Αννέτα Καββαδία: Η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη

Posted on 15 Νοεμβρίου, 2020, 11:15 πμ
2 secs

Η μεταμεσονύχτια απόφαση της κυβέρνησης για καθολική απαγόρευση των συναθροίσεων, δεν πάρθηκε «στο πόδι». Ήξεραν τι αντιδράσεις θα προκαλούσε. Τις επιδιώκουν όμως. Το σκηνικό άλλωστε της έντασης, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, το στήνουν συστηματικά τις τελευταίες μέρες.
Δεν είναι μόνο ότι βρίσκουν αφορμή να «κοντύνουν» – έτσι νομίζουν – μια μεγαλειώδη στιγμή της Ιστορίας η οποία προκαλούσε ανέκαθεν δυσανεξία στη Δεξιά. Είναι, κυρίως, γιατί επιδιώκουν πάση θυσία αλλαγή ατζέντας. Η παταγώδης αποτυχία τους στη διαχείριση της υγειονονομικής κρίσης δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί και γ’ αυτό καταφεύγουν σε αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά : στον αυταρχισμό και την καταστολή. Γιατί πώς αλλιώς, παρά αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη, θα κρύψουν τη δραματική προειδοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ πως το ΕΣΥ έχει δέκα μέρες ζωής στην περίπτωση που συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό τόσο η διασπορά του νέου κορονοϊού, όσο και οι ανάγκες νοσηλείας ασθενών με Covid-19; Πόσο να…φτιασιδώσουν τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ τη δήλωση του προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών πως «οι αντοχές του συστήματος έχουν εξαντληθεί και τώρα χρησιμοποιούνται οι εφεδρείες. Εάν πάμε έτσι», είπε, «σε 10 ημέρες θα έχει ηττηθεί το σύστημα από τον κορονοϊό. Ως εκ τούτου, από τώρα, ο σώζων εαυτόν σωθήτω».
Μόνο που η επίδειξη μιας τέτοιας αυταρχικής συμπεριφοράς – παρόμοια απόφαση, καθολική δηλαδή αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος, είχε ληφθεί στις 21/4/67 και στις 17/11/73 – αγγίζει πια, και απειλεί, τον πυρήνα της ίδιας της δημοκρατίας. Γιατί χρησιμοποιούνται οι υπαρκτοί υγειονομικοί κίνδυνοι για περιστολή ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη και κανείς/καμία δεν μπορεί να σιωπά

ΥΓ1. Θα θεωρείται συνάθροιση η αναμονή άνω των 4 ατόμων στις στάσεις των λεωφορείων;
ΥΓ2. Δεν θυμάμαι παρόμοια απόφαση την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου ή το Πάσχα
ΥΓ3. Στις 6/12 είναι η επέτειος της δολοφονίας Γρηγορόπουλου…

 

* Η Αννέτα Καββαδία είναι μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, π. βουλεύτρια, δημοσιογράφος.

...