Απορρύθμιση της εργασίας και αλλαγή πτωχευτικού κώδικα θα ενισχύσουν την ήδη μεγάλη ύφεση (ηχητικό)

Posted on 04 Σεπτεμβρίου, 2020, 1:51 μμ
6 secs

Την ώρα που τα στοιχεία τεκμηρίωσαν πως ούτε την μεγάλη ύφεση αποφεύγουμε ούτε υπάρχει ελπίδα ταχείας ανάκαμψης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενισχύει την συρρίκνωση του ΑΕΠ με απορρύθμιση της εργασίας και έναν νέο πτωχευτικό κώδικα στη λογική της ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων, αντίθετα με όλη την Ευρώπη, όπως ανέλυσε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και ως προς το βάθος της ύφεσης και ως προς την μορφή της ανάκαμψης, εξίσου σημαντικό. Δεν είναι μόνο ότι απομακρύνεται η ελπίδα για μικρότερη ύφεση, αλλά και η ελπίδα ότι θα έχουμε γρήγορη ανάκαμψη, είπε ο κ. Τσακαλώτος. Τόσο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ όσο και έρευνες ποιοτικών δεδομένων δείχνουν ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να φτάσουμε ξανά στο επίπεδο ΑΕΠ του 2019. Και δεν είναι κάτι… μοιραίο, σχετίζεται με το πώς αντιδράς, τι μέτρα παίρνεις, κτλ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μας άκουσε, τα προγράμματα #ΜένουμεΌρθιοι1 και #ΜένουμεΌρθιοι2, αλλά είναι και μία κυβέρνηση που δεν εκμεταλλεύεται καν όλα τα όπλα που έχει. Στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ π.χ. έχουν μπει λίγο πάνω από 50.000 εργαζόμενοι (σ.τ.σ. από σχεδόν 6.000 επιχειρήσεις, όταν η αρχική εξαγγελία κάλυπτε 700.000 επιχειρήσεις). Στο πρόγραμμα SURE μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη ενίσχυση και για την προστασία των εργαζομενων και ως «αντίπαλο δέος» σε όσα λέει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης για απλήρωτες υπερωρίες. Δεν έχω καταλάβει γιατί δεν το χρησιμοποιούν, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Η ιστορία των κρίσεων, τόνισε, δείχνει ότι ακόμη και όταν υπάρχει ανησυχία για αύξηση του δημόσιου χρέους, οι δαπάνες σε περίοδο ύφεσης τελικά το μειώνουν γιατί βοηθούν την ανάκαμψη της οικονομίας, την αύξηση του ΑΕΠ, άρα την μείωση του χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ. Όταν Δημόσιο και ιδιώτες «κόβουν» κατανάλωση, θα πέσει πολύ το ΑΕΠ. Πρέπει να δαπανά το κράτος, να έρθει η ανάπτυξη και να μειωθεί η αύξηση του χρέους. Το μάθαμε στην Ελλάδα το 2012-2014, όταν παρά τα περιοριστικά μέτρα, το ποσοστό του χρέους αυξήθηκε.

Υπάρχουν και άλλα που προκαλούν ανησυχία, όπως ο νέος πτωχευτικός κώδικας που είναι πλήρως στη λογική ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων και για εμπόρους και επιχειρήσεις αλλά και για φυσικά πρόσωπα. Αυτό είναι κάτι που εντείνει την ύφεση, υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, αναφέροντας ότι στην Ευρώπη υπάρχει αναστολή των βασικών μέτρων για την πτώχευση. Με τον ίδιο τρόπο, «προκυκλικά», δουλεύει και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, δηλαδή αντί να λειτουργούν αντίθετα με την ύφεση την κάνουν ακόμη πιο μεγάλη. Γι` αυτό και το να παρουσιάζεται αυτός ο πτωχευτικός κώδικας μέσα στην κρίση, με ξεπερνά, όπως είπε χαρακτηριστικά.

...