Δεν περιφρουρήσαμε το συγκριτικό πλεονέκτημα που είχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΤΕΑΜ FM ο κος Ξανθός αναφέρθηκε στην συνολική διαχείριση της πανδημίας από πλευράς της κυβέρνησης τονίζοντας πως “το lockdown είναι ομολογία αποτυχίας στη συνολική διαχείριση” ενώ πρόσθεσε πως είναι αναγκαίο να γίνουν άμεσα εντός των επόμενων ημερών “κινήσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης” προς την κατεύθυνση της κοινωνίας και ιδιαίτερα της υγείας.

Σε ό,τι αφορά το υγειονομικό σκέλος, έκανε λόγο για “κραυγή αγωνίας από τους υγειονομικούς” και στάθηκε στην ανάγκη “να γίνει μια προσπάθεια επιστράτευσης όλων των διαθέσιμων δυνάμεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα”, δεδομένου όπως τόνισε πως για να υπάρξει αισθητή μείωση των κρουσμάτων κορωνοΐού στη χώρα, μετά το lockdown και συνεπώς της πίεσης που ασκείται στο σύστημα υγείας “θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες”.

“Υπήρξε πρόβλημα στη διαχείριση”

Αναφερόμενος στις ενέργειες που έγιναν από πλευράς του κρατικού μηχανισμού, αλλά και την απόφαση να προχωρήσει σε δεύτερο lockdown, ο κος Ξανθός εξήγησε πως σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις αυξητικές τάσεις, τόσο στα κρούσματα όσο και σε θανάτους από κορωνοΐού, το οριζόντιο κλείσιμο της χώρας ήταν αναπόφευκτο, υπογράμμισε ωστόσο πως μέχρι να φτάσει η χώρα στο δεύτερο lockdown “υπήρξαν προβλήματα στη διαχείριση”.

Ο ίδιος επεσήμανε “Δεν περιφρουρήσαμε το συγκριτικό πλεονέκτημα που είχαμε στην πρώτη φάση. Υπήρξε ένας εφησυχασμός, μια συνειδητή προσπάθεια, να κεφαλαιοποιηθεί πολιτικά αυτή η αρχική καλή πορεία και να δοθεί ένα σήμα, ότι τα καταφέραμε, ότι είμαστε χώρα υπόδειγμα, είμαστε ασφαλείς, ότι ανοίξαμε για τον τουρισμό. Εκεί τότε άρχισαν να υποχωρούν σταδιακά τα στάνταρντ ασφαλείας και δεν υπήρξε έγκαιρη προετοιμασία του Δημόσιου Συστήματος υγείας για το δεύτερο κύμα, το οποίο ξέραμε ότι θα έρθει, ότι θα είναι σφοδρότερο και πιο απειλητικό. Το ότι αυτές τις ημέρες τρέχει και δεν φτάνει η κυβέρνηση, με κάποιες τροπολογίες της τελευταίας στιγμής προσπαθεί να διορίσει κάποιους γιατρούς στις ΜΕΘ, κατά την άποψή μου δείχνει ακριβώς αυτό το έλλειμμα προετοιμασίας το οποίο υπήρξε. Θεωρώ ότι το lockdown είναι ομολογία αποτυχίας ούτως η άλλως στη συνολική διαχείριση. Το θέμα είναι τι θα πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα και πιεστικά. Θα υπάρξει σίγουρα μια ανάσχεση τις επόμενες εβδομάδες λόγω του lockdown αλλά αυτό θα αργήσει να δώσει ένα αισθητό αποτέλεσμα. Θα περάσουν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες για να έχουμε μια αισθητή μείωση των κρουσμάτων και άρα μείωση της πίεσης προς το σύστημα υγείας. Στο μεσοδιάστημα, ειδικά στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Υπάρχει κραυγή αγωνίας, από το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος υγείας. Πρέπει να γίνει μια προσπάθεια επιστράτευσης όλων των διαθέσιμων δυνάμεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δεν γίνεται σήμερα όλο το βάρος να το επωμιστεί το ΕΣΥ”.

ΕΝΊΣΧΥΣΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΌΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΉΜΑΤΟΣ ΥΓΕΊΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΊΑΣ

Ο κος Ξανθός, στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει συνεργασία και με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια που όπως τόνισε: “ θα αναλάβουν ένα βάρος νοσηλείας και περιστατικών covid και όχι μόνο μη covid όπως το τελευταίο χρονικό διάστημα για να ισοκατανεμηθεί όσο το δυνατόν το βάρος και να μην έχουμε πολεμικές συνθήκες πια στα νοσοκομεία”. Επιπλέον πρόσθεσε περιγράφοντας σήμερα την εικόνα στις δομές υγείας: “ Δεν γίνεται να μην μπορούν οι άνθρωποι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, να εξυπηρετήσουν σοβαρές και χρόνιες παθήσεις ατόμων που δεν αφορούν την πανδημία αλλά και τους ασθενείς που έχουν covid. Πρέπει να γίνει προσπάθεια να ενισχύσουμε το ηθικό των ανθρώπων του συστήματος υγείας, το οποίο είναι πραγματικά χαμηλό επειδή αισθάνονται ότι δεν στηρίχθηκε όσο έπρεπε το σύστημα υγείας. Εκ του αποτελέσματος το σύστημα υγείας σε αυτή τη φάση είναι ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει αξιοπρεπώς τις ανάγκες. Αυτό είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός”.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όπως ανέφερε ο κος Ξανθός, να υπάρξει ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας και της κοινωνίας, αυτό όπως τόνισε τίθενται και επιμέρους ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια που αισθάνονται οι πολίτες για τις δυνατότητες περίθαλψης που μπορούν να έχουν την περίοδο αυτή, στο δημόσιο σύστημα υγείας. Όπως ανέφερε ο κος Ξανθός στους βασικούς άξονες περιλαμβάνεται η κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων σε ανθρώπινο δυναμικό με ενίσχυση σε ιατρικό προσωπικό από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και με προοπτικές μόνιμης κάλυψης των αναγκών και προϋποθέσεων για την απορρόφηση των Ελλήνων γιατρών από το εξωτερικό. “Δεν γίνεται να έχουμε την απαίτηση να έρθει κόσμος να βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη ώρα, χωρίς να έχει μια προοπτική, με προσλήψεις δηλαδή μιας χρήσης που μετά την πανδημία θα πάψει να υφίσταται” ανέφερε ο πρώην Υπουργός Υγείας. Επεσήμανε, επίσης πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί και η δυναμική των στρατιωτικών Νοσοκομείων, προκειμένου να δοθεί “χώρος” και “ανάσα” στο σύστημα υγείας, να είναι αποτελεσματικό εν μέσω πανδημίας, αφού όπως εξήγησε ο ίδιος “Δεν γίνεται όλο το σύστημα υγείας να προσανατολιστεί όλο το σύστημα υγείας μόνο στον covid, θα έχουμε παράπλευρες απώλειες”. Σε ό,τι αφορά τον διπλασιαμό των ΜΕΘ, από πλευράς της κυβέρνησης, ο κος Ξανθός τόνισε πως είναι αυτονόητο, να προχωρήσει η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας σε αύξηση των κλινών, κάτι που ωστόσο όπως εξήγησε δεν φτάνει, και υπογράμμισε: “Θα πρέπει να γίνουν κινήσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης αυτές τις ημέρες. Πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι διασφαλίζεται κλίμα συναινέσεων και ότι υπάρχει κινητοποίηση, ότι κάνουμε αυτό που πρέπει  δεν θα έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα”.

