Η ταινία μεγάλου μήκους Αμυγδαλιά της Χριστίνας Φοίβη ταξίδεψε στη Γένοβα της Ιταλίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γένοβας FLIGHT – Mostrainternazionale del cinema di Genova που πραγματοποιήθηκε από 10 έως 18 Οκτωβρίου 2020, όπου και απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας.

, Βραβείο Καλύτερης ΠρώτηςΤαινίας στην «Αμυγδαλιά» της Χριστίνα Φοίβης από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γένοβας – FLIGHT, INDEPENDENTNEWS

Χριστίνα Φοίβη

Στο πλαίσιο του δεκαήμερου έγινε και η Διεθνής Πρεμιέρα της Αμυγδαλιάς στο Cinema San Siro, με την παρουσία της σκηνοθέτιδας Χριστίνας Φοίβης η οποία συνομίλησε με το κοινό μετά την προβολή.

Στην τελετή απονομής των βραβείων, η κριτική επιτροπή σημειώνει ότι «στον κόσμο της Αμυγδαλιάς, σώματα, μέρη και όνειρα αναμιγνύονται. Το δέντρο της μνήμης και του αλλόκοτου ανθίζουν στην οθόνη σε υπνωτικά και μυστηριώδη θραύσματα.»

Στην κριτική επιτροπή ήταν ο κριτικός κινηματογράφου Roberto Silvestri, η κριτικός κινηματογράφου Mariuccia Ciotta, ο φωτογράφος-κινηματογραφιστής και αρχισυντάκτης του Paris Expérimental Christian Lebrat, η ProgrammerBarbara Schröder (Cinemistica Film Festival) και η σκηνοθέτιδα OlesyaFokina.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ επιμελήθηκαν οι κινηματογραφιστές AleksanderBalagura και CesareBodogne.Στο μανιφέστο του φεστιβάλ περιγράφουν ότι το FLIGHT εξερευνά “το πέταγμα προς το άγνωστο: θέλουμε να δείξουμε έργα με ένα τέτοιο εγγενές πνεύμα, με την ελευθερία και το μυστήριο που φέρνει. Σε μια ειλικρίνεια όπου η ομορφιά εμφανίζεται αμέσως ως αλήθεια, μια εκδήλωση ενός μοναδικού και μη επαναλαμβανόμενου κόσμου, πυκνούμε θαυμασμό και έκπληξη, αρμονική ή αποδιοργανωτική, μαγική ή τρομακτική, ο εσωτερικός κόσμος του/της συγγραφέα -[…] Σινεμά σαν όνειρο….., όπως έχει πει ο Federico Fellini, όπου ο/η σκηνοθέτης είναι δημιουργός αλλά και φιλοξενούμενη, φιλοξενούμενος του ονείρου της/του.» (Ολόκληρο το μανιφέστο υπάρχει εδώ: www.mostradelcinemagenova.org/manifesto/)

Ανάμεσα στις ταινίες που προβλήθηκαν και βραβεύτηκαν ήταν και το «Another World, Those who come by sea» της ManuellaMorgaine, το “Zumiriki” του Oskar Alergia και το «Deep Waters” της Alice Heit.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ FLIGHT και έκανε διαθέσιμες τις ταινίες για λίγες μέρες στο σάιτ του φεστιβάλwww.mostradelcinemagenova.org

Μετά τη βράβευση αυτή, η Αμυγδαλιά συνεχίζει την φεστιβαλική της πορεία εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να προβληθεί στο Μεξικό στο φεστιβάλ EstoEs Para Esto καθώς και στο Global Migration Film Festival, ενώ πρόσφατα προβλήθηκε επίσης στο 3ο Συμπόσιο του Balkan Can Kino με πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων για τα Βαλκάνια.

Για ενημερώσεις σχετικά με μελλοντικές προβολές της Αμυγδαλιάς μπορείτε να ενημερώνεστε στην σελίδα  www.facebook.com/AmygdaliaFilm/