Είμαστε σε ανησυχητική φάση, επιβάλλεται πολύ μεγάλη εγρήγορση από κυβέρνηση, αρμόδιους φορείς αλλά και από την κοινωνία

Αυτό τόνισε ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Παναγιώτη Αντωνογιαννάκη.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πίεση που θα αντιμετωπίσει το δημόσιο σύστημα υγείας αν υπάρξει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Ο πρώην υπουργός Υγείας επεσήμανε πως δεν μπορεί να υπάρξει δίλημμα ανάμεσα στην δημόσια υγεία και την οικονομία, προτεραιότητα είναι η υγειονομική ασφάλεια, η οποία πρέπει να είναι όρος και για την οικονομία.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για παλινωδίες, για ανεπίτρεπτη μετάθεση ευθυνών και για επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, και σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει κλίμα κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης, αλλά η κυβέρνηση το δηλητηριάζει, φοβούμενη μια ογκούμενη δυσφορία της κοινωνίας απέναντι στις πολιτικές της.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν υλοποίησε την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, γιατί δεν πιστεύει στην ενίσχυσή του, αντιθέτως πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί χώρος στην αγορά και στον ιδιωτικό τομέα μέσω ΣΔΙΤ.

«Μόνο με μία μεγάλη πίεση, κοινωνική, πολιτική και συνδικαλιστική» τόνισε, «θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην θωράκιση του ΕΣΥ. Όσο αυτά δεν υπάρχουν, η διακινδύνευση για την πανδημία είναι πολύ μεγάλη».