Χαρές και πανηγύρια στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, αλλά και στις τσέπες των καναλαρχών, αφού για πολλά μπορεί να κατηγορήσει κανείς την κυβέρνηση της ΝΔ, όχι όμως ότι δεν φροντίζει τους δικούς της ανθρώπους.
Τι μαθαίνουμε λοιπόν; Με νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή, προβλέπεται έκπτωση άνω του 98% στο ποσό που οφείλουν να καταβάλλουν για το 2020 οι τηλεοπτικοί σταθμοί ως αντίτιμο για τις άδειες εθνικής εμβέλειας, πλήρης απελευθέρωση των αποδοχών των επικεφαλής της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αυξημένα μισθολόγια για στελέχη της Δημόσιας Τηλεόρασης.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, προβλέπεται μεταξύ άλλων:
– οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας δικαιούνται έκπτωση 98% στο ετήσιο αντίτιμο για τις άδειες τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως από τα 3,5εκ€ η καταβολή πέφτει στις 50.000€
– περαιτέρω διευκόλυνση στα κανάλια τα οποία θα μπορούν πλέον να καταβάλλουν σε περισσότερες δόσεις το αντίτιμο για τη δόση του 2021.
– απελευθέρωση της υφιστάμενης νομοθεσίας για τις αποδοχές του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΤ καθώς και του προέδρου του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
– με απόφαση των αρμόδιων υπουργών θα καθορίζονται αποδοχές ειδικών κατηγοριών σε στελέχη ή απασχολούμενους της ΕΡΤ
– οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί μπορούν να αλλάξουν άπαξ τη φυσιογνωμία του προγράμματός τους μέχρι την έκδοση της σχετικής προκήρυξης για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας.
– το ΕΣΡ με απόφαση του, ορίζει το ύψος των πρόσθετων αμοιβών των πάσης φύσεως επιτροπών και ομάδων εργασίας που συγκροτεί
Όλα καλά, παιδιά. Μόνο μην πει κανείς ότι δεν ήξερε…

 

* Η Αννέτα Καββαδία είναι μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, π. βουλεύτρια, δημοσιογράφος.