Την απαγόρευση των μετακινήσεων σε όλη τη χώρα στο διάστημα από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, αρχής γενομένης από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως εξήγησε, οι μόνοι λόγοι εξαίρεσης από το το νέο αυτό μέτρο ενάντια στην περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού είναι τρεις: εργασίας, υγείας και συνοδείας κατοικιδίων, κι αυτό μόνο σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο νέος αυτός περιορισμός κρίθηκε απαραίτητος καθώς διαπιστώθηκαν περιττές μετακινήσεις, κυρίως προς οικίες πολιτών.

Και στο διάστημα της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, για τις κατ’ εξαίρεση αυτές μετακινήσεις απαιτείται η προηγούμενη αποστολή SMS στο 13033: για λόγους υγείας στο 1 και για συνοδεία κατοικιδίου στο 6, ενώ και για την εργασία τις ώρες αυτές είναι απαραίτητη η βεβαίωση από τον εργοδότη.

Σχετικά με την άθληση, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ο περιορισμός δεν αφορά σε αθλητικά σωματεία, αλλά μόνο στην ατομική, έως και τρία άτομα άσκηση, για την οποία διατύπωσε ισχυρή σύσταση να γίνεται κοντά στην κατοικία του αθλούμενου.

Για την τηλεργασία, έκανε γνωστό πως κάθε οργανισμός ιδιωτικού και δημόσιου τομέα οφείλει από την Παρασκευή να συντάσσει έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία του υπό αυτό το καθεστώς.

Οι έλεγχοι θα ενταθούν, προανήγγειλε ο υφυπουργός, ζητώντας και από τους τηλεοπτικούς σταθμούς να περιορίσουν την παρουσίαση προσωπικού και καλεσμένων.

Κλειστά take away και delivery από τις 20:30

Κλειστά θα είναι τα καταστήματα που εξυπηρετούν τους πολίτες μόνο μέσω delivery και take away από τις 20:30, λόγω των νέων μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας εν μέσω lockdown λόγω του κορονοϊού στη χώρα μας. Αυτό διευκρινίζει η Πολιτική Προστασία μετά τις ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά για απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, από την Παρασκευή 13/11 σε όλη τη χώρα.