Ανησυχία στους επιστήμονες για το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Posted on November 23, 2020, 8:14 am
2 secs

Αν και έρχεται όλο και πιο κοντά το εμβόλιο κατά του COVID χωρίς πάντως να υπάρχει ακριβής ημερομηνία κυκλοφορίας, ένα άλλο ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί είναι το αντιεμβολιαστικό κίνημα και πόσοι πολίτες θα δεχθούν τελικώς να εμβολιαστούν.

Βέβαια, στόχος είναι να υπάρξει μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού ειδικά στους ευάλωτους πληθυσμούς, ώστε να αρχίσει σταδιακά να δημιουργείται μία ανοσία. Παράλληλα, οι υγειονομικές Αρχές ελπίζουν να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι υγειονομικοί, οι οποίοι νοσούν σήμερα σε μεγάλο βαθμό.

Με βάση τις τελευταίες καταγραφές από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, 1.500 υγειονομικοί νοσούν από τον ιό και απουσιάζουν από το σύστημα υγείας.

Τα κυβερνητικά στελέχη από την πλευρά τους ευελπιστούν ότι οι πολίτες θα πεισθούν να κάνουν το νέο εμβόλιο για τον κορονοϊό λόγω και της σφοδρότητας του δεύτερου κύματος, ενώ επιδιώκουν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις για το πρώτο διάστημα που θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Παράλληλα, το κάλεσμα, που θα γίνει στους πολίτες μέσω sms, θα συμβάλει εκτιμούν τα στελέχη της κυβέρνησης, στην προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων. Άλλωστε, τα μηνύματα στο κινητό θα στέλνονται μέσω της βάσης που έχει δημιουργηθεί από την άυλη συνταγογράφηση, στην οποία έχουν εγγραφεί περίπου 800.000 πολίτες και θα ορίζουν ουσιαστικά αυτομάτως το ραντεβού για τον εμβολιασμό.

Για να πεισθούν οι πολίτες, μάλιστα, τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να γίνουν στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησης συμβολικά ώστε να μην υπάρχει ανησυχία στον πληθυσμό για την ασφάλειά του.

Πάντως, δεν είναι τυχαίος ο προβληματισμός των υγειονομικών Αρχών και των ειδικών σχετικά με το πόσοι πολίτες θα δεχθούν να κάνουν το νέο εμβόλιο. Και στην επιδημία της γρίπης Η1Ν1 το 2009, την πρώτη χρονιά άφιξης των εμβολίων ελάχιστοι σε σχέση με τον πληθυσμό είχαν εμβολιασθεί παρότι και εκείνη την περίοδο υπήρχε έντονος φόβος για τις επιπτώσεις του ιού της γρίπης.

Ενδεικτικά, στη χώρα μας μέσα σε τέσσερις μήνες από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2010, είχε εμβολιασθεί μόλις το 3,3% του πληθυσμού, δηλαδή 364.576 άτομα. Όσο περνούσαν τα χρόνια το ποσοστό αυξανόταν αλλά κυμαινόταν κοντά στο 10%. Σήμερα, βέβαια, λόγω του φόβου από τον νέο κορονοϊό, το εμβόλιο της γρίπης έχει γίνει ανάρπαστο. Γι’ αυτό και το υπουργείο Υγείας για πρώτη φορά υποχρεώθηκε να επιβάλει συνταγογράφηση για όποιον πρέπει να εμβολιασθεί.

Πηγή: ethnos.gr

...