Η εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε covid τεστ αποτελεί ένα ακόμη σκέλος “κρίσιμης σημασίας” όπως τόνισε ο κος Ξανθός όπου είναι επίσης, πρόσθεσε, αναγκαία η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα χωρίς επιβάρυνση των πολιτών. “Το 1/3 των τεστ που γίνονται καθημερινά τα πληρώνουν οι πολίτες. Και το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος αποφεύγει να κάνει το τεστ, ενώ έχει συμπτώματα συμβατά με covid είτε διότι δεν έχει να πληρώσει, είτε επειδή έπρεπε να περιμένει για να ολοκληρωθεί η διαδικασία που πρέπει να γίνει μέσα από το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο ούτως ή άλλως αυτή την περίοδο που θα αυξηθεί η ζήτηση δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί. Άρα και εδώ πρέπει να υπάρξει μια συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά προφανώς χωρίς επιβάρυνση των πολιτών”.

“Κρίσιμο να ενισχύσουμε την ανθετικότητα της κοινωνίας”

Την ίδια ώρα κρίσιμη είναι περίοδος και για την οικονομία αλλά και την κοινωνία που πλέον βλέπει τις επιπτώσεις από το “λουκέτο” στην οικονομία, να του χτυπούν την πόρτα. Όπως εξήγησε ο κος Ξανθός: “Προφανώς θα πρέπει να ενισχύσουμε και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας, είναι πολύ κρίσιμο αυτό. Να αισθανθούν οι κλάδοι που πλήττονται, ο κόσμος που μένει ξεκρέμαστος ότι θα υπάρξει μέριμνα, ότι δεν θα βρεθεί στο δρόμο, ότι θα υπάρξει κοινωνική προστασία. Αλλιώς θα δυσπιστεί συνεχώς, δεν θα συμμορφώνεται στα μέτρα και άρα όλη αυτή η προσπάθεια θα πάει στράφι. Πρέπει να ενισχύσουμε αυτό που λέμε συλλογική κοινωνική ευθύνη και αυτό είναι μέριμνα και της πολιτείας και φυσικά και της συνειδητής συμμόρφωσης των πολιτών. Απαιτούνται κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις και αυτό είναι απαράβατος όρος για να πετύχουν τα μέτρα”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κος Ξανθός επεσήμανε πως κινήθηκε και η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με στόχο “οι παρεμβάσεις μας να είναι μια θετική προσπάθεια συμβολής στην εκτόνωση της κρίσης”.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ο κος Ξανθός, επανέλαβε πως προς την κατεύθυνση της επίλυσης των παραπάνω ζητημάτων και με την αύξηση όπως τόνισε των θανάτων από τον κορωνοΐό αλλά και των κρουσμάτων να βαίνει ανησυχητική, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρθηκε και από τον Αλέξη Τσίπρα, είναι να υπάρξει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας,για: “να υπάρξει πρόγραμμα εξάμηνης διάρκειας στο σύστημα υγείας συμφωνημένο από όλους”. Στο πλαίσιο αυτό, όπως επεσήμανε: “σε συμβολικό επίπεδο να υπάρχει ένας υπουργός υγείας κοινής αποδοχής, για να συμβολίζεται αυτή η προσπάθεια και η κίνηση ενότητας και να φαίνεται ότι όλοι δεσμευόμαστε στο στόχο αυτό”.

Ο ίδιος ανέφερε συγκεκριμένα: “χρειάζονται λίγα λόγια, έργα και συνεννόηση με το πολιτικό σύστημα” και πρόσθεσε: “Τις επόμενες ημέρες τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, γιατί τα αποτελέσματα του lockdown θα καθυστερήσουν να φανούν. Aυτή είναι η επιδημιολογική πρόβλεψη”.

