Ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει την πρωτόγνωρη ενέργεια του Facebook να «απορρίψει» την προώθηση της ανάρτησης με τις υπογραφές των 870 πανεπιστημιακών οι οποίοι αντιτίθενται στην εγκατάσταση της ΕΛΑΣ μέσα στα πανεπιστήμια:

Η ανάρτηση του κειμένου 870 (αρχικά) πανεπιστημιακών κατά της κυβερνητικής εξαγγελίας για ίδρυση αστυνομίας στα πανεπιστήμια, προκάλεσε βίαιες αντιδράσεις διαφόρων ακροδεξιών αστέρων στα κοινωνικά δίκτυα, με ανάλογο σχολιασμό από τον όχλο. Για παράδειγμα, τη χυδαία ανάρτηση γνωστού ακροδεξιού κατά της καθηγήτριας της Παντείου Σοφίας Βιδάλη επειδή ανήκε στους υπογράφοντες, συνοδεύουν άθλια σχόλια χρηστών του facebook και θαυμαστών του «αστέρος» με την οποία την βρίζουν με προσωπικούς και σεξιστικούς χαρακτηρισμούς βγαλμένους κατευθείαν από τον υπόνομο, για οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί. Και αφού σταθούν για λίγο στην ακαδημαϊκή της κατάρτιση (θαρρείς και είναι σε θέση να την αξιολογήσουν…) ζητώντας να απολυθεί, να σταλεί… εξορία ή να κλειστεί σε… πολιτικό αναμορφωτήριο, καταλήγουν σε μολότοφ που άμα σκάσουν στο κεφάλι της θα καταλάβει «ότι δεν είναι χάδι» κλπ.
Γίνεται πιστεύω κατανοητό το γεγονός ότι τα «social» μπορούν πολύ εύκολα να αποτελέσουν εργαλεία και φορείς διάχυσης ρατσιστικού, σεξιστικού και κοινωνικού μίσους, με τις συνέπειες κάποιες φορές (το έχουμε ζήσει…) να μην περιορίζονται σε λεκτικές επιθέσεις: παίρνει αντίθετα θάρρος ο όχλος να επιχειρήσει να ρίξει στ’ αλήθεια τη μολότοφ στο κεφάλι αυτού που θεωρεί πολιτικό αντίπαλο. Ασχέτως αν μετά, κατά παράδοση (θυμηθείτε την επίθεση στον Μπουτάρη), κρύβονται οι ακροδεξιοί δράστες ή κλαίνε μπροστά στις κάμερες, ότι «παρασύρθηκαν».
Τους χρήστες αυτούς από ό,τι φαίνεται το facebook τους έχει και τους καμαρώνει, μια ολόκληρη βδομάδα μετά την ανάρτηση των αθλιοτήτων τους. Τι συμβαίνει; Είναι αυτή η πολιτική της μητρικής εταιρείας; Επιτρέπεται στις ΗΠΑ η ανάρτηση σχολίων ρατσιστικού και σεξιστικού περιεχομένου ή καλέσματος σε βία; Δεν ισχύει ότι τέτοιες αναρτήσεις και σχόλια διαγράφονται ενώ στους χρήστες τους επιβάλλεται ποινή «σιγής» ή διαγραφής;
Ποια είναι αυτή η περίφημη εταιρία που ελέγχει τις αναρτήσεις του «ελληνικού» facebook; Πού εδρεύει, πού λογοδοτεί και πώς επικοινωνεί κανείς μαζί της; Το ΕΣΡ ελέγχει τη δεοντολογία και το σεβασμό στην ανθρώπινη προσωπικότητα, στις εκπομπές των ΜΜΕ… Ποια αρχή, ανοιχτή στο δημόσιο έλεγχο και κρίση, ελέγχει την εφαρμογή ανάλογων κανόνων στη λειτουργία ενός Μέσου με την απήχηση του facebook; Και ποια είναι η θέση της κυβέρνησης σ’ αυτό το θέμα; Μήπως βολεύεται από το ότι, όπως διαβάζω, αναρτήσεις απορρίπτονται και χρήστες «τιμωρούνται» επειδή της ασκούν πολιτική κριτική, χωρίς φυσικά τη χρήση παρόμοιας με την παραπάνω γλώσσα;
Διαβάζω σήμερα ότι το facebook εμπόδισε την προώθηση του κειμένου με τις υπογραφές πανεπιστημιακών (έχει φτάσει ήδη τις 1.018). Δεν γνωρίζω αν μπορεί να επικαλεστεί κάποιο λόγο, πάντως το κοινοποιώ εγώ. Αξίζει να το διαβάσετε.