Αννέτα Καββαδία: Εμείς έχουμε, εδώ και χρόνια, διαλέξει πλευρά…

Posted on 21 Οκτωβρίου, 2020, 9:39 μμ
24 secs
Θυμόμαστε. Ναι, θυμόμαστε πώς καλύφθηκε από μερίδα του Τύπου η είδηση για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.
Θυμόμαστε τις ύβρεις, τους χαρακτηρισμούς, τα υπονοούμενα, τους αυτόκλητους δημοσιολογούντες-δικαστές, την εξώφθαλμη αλλοίωση των γεγονότων (που θα έμεναν στο σκοτάδι αν δεν υπήρχαν τα ολιγόλεπτα βίντεο στο διαδίκτυο).
Οι σημερινές ασχήμιες του Α. Πορτοσάλτε δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία.
Αποτελούν συνέχεια της συνειδητής διαπόμπευσης του Ζακ, της ZackieOh, που ξεκίνησε την ίδια στιγμή του βίαιου θανάτου του.
Τι κι αν τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης διέψευσαν τα περί χρήσης ουσιών; Τι κι αν δεν βρέθηκαν πουθενά αποτυπώματα που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς περί απόπειρας ληστείας; Για κάποιους…κήνσορες της δημοσιογραφίας, τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία. Στόχος, εξαρχής, ήταν-και παραμένει-ο στιγματισμός και ο εξοβελισμός του διαφορετικού με την ταυτόχρονη ενεργοποίηση εκείνων των ενστίκτων που ευνοούν την ανάπτυξη του κοινωνικού χρυσαυγιτισμού.
Μόνο που κανείς δεν δικαιούται να κάνει ότι δεν βλέπει: ούτε ο εργοδότης, ούτε η ΕΣΗΕΑ, ούτε το ΕΣΡ. Και όσο κι αν τείνει να εκλάβει «μουσειακό» χαρακτήρα, υπάρχει ακόμα κάτι που ονομάζεται «Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος». Εκεί, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι :
«Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:
Άρθρο 1β.
Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών.
Άρθρο 1δ.
Να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του.
Άρθρο 2α.
Να αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις εθνικής καταγωγής, φύλου, φυλής, θρησκείας, πολιτικών φρονημάτων, οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης».
Το έχουμε ξαναπεί: στη δίκη των δολοφόνων του Ζακ, όπως και σε αυτή της Χρυσής Αυγής, συγκρούονται δύο κόσμοι.
Εμείς, έχουμε εδώ και χρόνια διαλέξει πλευρά…

 

* Η Αννέτα Καββαδία είναι μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, π. βουλεύτρια, δημοσιογράφος.

...