“Είναι η ώρα μιας γενναίας παρέμβασης”

Για τις οικονομικές, τις υγειονομικές και τις ψυχολογικές επιτπώσεις που έχει επιφέρει η πανδημίας και το δεύτερο lockdown στους πολίτες, ο κος Ξανθός επεσήμανε πως είναι “η ώρα μιας γενναίας παρέμβασης” και εξήγησε: “Οι αντισταθμιστικές παρεμβάσεις, είναι το κρίσιμο σκέλος, να περιλαμβάνουν δηλαδή την οικονομία, την υγεία και την κοινωνία. Υπάρχει δημοσιονομικό απόθεμα, δεν υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα φέτος και θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση για να αποφύγουμε τα περαιτέρω προβλήματα. Η σκέψη και συζήτηση ότι κρατάμε δυνάμεις για αργότερα είναι εκτός πραγματικότητας. Τώρα χρειάζονται οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση μη αναστρέψιμων ζητημάτων της οικονομίας. Αν αυτό δεν γίνει θα έχουμε αμφισβήτηση, αγανάκτηση η οποία τροφοδοτεί άλλου τύπου σενάρια, συνωμωσιολογικά και μπαίνουμε σε έναν πολύ οδυνηρό φαύλο κύκλο. Τώρα πρέπει η πολιτεία να δείξει ότι μπορεί να παρέμβει αποφασιστικά σε μια κρίση που είναι σε εξέλιξη. Ο κόσμος χρειάζεται ασφάλεια,. Αυτά είναι τα κρίσιμα θέματα στα οποία το οργανωμένο κράτος και η κυβέρνηση που έχει την ευθύνη αυτή την περίοδο να επιληφθεί”.

Η ΚΡΗΤΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ

Σχολιάζοντας την περίπτωση της Κρήτης, που από την έναρξη της πανδημίας δεν έχει εμφανίσει μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, ο κος Ξανθός τόνισε την ανάγκη να υπάρχει επαγρύπνηση από τους πολίτες και τις αρμόδιες υγειονομικές διοικήσεις, αφού όπως τόνισε “ δεν έχει αυτή την περίοδο την πίεση των νοσηλειών όπως άλλες περιοχές της χώρας που έχουν εξαντλήσει τον αριθμό χωρητικότητας τους σε κλίνες. Άρα εδώ έχουμε ακόμη διαθεσιμότητα και κλινών covid και κλινών ΜΕΘ. Νομίζω ότι αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάσει γιατί πάντα υπάρχει μια διαφορά στη χρονικότητα και λόγω του κλίματος, η νησιωτικότητα επίσης της περιφέρειάς μας παίζει σημαντικό ρόλο και μπορεί να έρθει σε ένα δεύτερο χρόνο ένα αυξημένο κύμα, τις επόμενες ημέρες το οποίο να δυσκολέψει τα πράγματα. Οι διοικήσεις η υγειονομική περιφέρεια θα πρέπει να ενισχύσει με περισσότερο προσωπικό, να οργανώσει τις πρωτοβάθμιες δομές -κάτι που έγινε με μεγάλη καθυστέρηση – Τώρα εκ των υστέρων και με ασθμαίνουσα τάση τρέχει η κυβέρνηση να το κάνει αυτές τις ημέρες. Το μήνυμα και για την Κρήτη να μην εφησυχάσουμε. Εδώ στην Κρήτη είχαμε την τύχη να μην βιώνουμε την εκθετική αύξηση, έχουμε υποτιμήσει και εμείς τον κίνδυνο. Πρέπει να πάρουμε τα μηνύματα να κάνουμε ότι χρειάζεται αλλά ταυτόχρονα να κάνει και η πολιτεία ότι χρειάζεται”.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα σχολεία και την απόφαση τα σχολεία Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να παραμείνουν ανοιχτά, ο κος Ξανθός τόνισε πως είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και συγκεκριμένα: “Υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση, που αποδεικνύει ότι στα Δημοτικά σχολεία ο ρυθμός μετάδοσης είναι σαφώς ηπιότερος, ελπίζω και εκεί να αποδειχθεί ότι ήταν μια κίνηση που δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα και δεν θα έχουμε συρροές κρουσμάτων που να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε ένα δεύτερο χρόνο να κλείσει και τα δημοτικά και νηπιαγωγεία” τόνισε ο κος Ξανθός.