«Βυζαντινολόγοι διεθνούς φήμης ενώνουν τη φωνή τους για τη διάσωση των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης», πληροφορεί με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Στην ίδια ανακοίνωση, παρατίθενται σχετικά βιντεοσκοπημένα μηνύματα της Μαρίας Μαυρουδή, καθηγήτριας βυζαντινής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Berkeley, του Jean-Pierre Sodini, ομότιμου καθηγητή στο Paris I Pantheon-Sorbonne και μέλους της Ακαδημίας des Inscriptions et Belles-Lettres, του Young Richard Kim, αναπληρωτή καθηγητή κλασικών και μεσογειακών σπουδών του Illinois Chicago University, καθώς και του Dimiter Angelov, καθηγητή βυζαντινής ιστορίας στο Dumbarton Oaks του Πανεπιστημίου του Harvard.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βίντεο: Καλλιτέχνες και επιστήμονες συστρατεύονται για τη διάσωση των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου

Επίσης, αποστέλλεται κείμενο του Jean-Michel Spieser, ομότιμου καθηγητή παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής αρχαιολογίας και τέχνης του πανεπιστημίου του Fribourg της Ελβετίας, σε μετάφραση. Ο καθηγητής, ο οποίος γνωρίζει καλά την πόλη λόγω της διδακτορικής διατριβής του που αφορά στην παλαιοχριστιανική Θεσσαλονίκη, αναφέρει, μεταξύ άλλων, για τα σημαντικά ευρήματα του σταθμού «Βενιζέλου»: «Για μένα είναι αυτονόητο ότι τα ευρήματα πρέπει να μείνουν στη θέση τους και να είναι προσβάσιμα στο κοινό. Η απόσπασή τους θα προκαλούσε απώλεια του μοναδικού χαρακτήρα τους, καθώς θα έμπαιναν σε ένα τεχνητό πλαίσιο που δεν θα επέτρεπε πλέον να φανεί τι ήταν η αρχαία Θεσσαλονίκη […]. Ελπίζω με όλη μου την καρδιά ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα σας δικαιώσει και ότι θα αποφασίσει την “κατά χώραν” διατήρηση των αρχαιοτήτων. Θα είναι μεγάλο το ενδιαφέρον για την επιστήμη, για την εκπαίδευση των φοιτητών, αλλά και για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης. Ο χώρος θα προστεθεί στα πλεονεκτήματα της πόλης, όπως είναι ήδη οι ωραίες εκκλησίες με τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες».

Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έχουν προσφύγει φορείς που ζητούν ακύρωση της απόφασης απόσπασης και επανατοποθέτησής τους. Η αίτηση έχει οριστεί να εκδικαστεί την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου.

Τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα: