Ανθρωπιστική κρίση στην Βηρυτό – Χιλιάδες άστεγοι και πρόβλημα επισιτισμού

Posted on 05 Αυγούστου, 2020, 4:22 μμ
13 secs

Σκληρή μάχη δίνουν τα σωστικά συνεργεία και οι υγειονομικές υπηρεσίες της λιβανέζικης πρωτεύουσας για να βοηθήσουν τους χιλιάδες τραυματίες από την ανείπωτη καταστροφή στη Βηρυτό.

Ο απολογισμός των νεκρών από την τεράστια έκρηξη που συγκλόνισε χθες τη Βηρυτό αυξήθηκε σε 135, ενώ περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και δεκάδες άλλοι εξακολουθούν και αγνοούνται, είπε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar.

Τα σωστικά συνεργεία συνέδραμαν από νωρίς το πρωί εθελοντές πολίτες σκάβοντας μέσα στα ερείπια, ενώ είχαν να αντιμετωπίσουν και πυρκαγιές που έκαιγαν για αρκετές ώρες.

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι. Οι άνθρωποι ψάχνουν απεγνωσμένα αγαπημένα τους πρόσωπα» είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Υγείας της χώρας, Χαμάντ Χασάν.

«Χρειαζόμαστε τα πάντα για να παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες στα θύματα, όμως υπάρχει τεράστια έλλειψη στα πάντα» επισημαίνει σε δραματικούς τόνους ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Στη Βηρυτό διατέθηκαν ασθενοφόρα από τον βόρειο Λίβανο, τη Μπέκα και τον Νότιο Λίβανο, την ώρα που τέσσερα μεγάλα νοσοκομείο της Βηρυτού έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και δεν μπορούν να δεχθούν ασθενείς.

Την ίδια στιγμή μία αποθήκη με την πλειονότητα των αποθεμάτων της χώρας σε εμβόλια έχει ισοπεδωθεί.

Ταυτόχρονα 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μαρουάν Αμπούντ, εκτιμώντας πως το κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς όπως δήλωσε «σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Βηρυτός για δύο εβδομάδες

Η λιβανική κυβέρνηση κήρυξε σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για δύο εβδομάδες, την πόλη της Βηρυτού, την επομένη των πολύνεκρων εκρήξεων στο λιμάνι, που προκάλεσαν άνευ προηγούμενου υλικές ζημιές, ενώ παρέδωσε τον έλεγχο της ασφάλειας της πρωτεύουσας στον στρατό.

Η κυβέρνηση κήρυξε «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη της Βηρυτού για δύο εβδομάδες», ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η υπουργός Ενημέρωσης Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ.

Επιπλέον, η λιβανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση των τόνων νιτρικού αμμωνίου, το οποίο προκάλεσε την πολύνεκρη έκρηξη μία ημέρα πριν.

Απευθυνόμενη στην ανώτατη στρατιωτική εξουσία που θα είναι επιφορτισμένη με τα θέματα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση «ζητά να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση του αμμωνίου», από την άφιξη του φορτίου στη Βηρυτό το 2014 έως τη χθεσινή έκρηξη, επισήμανε η Σαμάντ, χωρίς να κατονομάσει τους υπεύθυνους ούτε τον αριθμό τους.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, μια έκτακτη επιχορήγηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών Λιβάνου για τη διαχείριση της κρίσης.

Ο Λίβανος αντιμετωπίζει πλέον και πρόβλημα επισιτισμού αφού οι εκρήξεις κατέστρεψαν τα κεντρικά σιλό όπου αποθηκεύονταν τα σιτηρά, ὄπως δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομίας Ραούλ Νέχμε.

Τα διαθέσιμα αποθέματα σιτηρών επαρκούν για «λίγο λιγότερο» από έναν μήνα.

«Αναζητούμε αποθηκευτικούς χώρους», είπε προσθέτοντας ότι ο Λίβανος χρειάζεται αποθέματα για τουλάχιστον τρεις μήνες για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις διατροφικής ασφάλειας.

Οι αρχικές έρευνες δείχνουν πως χρόνια αδράνειας και αμέλειας σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι τις Βηρυτού προκάλεσαν την έκρηξη.

Ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Η έκρηξη ήταν η πιο ισχυρή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βηρυτό, μια πόλη φοβισμένη ακόμη από τον εμφύλιο πόλεμο πριν από τρεις δεκαετίες και η οποία έχει κλονιστεί από μια βαθιά οικονομική κρίση που έχει τις ρίζες της σε δεκαετίες διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης.

Μια τεραστίων διαστάσεων έκρηξη νιτρικού αμμωνίου παράγει οστικό κύμα που κινείται πολύ πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου και αυτό το κύμα μπορεί να «αντανακλάται» καθώς κινείται, καταστρέφοντας κτίρια, ενώ αφήνοντας άλλα ανεπηρέαστα.

Η εκρηκτική δύναμη του νιτρικού αμμωνίου είναι δύσκολο να υπολογιστεί, δεδομένης της ηλικίας και των συνθηκών υπό τις οποίες ήταν αποθηκευμένο, όμως μπορεί να είναι περίπου στο 40% της ισχύος του TNT. Το 40% της ισχύος του TNT σε… 2.750 τόνους φυσικά.

Αντίστοιχα περιστατικά με νιτρική αμμωνία έχουν συμβεί ξανά με ολέθρια αποτελέσματα. Ανάμεσά τους καταγράφεται το χειρότερο δυστύχημα στην ιστορία των ΗΠΑ, το 1947, όταν περίπου 2.000 τόνοι νιτρικής αμμωνίας εξερράγησαν στο Τέξας, σκοτώνοντας 581 ανθρώπους.

Ο Μπάντρι Ντάχερ, γενικός διευθυντής των Τελωνείων του Λιβάνου, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LBCI πως τα τελωνεία είχαν στείλει έξι έγγραφα στο δικαστικό σώμα προειδοποιώντας ότι το υλικό συνιστούσε απειλή.

Σύμφωνα με άλλο πρόσωπο που σχετίζεται με υπάλληλο του λιμανιού, μια ομάδα που είχε επιθεωρήσει το νιτρικό αμμώνιο πριν από έξι μήνες προειδοποίησε πως αν δεν μετακινηθεί «θα ανατινάξει όλη τη Βηρυτό».

Σύμφωνα με δύο έγγραφα που είδε το Reuters, τα Τελωνεία του Λιβάνου είχαν ζητήσει από το δικαστικό σώμα το 2016 και το 2017 να ζητήσει από «την αρμόδια ναυτιλιακή υπηρεσία» να επανεξαγάγει ή να εγκρίνει την πώληση του νιτρικού αμμωνίου, το οποίο είχε απομακρυνθεί από ένα φορτηγό πλοίο, το Rhosus, και είχε εναποτεθεί στην αποθήκη 12, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμανιού.

‘Ένα από τα έγγραφα αναφέρεται σε παρόμοια αιτήματα που είχαν γίνει το 2014 και 2015.

«Μια εγχώρια και διεθνής έρευνα πρέπει να διενεργηθεί για το συμβάν, δεδομένης της κλίμακας και των περιστάσεων υπό τις οποίες αυτά τα προϊόντα αυτά μεταφέρθηκαν στα λιμάνια», δήλωσε ο Γκασάν Χασμπάνι, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μέλος του κόμματος Λιβανικές Δυνάμεις.

Το Shiparrested.com, ένα βιομηχανικό δίκτυο που ασχολείται με νομικές υποθέσεις, είχε αναφέρει το 2015 ότι το Rhosus, που είχε σημαία Μολδαβίας, έδεσε στη Βηρυτό τον Σεπτέμβριο του 2013 λόγω τεχνικών προβλημάτων κατά το ταξίδι του από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη με 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου.

Κατά την επιθεώρηση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου και λίγο μετά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του, με αποτέλεσμα διάφοροι πιστωτές να προβάλουν νομικές διεκδικήσεις.

«Λόγω των κινδύνων που συνδέονταν με την παραμονή του νιτρικού αμμωνίου πάνω στο πλοίο, οι λιμενικές αρχές άδειασαν το πλοίο και μετέφεραν το φορτίο του στις αποθήκες του λιμανιού», ανέφερε.

...