Σε μια απίστευτη παραδοχή και σε μια απίστευτη επίθεση κατά των γιατρών προχώρησε ο  αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατά την ενημέρωση των συντακτών υγείας για την πορεία της πανδημίας, προκαλώντας αντιδράσεις.

Παραδέχθηκε ότι στην Ελλάδα το 80% των θανάτων που έχει καταγραφεί από κορωνοϊό, ήταν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν εκτός ΜΕΘ σε κοινές κλίνες.

Το παραδέχθηκε καθώς δεν απάντησε στη συγκεκριμένη ερώτηση που του έγινε ότι το ποσοστό δεν είναι σωστό. Αντίθετα είπε ότι τα δεδομένα είναι στη διάθεση του υπουργείου Υγείας και τα εξετάζουν.

Και επιτέθηκε γι’ αυτό το πολύ σοβαρό θέμα στους γιατρούς λέγοντας ότι εκείνοι έχουν την ευθύνη για το ποιος θα νοσηλευτεί σε ΜΕΘ και ποιος όχι.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, δεν συσχέτισε καθόλου το τεράστιο ποσοστό θανάτων από κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ με τις ελλείψεις στα νοσοκομεία παρά μόνο με τις επιλογές των γιατρών.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι από την αρχή της πανδημίας δεν υπήρξε πολίτης που να χρειάστηκε ΜΕΘ και να έμεινε εκτός μονάδας.

Η ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα του έγινε από τον Δημήτρη Καραγιώργο του ιατρικού site, iatronet. Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ερώτησης και της απάντησης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας όπως διανεμήθηκε από την Πολιτική Προστασία.

Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Από την ανάλυση των στοιχείων του ΕΟΔΥ προκύπτει πως το 80% των θανάτων ασθενών με Covid-19 καταγράφονται εκτός ΜΕΘ. Η παρατήρηση επιβεβαιώνεται και από άλλα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και εκτιμήσεις επιστημόνων. Μήπως αυτό δείχνει αδυναμία των ΜΕΘ να νοσηλεύσουν το σύνολο των ασθενών που έχουν πραγματική ανάγκη; Κύριε Κοντοζαμάνη, πότε σκοπεύει να δώσει αναλυτικά στοιχεία το Υπουργείο Υγείας για τη θνητότητα εντός και εκτός ΜΕΘ;

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Επιτρέψτε μου να πω ότι την περίοδο αυτή που διανύουμε της πανδημίας, από την αρχή της πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν έμεινε εκτός μονάδος.
Για να μπει κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια και είναι ο γιατρός, ο θεράπων ιατρός, οι ειδικοί γιατροί οι οποίοι αποφασίζουν εάν κάποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι.

Και πολλές φορές, η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως είναι οι πολλαπλές συννοσηρότητες, οι οποίες παίζουν τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο προκειμένου να ληφθεί η απόφαση εισαγωγής ή όχι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση εξετάζουμε τα δεδομένα, είναι στη διάθεσή μας και θα ήθελα να το τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Όλοι οι θάνατοι από κορονοϊό δεν ήταν μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπήρξαν και θάνατοι εκτός μονάδων.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Μπροστά στον πανικό της η κυβέρνηση μοιράζει ευθύνες για τις δικές της εγκληματικές επιλογές στους υγειονομικούς

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις δηλώσεις του αν. Υπουργού Υγείας αναφέρει:

Στην χώρα της «ατομικής ευθύνης» τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να μην ευθύνονται για τίποτα. Χθες ο κ. Κοντοζαμανης όταν ρωτήθηκε για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, που με βάση καταγγελίες έχουν φτάσει το 80%, επέρριψε με θρασύτητα ευθύνες στους γιατρούς . Μπροστά στον πανικό για την απώλεια ελέγχου η κυβέρνηση έχει αρχίσει να μοιράζει ευθύνες για τις δικές της εγκληματικές επιλογές στους υγειονομικούς και στην Επιτροπή των ειδικών. Από εκεί που υποκριτικά τους χειροκροτούσαν από τα μπαλκόνια τους, τώρα ετοιμάζονται να τους καθίσουν στο εδώλιο και να τους ενοχοποιήσουν για τους χιλιάδες θανάτους. Άλλη μια ένδειξη ότι έχουμε μια επικίνδυνη κυβέρνηση που ούτε θέλει ούτε μπορεί να οργανώσει την άμυνα της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία