραμένει στη φυλακή; Είναι δυνατόν να μην εξοργιζόμαστε με την κατασκευή ενόχων;