Ανδρ. Ξανθός: Δεν μειώνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, δεν υπάρχει σχέδιο προληπτικών ελέγχων (ηχητικό)

Posted on 01 Σεπτεμβρίου, 2020, 6:13 μμ
2 secs

Δεν είναι μόνο ότι έλειπε από την πολυπληθή συνέντευξη το υπουργείο Υγείας, είναι και ότι ούτε ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη μειώθηκε ούτε θα γίνουν προληπτικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε εκπαιδευτικούς αλλά και παιδιά για εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων, που η διεθνής εμπειρία συνδέει με τα δύο τρίτα των κρουσμάτων, τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

Από την σημερινή πολυπληθή συνέντευξη έλειπε το κρίσιμο, το υπουργείο Υγείας, είπε ο κ. Ξανθός, θεσμικά ως όφειλε δεν εκπροσωπήθηκε, δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό αλλά φαίνεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί εκ των υστέρων να δημιουργήσει κλίμα μεγαλύτερης ασφάλειας, αφού προηγήθηκε η διόγκωση του κύματος αμφισβήτησης και ανησυχίας, τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και γενικά στην κοινή γνώμη για το κατά πόσο είναι ασφαλές το άνοιγμα των σχολείων.

Δύο είναι οι κρίσιμες παράμετροι που λείπουν από αυτά που ανακοινώθηκαν:

– δεν μειώνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη για να μπορούν να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις (που η Πολιτεία ζητάει σε όλες τις άλλες περιπτώσεις για πολυσύχναστους χώρους)

– δεν υπάρχει σχέδιο προληπτικών ελέγχων στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές με ειδικά προβλήματα, ενεργητικής ανίχνευσης ασυμπτωματικών φορέων στα σχολεία, παρότι η διεθνής εμπειρία δείχνει τα 2/3 των κρουσμάτων στα σχολεία αφορούν ακριβώς αυτές τις ομάδες

Όλα αυτά που ανακοινώθηκαν, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός, δεν κρίνονται στα powepoint και τα διαγράμματα, αλλά στην πράξη, ελπίζω να μην αποδειχθούν ανεπαρκή και προβληματικά όπως δυστυχώς αποδείχθηκε το σχέδιο που είχε πολύ πομποδώς παρουσιαστεί για την ασφαλή επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας. Είχε και… διαγράμματα και διασυνδέσεις και συστήματα και εποπτεία και, και, και… αποδείχθηκε ότι είχε σοβαρά προβλήματα υλοποίησης στην πράξη.

...