Ανησυχία για τα τελευταία κρούσματα Covid -Σκέψεις για τοπικά lockdown

Posted on 09 Ιουνίου, 2020, 1:47 μμ
1 sec

Ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η απότομη αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας, τα οποία άγγιξαν τα 97 μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες.

Από τα 97 κρούσματα τα 30 σχετίζονται με ταξιδιώτες από το εξωτερικό, 29 με την επιδημική αναζωπύρωση στην περιοχή της Ξάνθης και 38 είναι «ορφανά», που σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα και ανησυχεί τους επιδημιολόγους.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά στοιχεία και επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασιστεί ενόψει της σταδιακής επανόδου στη νέα καθημερινότητα.

Γι’ αυτόν τον λόγο θα υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων και θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, όπου κριθεί αναγκαίο.

Συζητήθηκε επίσης ο τρόπος οργάνωσης του συστήματος Υγείας ενόψει του καλοκαιριού. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο Υγείας τις επόμενες ημέρες.

Σε ερώτηση για το σενάριο επιβολής τοπικών lockdowns, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας απάντησε πως «υπάρχει μια ολόκληρη παλέτα ενεργειών με περιοριστικά μέτρα, δεν θα ήθελα να προκαταβάλλω καμία».

Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων περιορισμών σημειώνοντας πως η ειδική επιτροπή, το απόγευμα θα εξετάσει ορισμένα μέτρα και ια προχωρήσει σε συστάσεις, «για να δούμε εάν θα χρειαστεί να πάρουμε κάποια επιπλέον».

Πάντως, νωρίτερα δήλωσε πως «δεν μπορείς κανείς να έχει πάνω από κάθε Έλληνα ή επισκέπτη κάποιον να τον ελέγχει και να του υποδεικνύει ποιο είναι το σωστό. Από εμάς πηγάζει ποιο είναι το σωστό. Δεν θα σταματήσουμε να λέμε συνέχεια να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών».

Κοινώς αν υπάρξει νέα έξαρση πάλι ο πολίτης θα φταίει..

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση βιάστηκε να δημιουργήσει μια εικόνα επίπλαστης κανονικότητας

«Να μην χάσει η χώρα μας όσα πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα, με την υπεύθυνη στάση των πολιτών», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή την τελευταία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, σε συνέντευξή του στον ρ/σ Alpha 98.9, τονίζοντας ότι «είναι κρίσιμες οι ευθύνες της συντεταγμένης Πολιτείας».

Ειδικότερα, ο Αλ. Χαρίτσης άσκησε δριμεία κριτική στην «προσπάθεια της κυβέρνησης, για μικροπολιτικούς λόγους, να δημιουργήσει μια εικόνα επίπλαστης κανονικότητας», προχωρώντας έτσι «με βεβιασμένες κινήσεις και χωρίς κανένα σχέδιο, στο άνοιγμα των σχολείων, που θεωρήσαμε εξαρχής αχρείαστο ρίσκο, στην επαναλειτουργία των εκκλησιών, στο βεβιασμένο άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων, που συμπαρέσυρε και την εκκίνηση της εστίασης κατά μία εβδομάδα νωρίτερα».

«Από την αρχή επιμείναμε ότι η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να γίνει με πολύ σαφείς κανόνες για όλους», διεμήνυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας τις αγωνίες που εκφράζονται από τους επαγγελματίες του τουρισμού, καθώς «τα πρωτόκολλα που έχουν ανακοινωθεί δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές επαναλειτουργίας τους, με αποτέλεσμα πολλοί να παραμένουν κλειστοί».

Ακόμη, υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη πανηγύριζε για το άνοιγμα εσωτερικών συνόρων της ΕΕ, τη στιγμή που το βασικό αίτημα της χώρας μας, να γίνονται τεστ στους επιβάτες στις χώρες προέλευσης, απορρίφθηκε από την Ευρώπη» ενώ στηλίτευσε την κυβερνητική απόφαση να διενεργούνται μόνο δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια από 15/6. «Η κυβέρνηση σπατάλησε τον πολύτιμο χρόνο που κερδήθηκε με την υπεύθυνη στάση των πολιτών και προχωρά σε βεβιασμένες κινήσεις που εντείνουν την αβεβαιότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Γιάννης Μπασκόζος: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό πάει να ξεφύγει

...