Ανενημέρωτοι εξωθεσμικοί «ανθρωποφάγοι» εμμένουν στον Αύγουστο

Posted on Σεπ 13, 2020, 3:14 μμ
6 secs

H εισαγωγή αποτελεί επανάληψη προηγούμενου, πρόσφατου άρθρου, καθώς κάποιοι είτε δεν της έδωσαν σημασία ή δεν έκαναν τον κόπο να τη διαβάσουν, καθώς φαίνεται όταν γραφόταν κάποιοι παραθέριζαν και είχαν τα συνήθως Ανοιχτά Παράθυρα, κλειστά. Οπότε ας πάμε πάλι.

Ο φετινός Αύγουστος δεν έμοιαζε σε τίποτα με τους προηγούμενους που είχαμε συνηθίσει να κάνουμε λόγο για πολιτική ηρεμία και για τα μπάνια του λαού». Ήταν ένα μήνας δύσκολος για την ελληνική κοινωνία, με την οικονομία να καταρρέει, τον τουρισμό να μην ανασαίνει και τις έντονες αδυναμίες της κυβέρνησης να διαχειριστεί τόσο την οικονομική κρίση όσο και την πανδημία να προμηνύουν αυτά που σήμερα βιώνουμε, για παράδειγμα, με το άνοιγμα των σχολείων. Ταυτόχρονα, όμως, για να πάμε στην αντιπολίτευση, με αφορμή τα όσα δυσάρεστα συνέβησαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για «μαύρο Αύγουστο».

Ανενημέρωτοι εξωθεσμικοί «ανθρωποφάγοι» εμμένουν στον Αύγουστο

Σταμάτης Θεοδωρόπουλος

Ένα τέλος στην εσωστρέφεια
Παρ’ όλες τις δυσκολίες, αυτό που τελικά προκρίθηκε ως υπέρτατος στόχος είναι το κόμμα να σταθεί απέναντι στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, να κάνει σκληρή, δομική τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπολίτευση, δεδομένου ότι απέναντί μας έχουμε τη δεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές και τις ακροδεξιές αντιλήψεις, μια κυβέρνηση κάκιστη για τον τόπο και την κοινωνία, ειδικά σε συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο είναι τροχοπέδη η εσωστρέφεια και η ανάλωση σε ανούσιες αντιπαραθέσεις. Η κοινή στόχευση πρέπει να είναι το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε ήττα επί της ουσίας τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και θα κερδίσει το στοίχημα για μια νέα αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση.
Η εσωστρέφεια και τα ζητήματα που ταλάνισαν το τελευταίο διάστημα το κόμμα -ίσως και από την εκλογική ήττα του 2019 και εντεύθεν- είναι ευτύχημα ότι τέθηκαν και συζητήθηκαν ανοιχτά. Η εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, οι συζητήσεις στην Πολιτική Γραμματεία και το Πολιτικό Συμβούλιο, αλλά κυρίως στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και η απόφαση για αναβολή του συνεδρίου έδωσαν την ελπίδα ότι αποτελούν το έναυσμα για μια νέα περίοδο.

Οι εξωθεσμικοί «ανθρωποφάγοι» συνεχίζουν
Μπορεί στις εν λόγω συζητήσεις και διαβουλεύσεις να εκφράστηκε η πρόθεση όλων να δοθεί τέλος στην εσωστρέφεια, φαίνεται όμως ότι οι αυτόκλητοι καθοδηγητές του προέδρου δεν λένε να σωπάσουν. Οι ανθρωποφαγικές επιθέσεις καλά κρατούν θυμίζοντας τον περασμένο Αύγουστο του 2019, σαν να μην πέρασε μια μέρα, σαν να μην έγινε αλλαγή γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, σαν να είναι εντέλει ο Πάνος Σκουρλέτης ο εφιάλτης τους. Τυχάρπαστοι αρθρογράφοι συνεχίζουν τις εξωθεσμικές τους παρεμβάσεις, με σκοπό να νουθετήσουν και πάλι τον Αλέξη Τσίπρα.
Δεν φαίνεται οι καλοθετητές να σωπαίνουν ούτε τώρα που αναγνωρίστηκε το σημαντικό έργο που επιτέλεσε ο πρώην γραμματέας στο κόμμα από το ’18 που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖα ήταν πολλά τα στελέχη που τόνισαν την προσφορά του Πάνου Σκουρλέτη στις τοποθετήσεις τους. Το ίδιο και ο πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας, που στην ομιλία του ευχαρίστησε προσωπικά τον απερχόμενο γραμματέα, σημειώνοντας ότι έδωσε «σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αποφασιστικά τη μάχη, κάποτε και με προσωπικό κόστος, για να ανταποκριθεί το κόμμα στις απαιτήσεις τριών εκλογικών αναμετρήσεων, εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι θα ανταποκριθεί και στα νέα του σοβαρά καθήκοντα (του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου), όπως και στο παρελθόν ανταποκρίθηκε με επιτυχία από διάφορα μετερίζια, στη συλλογική μας προσπάθεια».
Οι επιθέσεις στο πρόσωπο του Πάνου Σκουρλέτη συνεχίζονται καθώς και οι κριτικές για τη θητεία του ως γραμματέα, αν και όλες και όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν τον Δημήτρη Τζανακόπουλο ως συνεχιστή του έργου του στο τιμόνι του κόμματος. Όπως ο ίδιος ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε στην ομιλία του στην Κ.Ε., και αυτό έγινε δεκτό από τα μέλη της, θεωρεί τη θέση αυτή τιμητική, δηλαδή «να είναι γραμματέας ενός κόμματος της Αριστεράς, ενός κόμματος το οποίο οφείλει να λειτουργεί συλλογικά, δημοκρατικά, να θέλει να παίζει τον ρόλο του συλλογικού διανοούμενου». Ανέφερε μάλιστα ότι όταν ανέλαβε «το κόμμα μας ήταν ξεχασμένο. Παρατημένο. Με μειωμένη αυτοπεποίθηση. Και με προβληματική, σε πάρα πολλούς τομείς, επικοινωνία με την κυβέρνηση. Όχι συνολικά, αλλά σε ορισμένους τομείς», τονίζοντας ότι μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, σήμερα μιλάμε για ένα κόμμα που αυτά τα δύο χρόνια ξαναλειτούργησαν στην πλειονότητάς τους οι οργανώσεις, οι νομαρχιακές επιτροπές και έδωσε τρεις εκλογικές μάχες».

Επομένως, η κριτική για την οργανωτική λειτουργία του κόμματος θα γινόταν αν χρειαζόταν στην ίδια την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, εκεί θα εκφράζονταν οι αντιρρήσεις στα όσα τόνισε ο απερχόμενος γραμματέας της και όχι σε σάιτ και μπλογκ αμφιβόλου ποιότητας, εμβέλειας και περιεχομένου που μοναδικό σκοπό έχουν να οδηγήσουν εκ νέου σε εσωστρέφεια, να αποσπάσουν μέλη και στελέχη από τον αντιπολιτευτικό και κινηματικό τους ρόλο και να «ψαλιδίσουν» την εκπεφρασμένη από τον ίδιο τον πρόεδρο, Αλέξη Τσίπρα, στόχευση, ο οποίος μίλησε καθαρά για «αριστερό κόμμα δυνατό, ενωμένο, δημοκρατικό στη λειτουργία του, συμπαγές και αποτελεσματικό στη δράση του».

 

...