Ανοίγουν και τα δημοτικά αν και δεν υπάρχει «απόλυτη εγγύηση» ασφάλειας

Posted on 19 Μαΐου, 2020, 7:05 μμ
0 secs

Αν και οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων θα ανακοινωνθούν την Δευτέρα, ήδη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή ενημέρωση προϊδέασε ότι την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν.

Η δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν τα μικρά παιδιά στα σχολεία, σημείωσε αν και όπως εκτίμησε δεν υπάρχει «απόλυτη εγγύηση» ότι η επιστροφή των παιδιών θα είναι ασφαλής.

Τα δεδομένα που υπάρχουν δεν αποτελούν εγγύηση ότιθα πάει το παιδί στο σχολείο και δεν θα νοσήσει – υπάρχουν και παιδιά που νοσούν σοβαρά. Δεν είναι ότι δεν μπορεί να συμβεί, αλλά ότι είναι σπάνιο. Ακούγονται διαφορετικές τοποθετήσεις που μπερδεύουν τους ανθρώπους, τόνισε λαο συμπλήρωσε

:”Δεν υπάρχει εγγύηση 100% για την επιστροφή στην τάξη, ειδικά για τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Το άνοιγμα παραμένει σύνθετο δίλημμα. Η δεδομένη στιγμή, ωστόσο, μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν τα παιδιά στα δημοτικά με κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Τα παιδιά ήδη παίζουν μαζί στις γειτονιές”.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τα δημοτικά σχολεία και την προσωπική του θέση, είπε ότι υπάρχει ανησυχία στην κοινωνία, το ζήτημα συζητείται στην επιτροπή, πράγματι έχουν καλύτερα δεδομένα επιδημιολογικά τα παιδιά από τις μεγαλύτερες ηλικίας και έχει δοθεί το δικαίωμα στους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μην έρχοντσι σε επαφή.

«Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επιστρέψουν τα παιδιά στο φυσικό τους περιβάλλον», είπε και πρόσθεσε ότι στην Επιτροπή η ημερομηνία επιστροφής των παιδιών στα θρανία είναι η 1η Ιουνίου και υπάρχουν οι εισηγήσεις για τα μέτρα.

Ωστόσο δήλωσε ξεκάθαρα ότι τα οφέλη θα είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνουςκαι αυτό γιατί:

  • Με κλειστά σχολεία υπάρχει ανισότητα στη μάθηση
  • Υπάρχει το κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική διαδικασία
  • Τα σχολεία είναι σημαντικά για την πνευματική αλλά και την ψυχική υγεία των παιδιών. Το σχολείο επιδρά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών
  • Υπάρχει οικονομικό κόστος για την οικογένεια, όταν τα σχολεία είναι κλειστά.

Οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων την 1η Ιουνίου.

...