Μια δήλωσή μου για μια υπόθεση που χειρίζομαι.
Δεν το συνηθίζω, αλλά νομίζω ότι έχει ένα ευρύτερο ενδιαφέρον.
————————————————————–
Την 17-11-2017 η εντολέας μου Αναστασία Τσουκαλά τραυματίστηκε βαριά από ρίψη φωτοβολίδας κατά την διάρκεια επεισοδίων στα Εξάρχεια. Νοσηλεύθηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η ζωή της κινδύνευσε σοβαρά. Το αριστερό της πόδι υπέστη σοβαρότατο έγκαυμα με αποτέλεσμα την εκτεταμένη καταστροφή μυικών ιστών και του δέρματος. Ακόμα και σήμερα δεν έχει υπάρξει αποκατάσταση της κατάστασης της υγείας της και πιθανότατα αυτό δεν θα συμβεί ποτέ.
, Ο Βασίλης Παπαστεργίου για την υπόθεση της Αναστασίας Τσουκαλά, INDEPENDENTNEWS
Εύλογα επιδίωξε να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών σχετικά με την διερεύνηση των συνθηκών και των υπαιτίων του τραυματισμού της. Ας σημειωθεί ότι πέρα από μια κατάθεσή της που λήφθηκε κατά τις πρώτες ημέρες της νοσηλείας της, δεν υπήρξε από την πλευρά της Πολιτείας και από οποιαδήποτε ανακριτική αρχή οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία μαζί της. Τρία χρόνια μετά και έχοντας εντοπίσει – όχι χωρίς δυσκολία – την πορεία της σχετικής δικογραφίας, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο όχι το συμβάν του τραυματισμού της αλλά επιθέσεις που έλαβαν χώρα την ίδια ημέρα σε βάρος αστυνομικών, ζήτησε να λάβει ενημέρωση για κάθε έγγραφο που αφορά τα παραπάνω, δηλαδή την πορεία της έρευνας για την διακρίβωση των συνθηκών του τραυματισμού της και τον εντοπισμό των υπαιτίων. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, της κοινοποιήθηκαν, κατόπιν αιτήσεών της, κάποια έγγραφα (έκθεση ιατρικής πραγματογνωμοσύνης και ιατρικές βεβαιώσεις), τα οποία καταγράφουν την κατάσταση της υγείας και της νοσηλείας της. Αντιθέτως, δεν της γνωστοποιήθηκε απολύτως τίποτα σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα των ερευνών σχετικά με τον σοβαρότατο τραυματισμό της. Σημειωτέον ότι η ίδια δεν κλήθηκε καν για κατάθεση κατά την τακτική ανάκριση.
Η διεξαγωγή επαρκούς έρευνας από την πλευρά της Πολιτείας για την διερεύνηση μιας τόσο σοβαρής πράξης είναι δικαίωμα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα πολίτη.
Η απουσία της συνιστά σοβαρή παράλειψη του Ελληνικού κράτους και προκαλεί εύλογη ανασφάλεια στους πολίτες.
Ο συνήγορος υπεράσπισης
Βασίλης Παπαστεργίου
*Από ανάρτηση στο facebook