Μετά τα Ιωάννινα και τις Σέρρες που μπήκαν σε κόκκινο συναγερμό και μίνι lockdown, τα βήματά τους ακολουθεί και η Θεσσαλονίκη που παρουσιάζει τραγική έξαρση κρουσμάτων. Ο Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, σπεύδει να επισκεφθεί σήμερα και αύριο όλα τα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα, προκειμένου να διαπιστώσει τις νέες ανάγκες που προκύπτουν, ώστε να γίνουν οι σχετικές προσαρμογές στις κλίνες.

Πριν καλά καλά μπει ο Νοέμβριος και πέσει αισθητά η θερμοκρασία, τα νοσοκομεία στις δύο αυτές περιοχές έχουν αρχίσει να γεμίζουν ασφυκτικά. Σύμφωνα με το ethnos.gr, αναμένεται να δοθούν οδηγίες ώστε να μετατραπούν περισσότερες απλές κλίνες σε κρεβάτια covid, όπως αντίστοιχα και για τις εντατικές.

Ειδικότερα, με βάση τις ανάγκες που καταγράφονται στις διάφορες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αναμένεται να μετατραπούν κρεβάτια εντατικής που σήμερα χρησιμοποιούνται για άλλα νοσήματα, σε κλίνες ΜΕΘ για covid.

Η εκτίμηση είναι πως τις επόμενες ημέρες θα διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία δεδομένου ότι ήδη έχει δοθεί εντολή στα νοσοκομεία που βρίσκονται σε κόκκινες περιοχές, να μειώσουν τα τακτικά χειρουργεία λόγω της επιδημίας, συνεπώς κρίνεται πως θα μειωθούν και οι ασθενείς που θα χρειάζονται πιθανώς εντατική λόγω άλλων νοσημάτων.

Ας θυμηθούμε τη δήλωση Πέτσα!

, Απόγνωση στα νοσοκομεία, ασφυξία στις ΜΕΘ, INDEPENDENTNEWS

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ethnos.gr:

Στη Δυτική Μακεδονία (3η Υγειονομική Περιφέρεια):

  • Σήμερα το 50% των διαθέσιμων Κλινών ΜΕΘ είναι καλυμμένες.
  • Επίσης το 55% των διαθέσιμων απλών Κλινών Covid είναι καλυμμένες με ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στην Ανατολική Μακεδονία:

  • Το 52% των διαθέσιμων Κλινών ΜΕΘ είναι καλυμμένες

Στην Ήπειρο:

  • Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων υπάρχουν 20 Κλίνες ΜΕΘ, οι 8 είναι διαθέσιμες για Covid-19, ενώ ήδη νοσηλεύονται 4 ασθενείς

Σύνολο ΜΕΘ Covid-19

  • Σε όλη την επικράτεια υπάρχουν 287 κλίνες ΜΕΘ για Covid-19, από τις οποίες το 44% είναι καλυμμένες. Συγκεκριμένα κατειλημμένες είναι οι 128 ενώ κενές παραμένουν οι 159.
, Απόγνωση στα νοσοκομεία, ασφυξία στις ΜΕΘ, INDEPENDENTNEWS

Με πληροφορίες από ethnos.gr