Β. Κατριβάνου: Η κυβέρνηση θα πετάξει στον δρόμο 8.000 πρόσφυγες; (ηχητικό)

Posted on 25 Μαΐου, 2020, 5:12 μμ
1 sec

Την αφοπλιστική μαρτυρία του μικρού Αφγανού Σοάι, που η επταμελής οικογένειά του θα βρεθεί στον δρόμο στις 31 Μαΐου, ακούσαμε σήμερα Στο Κόκκινο, μαζί με την προειδοποίηση από τη συντονίστρια Κοινωνικής Πολιτικής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Βασιλική Κατριβάνου, η οποία τόνισε πως στην ίδια μοίρα βρίσκονται 8.000 περίπου αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που ζούσαν σε διαμερίσματα και σε διάφορες δομές.
Μιλώντας στην Ευγενία Λουπάκη, ο μικρός Σοάι, με άψογα ελληνικά που έμαθε στα δύο μόλις χρόνια της παραμονής του στη χώρα μας, δήλωσε πως προσπαθούν να βρουν σπίτι αλλά κανείς δεν τους νοικιάζει επειδή είναι εφτά άτομα και ο πατέρας του δεν εργάζεται γιατί έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας όπως κι ένα από τα αδελφάκια του.

Η Βασιλική Κατριβάνου σημείωσε ότι σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται χιλάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που αφού πέρασαν την Οδύσσεια της αίτησης ασύλου και πήραν το άσυλο, καλούνται τώρα να ζήσουν μόνοι τους, να βρουν δουλειά, σπίτι κλπ χωρίς να έχει υπάρξει κανένα πρόγραμμα ένταξής τους. Επισήμανε ότι δεν υπήρξε πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών σε ενήλικες, οπότε πώς να δουλέψει κάποιος αν δεν ξέρει τη γλώσσα; Πώς να κινηθεί, πώς ν’αναζητήσει σπίτι, πώς να συννενοηθεί;

Ιδιαίτερα τώρα μέσα στην πανδημία,με την καθίζηση του τουρισμού, είναι σχεδόν αδύνατο να βρει δουλειά ένας πρόφυγας, τόνισε η κ. Κατριβάνου. Πρέπει να υπάρξει επειγόντως ένα πρόγραμμα ένταξης και να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα Εστία, να μην βγουν οι άνθρωποι από τα σπίτια τους, γιατί θα καταλήξουν πάλι στις πλατείες και θα ξαναζήσουμε μέρες Αγίου Παντελεήμονα, υπογράμμισε.

Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να αποσυμφορήσει τα νησιά και να φέρει άλλους στα διαμερίσματα αλλά θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα εδώ. Ας αξιοποιήσει τα κλειστά ξενοδοχεία, τα κλειστά σπίτια, δεν είναι δυνατόν να κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα. Ακούγοντας τον μικρό Σοάι, τα άψογα ελληνικά του, την αξιοπρέπεια με την οποία μίλησε, σκέφτομαι- κατέληξε η Βασιλική Κατριβάνου, πόσο θα μπορούσε ν’ αξιοποιηθεί και ν’ αναζωογονήσει την ελληνική κοινωνία, όλος αυτός ο κόσμος. Που ούτως ή άλλως έχει πάρει το καθεστώς του πρόσφυγα και θα μείνει στην Ελλάδα, ας το χωνέψει η κυβέρνηση.

...